Krausz Andrea | 2019.02.24. 08:00
Parádés volt az első bringás téli túra
Az ország minden részéből érkeztek bicajosok, hogy Balatonfüredről indulva, szervezett módon körbetekerjék a Balaton keleti medencéjét, és téli körülmények között teljesítsék a mintegy 80 kilométeres távot. A rendezvény sikere a szervezőket is meglepte.

Az I. Balatoni Bringa Farsang teltházas volt, 300-an vettek részt a téli túrán, melyet a balatonfüredi Bringaerdő Kft. hirdetett meg. Az esemény hívó mondata ez volt: „Nyáron mindenki tud bringázni. De télen?!” A kérdés úgy tűnik sokakban elindította a vezérhangyát, mert azonnal lecsaptak a lehetőségre. Az útvonal Balatonfüredről tihanyi kompátkeléssel Siófokon, Balatonvilágoson, Balatonkenesén, Balatonfűzfőn, Alsóörs és Csopakon át vezetett vissza, Füredig.

9 órakor startolt el a csapat a balatonfüredi Balaton Szabadidő és Konferencia Központtól, és fél 11 körül már Siófokra érkeztek, ahol a Matróz Al Ramirez Étteremben berendezett első melegedő ponton vehettek magukhoz egy kis teát és némi pogácsát.

Jól esik ez a meleg italmondta mosolyogva Obermayer Rita, aki a Pápa melletti Homokbödögéről érkezett. A tavaly nyáron vásárolt menő, Kellys típusú országúti kerékpárja azt mutatta, hogy éppen most lépte át június óta a 3000 kilométert.

Obermayer Rita Pápa mellől érkezett (Fotó: Krausz Andrea)

– Ha tehetem, akkor télen-nyáron is bicajozom. Nagyon szeretek itt a Balaton körül tekerni, 2008 óta minden évben körbemegyek a tó körül, így nem is volt kérdés, hogy eljövök erre a túrára is – mondta a közgazdásztanárként és könyvelőként is dolgozó fiatal hölgy, aki szerint kellett némi rákészülés és kitartás is a teljesítményhez.

Az időjárással egyébként szerencséjük volt a résztvevőknek. A pénteki, hatalmas szévihar elcsitult, a hidegfronttal ragyogóan tiszta, napsütéses idő érkezett. A Balaton-parton a kék vízben és a szikrázó jégben gyönyörködhettek a résztvevők, viszont elég hideg volt, nappal is alig érte el a hőmérő higanyszála az 1-2 fokot.

Jeges kövek Siófokon, a kikötőnél (Fotó: Krausz Andrea)

A Telki Bike Team kis csapata is fázott, Neudert Károly például két nejlonszatyrot húzott a lábára, mert otthon felejtette a kerékpáros kamásliját. Nem volt egyedül ezzel a módszerrel, mások is alkalmazták a zacskós megoldást. – Mínusz 9 fok volt, amikor Telkiből elindultunk – mondta Bankó Andrea, aki szerint 22 km/órás átlaggal tekertek eddig. – A Balatonnál mindent szeretünk. Két hete például gyalogtúráztunk, nyáron pedig sokszor biciklizünk, vitorlázunk – tette hozzá Jakab Zsolt.

A Telki Bike Team tagjai (fotó: Krausz Andrea)

Harangvölgyi András főszervező nem számított arra, hogy 300 résztvevő lesz. Mint mondta, 20 éve foglalkozik nagyszabású bringás rendezvényekkel, de télit még sosem szervezett. Hogy elsőre ennyien eljöttek azt jelenti, hogy van jövője a téli kerékpározásnak a Balatonnál.

Ebben a videóban mesél a túráról:

A bicajos eseményt Siófokok a Polgárőrség biztosította, kísérő autókon pedig orvos és szervíz is követte a mezőnyt. A javításokat végző füredi Tempo Kerékpárüzletnek volt is munkája, Németh Balázs épp egy defektet javított meg Siófokon. Mint ebben a videóban elmondta, a defektek mellett, láncproblémákra és küllőszakadásokra is felkészült:

Az I. Balatoni Bringa Farsangon végül mindenki épségben visszaérkezett Balatonfüredre, a tejesítők mindegyike kapott egy egyedi emlékérmet, ráadásul a tombolasorsoláson gazdára talált egy 200 ezer forint értékű KROSS Evado 5.0 kerékpár is.

A főszervezők parádésnak minősítették az egész rendezvényt, úgyhogy már most eldöntötték, hogy jövőre ugyanígy meghirdetik a második balatoni téli túrát.

További fotók a téli bringatúráról:

 

Fotó, videó és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva