Mihály Szilvia | 2021.08.11. 07:00
Gyere velünk a Balaton legújabb kilátójába
A Tücsökdombon egy hét szintes, több mint 22 méter magas kilátóból csodálhatjuk meg a tavat és a Balaton-felvidéket. Mutatjuk, hogy merre indulj, és mi vár rád.

Az északi parton Balatonederics határában, de már Nemesvita településen található a Tücsökdomb, ahol nemrég adták át a legújabb balatoni kilátót.

Több mint 22 méter magas
Fotó: Mihály Szilvia

A 84-es útról megközelíthető település nem közvetlenül a tó partján fekszik, de ha felmész a kilátóba, nemcsak a Balaton, hanem a környező hegyek is a lábad előtt hevernek.

Bár szinte végig fel tudsz menni autóval is a Tücsökdombra, és néhány autó számára parkolási lehetőség is van a kilátó tövében, de mi azt tanácsoljuk, hogy a szűk, meredek utcákon inkább gyalog vagy bicajjal menjetek fel, a kocsit pedig Nemesvita focipályája melletti ingyenes parkolóban hagyjátok.

Forrás: nemesvitakilato.hu

Egy csendes, apró kis faluban járunk, ahol harapni lehet a friss levegőt, a 800 méteres séta gyerekekkel sem megerőltető.

Érdemes minden szinten megállni és körbenézni
Fotó: Mihály Szilvia

A hét szintes fa építmény tetejéről körpanorámában gyönyörködhetünk. Még a déli partot, a Bakony vonulatait és Somlót is látjuk.

Keletre a Tapolcai-medence tárul elénk, szinte karnyújtásnyira van a Hegyesd, a Csobánc, a Szent György-hegy, a Gulácsi-hegy, a Badacsony és Szigliget. A vulkanikus hegyek előtt Törekpusztát látjuk a kúriával és Sobri Jóska nagy szerelmének, Répa Rozinak a csárdájával.

Délen nyújtózkodik a Balaton a Szigligeti-öböllel, a túlsó parton Fonyóddal, és a Somogyi-dombággal. Nyugaton a Keszthelyi-hegység és a környező erdők lombkoronái fekszenek.

Varázslatos a panoráma
Fotó: Mihály Szilvia

A kilátó mellett egy játszótér és sövénylabirintus, valamint pihenőpadok is várnak.

A játszótéren biztonságos gumiburkolat, akácfából és természetes anyagokból készült rugós lépegető kaptár, egy rugós hinta, egy mászókával kombinált játszótorony és egy fogyatékkal élők számára is jól használható golyóhúzogató található.

A kilátó tövében játszótér és sövénylabirintus is vár
Fotó: Mihály Szilvia

A kétsoros telepítésű Turkesztáni szil által határolt labirintusfalak még nem túl magasak, néhány év múlva rejtenek majd valódi izgalmakat, de a gyerekek számára már most is kalandos, ahogy a 212 méter hosszú folyosón bolyonganak. Helyenként sövényfal zárja el az utat és vissza kell fordulni, jól fejleszti a tájékozódó képességet.

Nézd meg képeinket:

Olvasd el, mi minden vár rád a közeli Balatonedericsen.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva