Szaniszló Hajnalka | 2022.02.24. 08:00
Kemény Dénes exkluzív: Akit nem szerettem, nem került be a válogatottba
Kemény Dénes ötévesen óriáspontyot fogott a Balatonból. Kamaszként motorcsónakkal csajozott. Imád főzni. Most vizes vb-t szervez. Interjú a legendás kapitánnyal.

– Kemény Dénes. Milyen érzés, amikor a neved alapján ítélik meg a személyiségedet?
– Nem vagyok janicsár, aki mindig a küzdelmet keresi, de sajnos vannak olyan helyzetek a munkámban és a privát életemben, amelyekben a sarkamra kell állni.

– Szigorú voltál a vízilabda-válogatott keretének összeállításakor?
– Akit nem kedveltem, be sem hívtam, hiszen úgy nem lehet sikereket elérni, hogy szakadék van az edző és a játékos között. Akit beválogattam a keretbe, arról tudtam, hogy érzelmileg is jól tudunk majd együtt dolgozni. Minden játékosomat szerettem. Ha valaki megérezte volna, hogy nem szeretem, visszaesett volna a teljesítménye. Ilyenkor hiába eredményes más csapatban, az én keretemben biztosan nem az. Tehát igen, ezek kemény szavak.

Vízilabda All Star gála 2018, Millennium Masters nyilvános edzés Fotó: Koncz György/Nemzeti Sport

Vízilabda All Star gála 2018, Millennium Masters nyilvános edzés
Fotó: Koncz György/Nemzeti Sport

 

– Hiányzik az edzői tevékenység?
– Már nem stopperrel és síppal a parton állva teszek a vízilabda-sportért. Hosszú távon, stratégiailag gondolkodva támogatom a sportág jövőképét. FINA edzőbizottsági alelnökként és a Testnevelési Egyetemen, a tanári munkám során közvetetten dolgozom a vízilabdáért.

A Magyar Vízilabda Szövetség és az EON közös rendhagyó sajtótájékoztatója a női és férfi válogatott támogatásáról 2018-ban a MOM Sportban Kemény Dénes Fotó: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport

A Magyar Vízilabda Szövetség és az EON közös rendhagyó sajtótájékoztatója a női és férfi válogatott támogatásáról 2018-ban a MOM Sportban
Kemény Dénes
Fotó: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport

 

– Mitől válhat sikeresebbé a vízilabda-sport?
– Az az ideám, hogy ha az edzők optimális körülmények között dolgozhatnak, a csapat is jobban teljesít, a meccs is jobb lesz. Ha pedig a csapatok jobban játszanak, akkor megtelnek a lelátók, és népszerűbbé válik a sportág.

Szurkolók a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntőjében játszott Magyarország-Horvátország mérkőzés előtt a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 29-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Szurkolók a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntőjében játszott Magyarország-Horvátország mérkőzés előtt a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 29-én.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

– A játékosok most is keményen megdolgoznak az eredményességért.
– Gladiátorok harcolnak egymással a mély vízben. Ez a vízilabda misztikuma. Sok semleges néző azért jön, hogy ezt a titokzatosnak tűnő tevékenységet csodálja.

– A vízilabda a legtöbb ember szemében rejtélyes sportágnak minősül?
– Sajnos és hála Istennek. Ha elérjük, hogy a nézők jobban megértsék, mi zajlik a vízben, mit miért fújt a bíró, az lehet az egyik kulcsa a lelátók telítettségének és a vízilabda nagyobb népszerűségének.

Vámos Márton (j) a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntőjében, a Magyarország-Horvátország mérkőzésen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 29-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Vámos Márton (j) a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntőjében, a Magyarország-Horvátország mérkőzésen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 29-én.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

– A 2022-es magyarországi vizes vb-szervezésében is komoly szereped van.
– Az érem formájával kapcsolatban már most is volt egy kisebb vitánk, de ezt még nem mondhatom el. (nevet) Sok tapasztalt munkatárs van, aki már szervezett világeseményt, így tudunk segíteni irányokat kijelölni. A munka nagy részét pedig a Nemzeti Sportügynökség végzi majd.

– Milyen érzésekkel fogadtad a vb szervezésének hírét?
– Szövetségi kapitányként nem élhettem át, hogy hazánk világbajnokságot rendezzen. Amikor elnök lettem, öt évet vártam rá, hiszen a 2017-es volt az első felnőtt vizes világbajnokság Magyarországon. De nem panaszkodom. Hatéves elnöki időszakomban a vb-vel együtt összesen hét nagy eseményt rendeztünk felnőtt és utánpótlás szinten. A nyári vb műsoron kívüli lesz, annak érdekében hogy ne maradjanak vb nélkül a sportolók, mivel Fukuoka jövő nyárra halasztotta a rendezést.

Manhercz Krisztián (b) és a horvát Javier Garcia Gadea a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntőjében, a Magyarország - Horvátország mérkőzésen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 29-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Manhercz Krisztián (b) és a horvát Javier Garcia Gadea a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntőjében, a Magyarország-Horvátország mérkőzésen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 29-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

– Tudod majd élvezni az eseményeket nézőként is?
– Azon túl, hogy a kiemelt vendégekkel közösen nézem a mérkőzéseket, remélem, hogy nem lesznek a helyszínen komolyabb kötelességeim.

– Legutóbb Mila Kunis-szal és Ashton Kutcherrel nézted az USA-Japán meccset 2017-ben a budapesti vizes vb-n.
– Ashtonnak nagyon markáns meglátásai voltak a két csapat játékosi-edzői kommunikációja kapcsán. Tapasztalatait amatőr amerikai football játékosi emlékeiből gyűjtötte.

Budapest, 2017. július 19.
Ashton Kutcher amerikai színész, Mila Kunis amerikai színésznő férje (b) és Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a férfi vízilabdatorna D csoportjában játszott Egyesült Államok-Japán mérkőzésen a 17. vizes világbajnokságon a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 19-én.
Fotó: MTI/Czagány Balázs

 

– Korábban Áder Jánossal és Herczeg Anitával is néztél élőben vízilabdameccset.
– A köztársasági elnök felesége jól szórakozott, amikor már az ötödik olyan támadást néztük, amelynél két passzal a gól előtt mondtam, hogy ki lövi majd a gólt. (nevet)

Budapest, 2017. július 24.
Áder János köztársasági elnök (k) és felesége Herczegh Anita, valamint Kemény Dénes, a Magyar Vízilabdaszövetség elnöke a női vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország-Kanada mérkőzésen a 17. vizes világbajnokságon a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 24-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

– Colleen Bell-el is néztél már korábban Magyarország-USA mérkőzést a Volvo kupán. Ez még azelőtt történt hogy átadta volna a megbízólevélét Áder Jánosnak. (Bell az Egyesült Államok magyarországi nagykövete volt 2017-ig – a szerk.).
– Az is nagy élmény volt! És képzeld, amikor megkérdeztem, hogy milyen borral kínálhatom, azt mondta, hogy ha sportesemény, akkor természetesen sört iszik! Mint jó házigazda, én is vele söröztem. (nevet) Azután pedig a Margitszigeten voltunk meccsen. Akkor végig kóstolta a teljes borkínálatot.

– Szívesen kóstolsz minőségi borokat. A balatoniak közül melyek a kedvenceid?
Badacsony, Csopak és Balatonfüred borait mindig kifejezetten kedveltem.

Balatonfenyveshez van komolyabb kötődésed. A déli parton is jók a borok?
Balatonlellén a Konyári Pincészet nagy kedvencem. Különböző borokat válogatok össze, és attól függően kínálom, hogy milyen ételt készítek a nyaralásaink során.

Kemény Dénes a Balatonnál Fotó: Kemény Dénes családi

Kemény Dénes a Balatonnál
Fotó: Kemény Dénes családi

 

– Főzni is fiatalon megtanultál.
– A diploma megszerzése után (Kemény Dénes állatorvosként végzett az egyetemen – a szerk.) Tatabányán kezdtem el dolgozni, ahol volt egy szakács barátom. Ő volt az, aki a főzés alapjait átadta nekem. Hogy hogyan készíts jó levest, pörköltet, sültet – ezeket mind tőle tanultam meg.

– Elárulsz egy kedvenc, általad megbolondított receptet?
– Nyáron a grillételekhez szeretek hideg tésztasalátát készíteni. A friss bazsalikomot és fokhagymát apróra, a koktélparadicsomot és a mini mozzarellát félbe vágom, majd egy tálba teszem, némi olívaolajjal és sóval. Ebbe keverem bele a kifőtt, rövid tésztát. Ez eddig a klasszikus recept. Az én verzióm attól különleges, hogy egy cukkinit is apróra vágok, majd kevés olajon megpirítom, 8-10 perc alatt. Ezt keverem bele a fent említett tésztás alapba. Isteni! (mosolyog)

Olasz tészta Kemény Dénes-módra Fotó: Kemény Dénes privát

Olasz tészta Kemény Dénes-módra
Fotó: Kemény Dénes privát

 

– Amikor hazaköltöztél Olaszországból, vadászni kezdtél. Ott is férfiak között mozogtál, és egészen másfajta gasztrokultúrában szereztél jártasságot.
– Akkor a vadételeket tanultam meg jól elkészíteni. Mondták is nekem: Itt van a vaddisznómáj, nehogy már olasz tésztát együnk! (nevet)

Kemény Dénes Fotó: Nemzeti Sport

Fotó: Nemzeti Sport

 

– A Balatonnál mivel töltöd az időd a kulináris élvezetek mellett?
– Van egy kis elektromos csónakunk. A legkisebb fiammal, aki imád horgászni, kihajózunk. Jönnek velünk a kutyák is. Úszkálunk a Balaton közepén, a fiam horgászik, zenét hallgatunk, és ez igazi kikapcsolódást jelent számunkra. 2020-ban és 2021-ben júniustól augusztus elejéig rengeteg időt töltöttünk a tónál.

Kemény Dénes legkisebb fia a Balatonnál Fotó: Kemény Dénes családi

Kemény Dénes legkisebb fia a Balatonnál
Fotó: Kemény Dénes családi


– Vannak gyerekkori emlékeid is a Balatonról?

– Régen nem voltak a Balatonnál uszodák. Apám a MÁV-nál dolgozott, így MÁV üdülőkbe jártunk nyaralni. Öt évesen már hatalmas pontyot fogtam, képzeld.

– Ötévesen fogtál egy nagy pontyot a Balatonból?
– Apám megvette a balatonkenesesi halasnál a pontyot, rákötötte a horogra úgy, hogy ne vegyem észre, én pedig boldogan kifogtam a vízből. Az élmény volt a lényeg. (nevet)

Kemény Dénes édesapjával, Kemény Ferenc Fecsó bá vízilabdaedzővel 2014-ben Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

Kemény Dénes édesapjával, Kemény Ferenc Fecsó bá vízilabdaedzővel 2014-ben
Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

 

– Szántódon is sok időt töltöttél gyerekkorodban. Mit csináltál akkoriban?
– Amikor nyáron voltak edzésszünetek, 16-17 éves koromban rengeteget motorcsónakáztunk a haverommal. Ezzel kamaszként nagyon jól lehetett csajozni. Felajánlottuk a lányoknak, hogy bevisszük őket fürödni a mély vízbe. Jó fejek voltunk, mert ilyen ajánlatokat csak nappal tettünk. (nevet)

Még több sztárinterjút olvasnál? Itt keresgélj.

Kemény Dénes felesége és legkisebb fia a Balatonnál Fotó: Kemény Dénes családi

Kemény Dénes felesége és legkisebb fia a Balatonnál
Fotó: Kemény Dénes családi

 

 

Nyitókép: XXIX. nyári olimpiai játékok, Peking, 2008, férfi A csoport 5. forduló Magyarország-Kanada mérkőzés
Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva