Szaniszló Hajnalka | 2023.11.07. 08:00
Az Anna and the Barbies énekesnője is részt vesz a transzplantációs balatoni táborban
Nincs elegendő donorszerv hazánkban. Csupán 369 szervátültetés történt a tavalyi évben. A Transzplantációs Alapítvány elnökét kérdeztük.

Nincs elegendő donorszerv hazánkban

– Magyarországon évente közel 130.000 ember hal meg, azonban csak 200-250 olyan agyhalottról érkezik donorjelentés, akik potenciális szervdonorok lehetnek. Ezeknek csupán a fele lesz megvalósult donáció.

A tavalyi évben 122 elhunyt donorból és 56 élő donorból összesen 369 szervátültetés történt

– mondta Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.

A gyerekeknek különleges kaland a balatoni tábor
Fotó: Transzplantációs Alapítvány/Andrási Máté

Egy hazai felmérés szerint a lakosság 73 százaléka adná szerveit transzplantációs célokra halála után.

– Az elmúlt 10 évben több mint 920 szerv érkezett külföldről, ami a hazai szervátültetések negyede – hangsúlyozta Dr. Hartyánszky István szívsebész.

Magyarországon és a legtöbb európai országban a feltételezett beleegyezés elvét alkalmazzák az elhunytból történő szervadományozás szabályozására, amely azt jelenti, hogy ha valaki életében nem tiltotta meg írásban, hogy holttestéből szervet távolítsanak el átültetési céllal, akkor az elhunyt beleegyezését kell vélelmezni.

Magyarországon két lehetőség van a szerv adományozására

Élő személy által adományozott donorszervvel, illetve elhunyt agyhalott donorból történő szervdonációval.

Hazánkban az elmúlt egy évben 228 vese-, 58 máj- és 47 szívátültetés történt – hogy csak a leggyakoribb transzplantációs eljárásokat említsük.

Hazánkban az elmúlt egy évben 228 vesetranszplantáció történt
Fotó: Transzplantációs Alapítvány/Andrási Máté

 

A magyarországi transzplantált személyeket és a donorokat fogja össze a Transzplantációs Alapítvány, amely 2004 óta minden évben a Balatonnál élményterápiás rehabilitációs tábort szervez a szervre váró és szervátültetett gyermekeknek.

A balatoni transzplantációs táborral céljuk megmutatni a gyerekeknek: ők is érnek annyit, mint egészséges társaik.

És persze sok transzplantált gyereknek enélkül esélye sem lenne a Balatonnál nyaralni. Az alapítvány a tábort színes programokkal tölti meg. Pásztor Anna, az Anna and the Barbies énekesnője is rendszeres fellépője az élmény-hétnek.

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon mi az oka annak, hogy kevés a donorszerv. A témában Szalamanov Zsuzsával, a szervezet elnökével beszélgettünk, aki maga is 29 éve él új vesével.

Megható pillanat: Szalamanov Zsuzsa Lénával, az egyik transzplantált kislánnyal
Fotó: Transzplantációs Alapítvány

 

– Minden évben közel egyhetes tábort szervezünk a transzplantált gyerekeknek a Balatonnál, ahol nem csak őket, hanem az egészséges testvéreket és a 12 év alatti gyereket kísérő szülőt is vendégül látjuk. Több éven át a Club Aligában, majd Balatonvilágoson, a covid előtti évben pedig Balatonszemesen táboroztunk. Idén a siófoki Magistern Hotelben voltunk, és ha minden a terveink szerint alakul, 2024-ben is ide megyünk majd vissza.

Kalandhajós programok kalózokkal a Balatonon
Fotó: Transzplantációs Alapítvány/Verbőci Patrícia

Mit takar az élményterápiás tábor a Balatonnál?

– A transzplantált gyerekek az egészséges testvéreikkel együtt táboroznak nálunk. Azt valljuk, hogy utóbbiaknak ugyanolyan szüksége van a rehabilitációra, mint a transzplantált testvéreiknek. Hiszen amíg a szülők a beteg gyerekre figyelnek, ők traumatizálódnak. Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy ők is jól érezzék magukat a táborban. Összetartó és egymást segítő közösség alakult ki az évek során. Olyanok vagyunk, mint egy nagy család, amelyben mindig számíthatunk egymásra – vallja a Transzplantációs Alapítvány elnöke.

Különleges balatoni élmény a tábor minden résztvevő számára
Fotó: Transzplantációs Alapítvány/Andrási Máté

Falmászás, óriáskerék, úszás és kézműves programok is vannak

Hangsúlyosak a táborban a sportprogramok (csapatsportok és úszás, tenisz, ping-pong), hiszen igazolt tény, hogy az átültetett szerv bent maradásának esélye 30%-al nagyobb, ha valaki rendszeresen mozog. Rendszeresen járnak a balatonfűzfői kalandparkba, ahol a gyerekek nagyon élvezik a drótkötélpályát, a falmászást és persze a csúszkálást is.

az átültetett szerv bent maradásának esélye 30%-al nagyobb, ha valaki rendszeresen mozog
Fotó: Transzplantációs Alapítvány/Andrási Máté

Siófokon kihagyhatatlan az óriáskerék és a dodzsem is

Fotó: Transzplantációs Alapítvány/Andrási Máté

Az Anna and the Barbies is rendszeresen fellép

– Pásztor Anna és zenekara 2013 óta minden táborban koncertet ad. Olyankor Anna is hozza a gyerekeit, akik együtt buliznak a táborlakókkal. Ahhoz, hogy a fentiek mind meg tudjanak valósulni, rendszeresen kapunk minisztériumi támogatást, illetve most gyűjtést is szervezünk a 2024-es tábor megvalósítása érdekében – fogalmazott Szalamanov Zsuzsa.

Pásztor Anna a balatoni táborban énekelt
Fotó: Transzplantációs Alapítvány/Andrási Máté

Ferenc pápa is támogatja a transzplantáció ügyét

– Nem gondolom, hogy vallási oka van annak, hogy kevés a donorszerv, hiszen az átültetést egyik vallás sem tiltja. A zsidó és az arab vallás szerint a testet érintetlenül, úgy kell eltemetni, ahogy született. De a zsidó vallásban azt is hozzáteszik, hogy az életmentés mindent felülír – kezdte gondolatait az alapítvány elnöke.

A katolikus egyház hosszú évek óta támogatja a transzplantációt, erről több pápa nyilatkozatot is tett.

– Ferenc pápa kifejezetten támogatja az ügyet és II. János Pál pápának, valamint VI. Benedeknek is vannak támogató nyilatkozatai, amelyek nyilvánosan elérhetőek – hangsúlyozta Szalamanov.

Minden évben fáklyás felvonulással emlékeznek azokra a donorokra és transzplantáltakra, akik már nincsenek velünk
Fotó: Transzplantációs Alapítvány/Szeicz Anit

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Transzplantációs Alapítvány/Andrási Máté

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva