Szaniszló Hajnalka | 2022.10.31. 08:00
Lábas Viki ajánlja Fonyódot
A Mi ajánljuk-sorozatunk következő részében Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője ajánlja Fonyódot.

Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője a Mi ajánljuk-sorozatunk következő vendége. A fonyódi születésű előadó ezernyi színnel és csordultig telt lélekkel beszél a balatoni teleülésről, hogy azonnal kedvünk támad vonatra ülni és kirándulni egyet a déli part gyöngyszeméhez.

 

– Mennyi időt tudsz idén ősszel és télen Fonyódon tölteni?
– Ritkán, de talán a közeljövőben pár napra haza tudok menni Fonyódra.

– Mi a legszebb számodra az őszi és mi a téli Balatonban?
– Sokkal nyugisabb, mint a nyári szezonban, el lehet vonulni és remekül ki lehet kapcsolódni.

Fotó: Margaret Island hivatalos/Takács Márk Ádám

 

– Ajánlanád egynapos kirándulásra is Fonyódot? Merre induljon a turista és mit nézzen meg, ami belefér egy napba?
– Ha reggelivel szeretnénk indítani a napot, a Villa Kávézót ajánlom, a Panoráma sétány végén. A sportpályához van közel, így könnyű megtalálni. Különleges kávékat lehet kapni és az épület tetejéről a legszebb a kilátás is.

Utána a templomtól, a Bartók Béla úton át érdemes felsétálni a Panoráma sétányig. Ennek az útvonalnak a végén érdemes betérni a Nosztalgia fagyizóba, de közel van a Bélatelepi strand is. Ez az én egyik nagy kedvencem. Erre a strandra a hegyről is le lehet gyalogolni, gyerekekkel sem megterhelő (nagyjából 4-5 kilométer) és kutyás sétához is szuper túraútvonal. Nagyon szeretem Fonyódban, hogy van némi szintkülönbség, így fel lehet sétálni a dombra, majd vissza a partra. Kellemes őszi sétákat lehet tenni.

Lábas Viki kutyája, Misi
Fotó: lábas Viki privát

 

A Panoráma sétánynál, a villasor mögötti rejtett utat is érdemes megkeresni. Itt található Szaplonczay Manó obeliszkje. (Somogy Vármegye tiszti főorvosa, Fonyód-Bélatelep alapítója volt – a szerk.) Innen indulnak a túraútvonalak is a fonyódi kilátóhoz is.

Ha gyerekkel érkezik a kiránduló, a Fácános Palánkvárban lévő kis játszóteret ajánlom. Szintén családosok számára ideális a fonyódligeti Árpád strand. A közelmúltban nyílt a Konyhám Stúdió 36 Fonyód központjában. Népszerűségében már a Kistücsökkel vetekszik és tényleg nagyon jó ételeik vannak.

– Milyen őszi sportolási lehetőséget ajánlanál a településen?
– Fonyódon is van már elektromos roller. A kertvárosból többnyire azzal megyek be a városközpontba. Szuper bringaútvonalak is vannak a környéken és ősszel a kajak-kenuzáshoz is ideálisak a körülmények. Lehet vitorlázni, vízi taxizni és horgászni is. Gyönyörű látvány, ahogyan víz felett ködpára lebeg, alig látszik a Badacsony, majd lassan felszáll a köd és átszűrődik rajta a napfény. A domb tetején, a Kossuth-erdőben street workout pálya van és Fonyódon működik egy nordic walking-csapat is, ők is szerveznek a környéken kisebb-nagyobb esti túrákat, amelyekhez lehet csatlakozni.

Lábas Viki a vízi sportokat is nagyon kedveli a Balatonnál
Fotó: privát

 

– Korábban említetted, hogy sokat jársz a kutyás strandra a kutyusoddal. Ez a strand ősszel és télen is nyitva van?
– Igen, és ilyenkor szabadabb a kutyás strand, mint a szezonban. A kutyám is jobban szereti, mert most sokkal csendesebb. Olyan is előfordul, hogy csak néhány helyi arc van lenn a kutyájával. Sokkal meghittebb, békésebb.

– Lassan beköszönt a hűvösebb idő, milyen ételt-italt ajánlanál a fonyódi parti sétához?
– A centrumban a gimnázium előtt mindig van gesztenyeárus. Nagy kedvencem a Cool Cafe, amely szintén a Főtéren található és isteni a bundás kenyér. Sajtos-sonkás, sima sajtos melegszendvicsek, teák és forró csokik melegítenek fel a parti séta közben.

A fonyódi Cool Cafe állatbarát hely
Fotó: Cool Cafe hivatalos

 

– Milyen programot ajánlanál Fonyódon?
– A művelődési ház előtt bábszínházi előadásokat szoktak rendezni, amely nem csak családosoknak kedves kikapcsolódás.

– Hogy néz ki az év hátralévő része a Margaret Island számára?
– Lesz még idén néhány vidéki koncertünk és december 17-én Budapesten évadzáró koncertet tartunk. Illetve dolgozunk új dalokon és klipeken is.

– Te hogy vagy most az őszben, az olykor szomorkásabb időben, az év vége közeledtével? Amikor legutóbb interjúztunk, azt mondtad, hogy te is vívod a saját belső harcodat.
– Még mindig nem pihentem ki teljesen a fesztiválszezont, de igyekszem befelé figyelni és törődni magammal. Ha azt az időt, amelyet önsajnálatra is lehetne, inkább alkotásra szánom, sokkal jobban érzem magam. A nők számára az ősz egyébként is az önmagukra és a befelé figyelés, a női energiák erősítésének az időszaka.

Fotó: Margaret Island hivatalos/Hegyi Júlia Lily

 

– Az Engedd el dalotok is részben erről szól. Hogy ne féljünk segítséget kérni, ha nem érezzük jól magunkat, ha bajban vagyunk.
– Ha olyan emberek vállalják fel, hogy pszichológushoz járnak – ahogyan én is –, akikről nem is gondolnád, akkor mások is bátorságot merítenek és rájönnek, hogy nem kell szégyelni, ha nem megy egyedül. A mai világban már az számít csodának, ha ezt az egészet ép ésszel megússzuk.

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

 

Nyitókép: Margaret Island hivatalos/Sivák Zsófi

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva