Szaniszló Hajnalka | 2019.11.10. 07:00
Top 5 látnivaló a Balatonnál november közepére
Ha hűvös, esős az idő, akkor is érdemes a Balatonhoz utazni, rengeteg látnivaló van amit ősszel, télen is élvezhetünk. A föld alatt például ilyenkor is kellemes a klíma.

TAPOLCAI TAVASBARLANG LÁTOGATÓKÖZPONT, TAPOLCA

Érdemes ellátogatni az ország egyetlen, csónakkal bejárható barlangjába. Keszthelytől 25 km-re, Badacsonytól 10 km-re fekszik Tapolca, melynek barlangrendszerét több mint 100 éve, kútásás közben fedezték fel. A járatokat a feltörő meleg víz alakította ki, a barlang száraz ágában szoba nagyságú termek is vannak. Lépcsőn és lifttel is le lehet jutni az 1200 négyzetméter alapterületű, 15 méter mélyen található barlangba, melynek egy közel 340 méteres szakasza látogatható. Magas páratartalmú levegője rendkívül tiszta, nincs porterhelése, ezért kiváló a gyógyhatása asztmás, allergiás és egyéb légzőszervi megbetegedések esetén. A tavasbarlang mellett interaktív kiállítótér mutatja be a Balaton kialakulását, élővilágát. A barlang ősszel is várja az érdeklődőket, igaz, picit szűkebb nyitvatartással, de ilyenkor is óriási élmény!

Mi már bejártuk, ha szeretnéd tudni milyen mielőtt személyesen is átéled, nézd meg itt.

További infók a tavasbarlangról ide kattintva érhetőek el.

TIHANYI BENCÉS APÁTSÁG ÉS APÁTSÁGI MÚZEUM, TIHANY

A Tihanyi Apátság egy bencés apátság, amelyet Tihanyban, a Tihanyi-félsziget hegyláncának kelet felé meredeken leszakadó szélén alapított I. András király 1055-ben Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére. Jelenleg önálló monostor a Magyar Bencés Kongregáció részeként; a 10 fős közösséget Mihályi Jeromos perjel vezeti. A templom nem csupán művészettörténeti emlék. A templom messziről figyelmeztető látvány, hogy a földről tekintsünk fel az égbe. Belső tér, amely embereket gyűjt össze, embereket, akik akarják a szépet, keresik a csendességet, akik fel akarják emelni a szívüket.

Fotó: Tihanyi Bencés Apátság

BALATONFÖLDVÁRI HAJÓZÁSTÖRTÉNETI LÁTOGATÓKÖZPONT ÉS KILÁTÓ, BALATONFÖLDVÁR

Szép időben Badacsonyig és Balatonkeneséig is ellátni ebből a különleges, hajó alakú épületből, amelynek árbóca a Balaton egyik legmagasabb, épített kilátója. Maga az épület nem csupán egy kilátó, bár kétségkívül ez a leginkább turistacsalogató része. A teljesen egyedi, hajótestet formázó épület a Magaspartra épült Balatonföldváron. Gyomrában egy állandó, több mint ezer négyzetméteres interaktív hajótörténeti kiállítás várja a látogatókat. Itt több órát is el lehet tölteni családostul úgy, hogy közben kicsik és nagyok játszva ismerkednek meg a balatoni hajózás történetével és ízelítőt kaphatnak hajózási alapfogalmakból is.

SALFÖLDI MAJOR ÉS ÁLLATSIMOGATÓ, SALFÖLD

A Salföldi major a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága alakította ki 1997-ben, hogy bemutassák egy működő gazdaság életét és őshonos magyar háziállatfajtákat. Közelről láthatunk itt rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfikat, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat valamint lovakat mutat be. Az állatsimogatókban kisállatok várják a lurkókat. A major folyamatosan megújuló fűszer-és gyógynövénykertje illatos élményeket kínál az ide látogatónak.

SZENT DONÁT KÁPOLNA, BALATONLELLE

Somogy megye egyik legszebb műemlék kápolnája, a „villáműző” Szent Donátról (a szőlősgazdák védőszentje) elnevezett kishegyi Szent Donát kápolna. A parányi épület tájba illesztése és építészeti megformálása egyaránt rendkívüli. Koppány Tibor szerint 1757-58-ban építette Tóti Lengyel Gáspárné Sztranyay Julianna a családi szőlőbirtokukon. Tóth Péter tanulmánya szerint viszont: „A barokk stílusú kishelyi kápolnáról az 1815. Évi egyház-látogatási jegyzőkönyv tesz először említést. Eszerint báró Majtényi György építtette, de hogy mikor, arra már senki nem tudott válaszolni.” A kápolna vagyonnal nem rendelkezett, de a földesúr, gróf Széchenyi Ferenc minden szükséges dologgal ellátta. Évente két alkalommal tartottak misét benne: Szent Donát és Szent György napján. Ma már csak Szent Donát napján – a borhét ideje alatt – tartanak itt misét.

Kishegy, Szent Donát barokk kápolna (Fotó: Krausz Andrea)

CADILLAC MÚZEUM, KESZTHELY

Cadillac márkatörténeti veteránautó kiállítás, ahol a legszebb autókat csodálhatjuk meg, 1905-től. Ezek az autóveteránok igaz történetekről mesélnek. A veteránautó kiállítás bemutatja az amerikai autógyártás egy részét, mely egy szelet az amerikai történelemből… Hősök, hírességek, elnökök emelték még tovább rangjukat egy Cadillac- kel. Ajánljuk mindenkinek, aki szereti a szépet, érdeklik a műszaki megoldások, vagy csak egyszerűen visszarepülnének kicsit az időben.

Fotó: Mihály Szilvia

Nyitókép: Pixabay
Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva