Szaniszló Hajnalka | 2023.12.23. 08:00
Rókusfalvy Pál balatoni borokról, karácsonyi menüről és balatoni emlékekről
Rókusfalvy Pál és családja asztaláról karácsonykor sem hiányozhat a minőségi magyar bor. Vajon melyik balatoni bort ajánlja az ünnepre?

– A balatoni borrégión belül nagyok a különbségek, a balatoni borászok közötti kezdeményezések mégis jól működnek az összefogás erősítésére. A Balatoni Kör által életre hívott HegyBor és Balaton Bor közös kommunikációja és a helyi eredetvédelmi törekvések előmozdítása. Jó példa lehet ez országos szinten?
– Okos, felelősségteljes megvalósítás esetén mindenképpen jó példa lehet. Egyrészt az eredetvédelem a minőség garanciája, amely hatékonyan segíti az azonosíthatóságot, így rendkívül fontos eleme a márkaépítésnek. Másrészt pedig az összefogás erejében rejlik a borvidékek, régiók és általában a magyar bor sikere.

– Látható az ingatlanpiaci felmérésekből, hogy hiába híres egy térség a borairól, ha nem tudja azt a turizmus területén jövedelemre váltani. A Balaton kamatoztatni tudta ezt az adottságát. A fenti összefogáson túl miben látja a balatoni turizmus fellendülésének kulcsát?
– A Balaton valóban nem csak minden magyar (és sok külföldi) szerelme, hanem rendkívül komoly és sokszintű turisztikai vonzerővel bíró térség is. Nem véletlen, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség is stratégiai fontosságúnak tartja és jelentős forrásokat szán ennek fejlesztésére és kommunikációjára. Azon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy

a Balaton bor és gasztronómia szempontjából is elkényeztet minket, elég magas ebben a térségben is a Borászok Borásza nyerteseinek a száma

akik mellett még számos kiváló termelő dolgozik ebben a régióban. Ezért is volt ez a térség a Magyar Bormarketing Ügynökség nyári kampányának is az egyik kiemelt helyszíne.

– Kiemelt feladatuk, hogy kialakítsák a magyar bor egységes arculatát, amelyről az könnyen beazonosítható nemzetközi szinten. Kis ország vagyunk, nagyon különböző borrégiókkal. Hogyan lehetséges a badacsonyi Laposa Friss bort közös nevezőre hozni az egri bikavérrel és a tokaji aszúval?
– Nagy kincs a sokszínűség, de a kommunikáció tekintetében nehézséget jelent. Nem működőképes, hiszen egyértelmű üzenetekre van szükség. A stratégia megalkotásakor kiemelt feladat volt, hogy a nemzetközi célpiacokat felmérjük és megismerjük a lokális igényeket. És hogy tudjuk, mely országokban milyen üzenetekkel, milyen termékekkel érdemes „támadni”. Így például Shanghaiban az Aszút és a Bikavért tűztük zászlóra, más országokban más „jelszó” lesz majd hatékony. A cél az, hogy mindig a piaci igényekhez illeszkedő, releváns üzenetek és termékek révén ismertessük meg a közönséggel a magyar bort, és azokon keresztül a többi fajtát is.

– A fenntarthatóság tekintetében a magyar borkultúra területén mi az álláspontjuk? Egyre több borászat gondolkodik vegyszermentes termelésben nem csak nemzetközi, de hazai szinten is.
– A személyes véleményem mellett a stratégia kutatási eredményei is egyértelműen igazolják, hogy szemléletváltásra van szükség (ahol még nem történt meg). Kiemelt jelentősége van a fenntarthatóságnak ökológiai és gazdasági szempontból egyaránt.

– Van személyes kedvence a balatoni borok közül? Melyik/melyek azok és miért?
– Hosszú lenne a lista, ha belekezdenék, és nem kívánok csupán egy-két borászt sem kiemelni, inkább fajtában gondolkodnék: ha Balaton, akkor nekem általában az olaszrizling jut eszembe először.

– Ha a balatoni szőlőben/pincészetben jár, mi az, amit elsőként megfigyel, ami elsőként megragadja?
– Azt gondolom, hogy a legtöbb (magyar) borász lokálpatrióta, de mindig is úgy éreztem, hogy a balatoniak még ebből a mezőnyből is kiemelkednek a lojalitásukkal, a borvidékük iránt érzett szeretetükkel.

Figula Misi barátom gyakran hangsúlyozza, hogy mennyire szerencsésnek érzi magát azért, mert a világ legszebb helyén élhet és dolgozhat.

– Szeretnék hallani egy emlékezetes történetet, amikor Rókusfalvy Pál ellátogatott egy balatoni borászatba és…
– A kilencvenes évek végéről őrzök nagyon szép emlékeket, életre szóló élményeket az első találkozásaimról előbb Légli Ottóval, majd a két testvérrel együtt is. Mindannyian lenyűgöztek tevékeny, alkotó életvitelükkel, amelyet borászként, fazekasmesterként, reneszánsz emberként élnek.

– Ismeri a balatoni bortúra-útvonalakat? Tudna ajánlani egyet, amelynek során 2-3 pincészetet is felkereshet?
– Ezúttal Somlót említeném, ahol aztán a legapróbb területen alkotó kézműves borászattól a nagy pezsgős pincészetekig, Györgykovács Imrétől a Kreinbacher Birtokig, az Ötház Pincészettől a Fekete Pincéig számos helyszínt bármikor jó szívvel ajánlhatok.

– Van kedves, személyes emléke a tóhoz kapcsolódóan? Kérem, meséljen el néhányat. Például egy gyerekkorit, egy felnőttkorit és egy olyat, amely kifejezetten a balatoni gasztronómiához kapcsolódik.
– Nagy családban nőttem fel, hatan vagyunk testvérek. A legszebb gyermekkori emlékeim között őrzöm azokat az egyhetes nyaralásokat, amelyeket Siófokon tölthettünk az Édesanyám vállalati beutalóinak köszönhetően. Ha frissebb élményekről és gasztronómiáról van szó, akkor elsőként Csapody Balázs barátom és a legendás Kistücsök jut eszembe. Állíthatom, hogy egész életemben a Balaton szerelmese voltam és vagyok.

– Közeleg a karácsony, s a minőségi borok gyakran megjelennek a magyar családok asztalán. Milyen ünnepi ételt és hozzá milyen balatoni bort preferál/ajánlana? Szeretnék kérni egy főételt és egy édességet – borokkal együtt.
– Karácsonykor nálunk már hagyományosan rántott halat szoktunk vacsorázni, amelyhez kiváló választás lehet a Figula Sóskút Olaszrizling 2022, és természetesen nem maradhat el a mákos bejgli sem, amelyhez Légli Ottó Pinot Noir 2020-as tételét javaslom kibontani.

– Advent idején beszélgetünk. Van alkalma ilyenkor egy pohár jó minőségű borral leülni és kikapcsolódni?
– Sajnos időből van a legkevesebb, de a feleségemmel igyekszünk megtalálni az alkalmakat, hogy esténként egy-egy pohár szebb pezsgőt, kékfrankost vagy kadarkát megkóstoljunk. Az éppen aktuálisan futó MBÜ kampány is épp erről szól, hogy az adventi időszakban az átlagosnál is több kiváló alkalom mutatkozik a kulturált, felelősségteljes borkóstolásra.

– Mi az üzenete az adventnek és a közelgő karácsonynak Rókusfalvy Pál számára, mitől válik igazi ünneppé?
– A családommal való együttlét, a békés visszavonulás, a meghitt, szeretetteljes pillanatok jelentik nekem a karácsonyt, amelyet a szakralitás, az egyházi ünnepek fennköltsége tesz teljessé számomra.

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Rókusfalvy Pál etyeki vendégfogadójában
Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva