Szaniszló Hajnalka | 2022.05.02. 10:00
Az ökológiai lábnyomod is csökken, ha bringával fedezed fel a Balatont
A bringa a legzöldebb közlekedési forma. Egészségmegőrző hatásáról és a balatoni bringázás élményéről is beszél a szakember.

A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ), a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) által létrehozott konzorcium a BalatonBike365 kezdeményezéssel olyan, kerékpárral járható, kevésbé ismert, kisebb balatoni útvonalakat is kínál, melyek még izgalmasabbá és teljesebbé teszik a Balaton körüli biciklizést.

Az ökológia lábnyom csökkentéséréről, a balatoni bringás fejlesztésekről és mesés balatoni bringaútvonalakról is kérdeztük dr. Princzinger Pétert, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnökét.

– Napjainkban nagy hangsúlyt kap az ökoturizmus, a fenntartható nyaralás. A bringázás mindezekhez pozitívan járul hozzá. Mit tehet a kezdeményezésetek azért, hogy a környezeti lábnyomot csökkentse és hozzájáruljon a környezetbarát magatartáshoz a balatoni bringázás közben?
– Önmagában az, hogy kerékpározásra ösztönözzük a vendégeket, a környezettudatos szemlélet terjesztése, hiszen a kerékpározásnál zöldebb közlekedési forma nincs. A fejlesztés eredményeként várható, hogy a már túlterhelt balatoni bringakörről és a partmenti településekről és a zsúfolt nyári hónapokról a figyelmet és a forgalmat a kevésbé kihasznált területekre, a kevésbé frekventált tavaszi és őszi időszakra irányítja.

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

– Kevésbé ismert, kisebb bringaútvonalak megismertetése is cél. Milyen példák vannak erre a Balaton körül?
– A legtöbbek által ismert, kétszáz kilométeres Balatoni Bringakörön kívül nyolcszáz kilométernyi jól kerékpározható útvonalat jártunk be és jelöltünk ki, ezen belül ötven tematikus túrát dolgoztunk ki. Ezek a túrák maximum harminc kilométerre távolodnak el a tóparttól, majd visszatérnek oda, a Balaton-felvidéken, a Nyugat-Balaton, Kis-Balaton térségében és a Dél-Balatonon.

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

– Hogyan járulhat hozzá a munkátok és a bringás turizmus fejlesztése a régió népszerűsítéséhez. Miért jó, ha bringával fedezzük fel a Balaton környékét?
– A Balaton ideális területe a kerékpáros turizmusnak. A természetföldrajzi viszonyok, a közlekedési hálózat, a turisztikai infrastruktúra és szolgáltatások szinte kiáltanak azért, hogy valahogyan összekössük őket. A térség az autónál lassabban, a gyaloglásnál gyorsabban kerékpárral járható be a legkényelmesebben. Az elérhető élmények összekötésére, csomagba foglalására az ideális eszköz a kerékpárút, és az ezt megjelenítő és ténylegesen hozzáférhetővé tevő weboldal, illetve mobilapplikáció.

– Mit lehet tudni az említett három, szolgáltatóközpontról? Hol találhatóak és mit lehet igénybe venni ezeken a helyszíneken?
Balatonfüreden, Balatonföldváron és Keszthelyen nyílnak meg a BalatonBike Portok a nyár folyamán. Ezeket a pontokat kerékpáros turisztikai információval, térképekkel, túraajánlatokkal, hagyományos kerékpár és e-bike kölcsönzéssel, szervízzel is felszereljük. Igény esetén túravezetéssel, személy- és csomagszállítással, valamint frissítőkkel, illetve a kerékpározáshoz szükséges termékekkel várjuk a vendégeket, a térképektől a kulacsokon át az esőkabátig bezárólag.

Éljen a bringás május elseje Balatonföldváron! Május 1-jén Balatonföldváron várják a bringásokat két útvonallal, két turnusban.

Szakaszosan építik ki a fővárosból a Balaton felé vezető kerékpárutat. A 108 kilométeres szakasz az idei év végére készül el teljesen.

Unod az aszfaltot? Ezek a legjobb balatoni terepfutó- és bringahelyek.

Mindent hasznosat megtudhatsz a balatoni bringázásról folyamatosan frissülő BRINGA rovatunkból.

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

Nyitókép: BalatonBike365 hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva