Keszey Ágnes, Krausz Andrea, Mihály Szilvia | 2021.10.25. 10:00
A Balatonnál az őszi szünetben sem unatkoztok
Nem könnyű egész héten lekötni a srácokat, pedg őszi szünet van. Mutatunk néhány tippet, hova menjetek a kisebb gyerkőccel, vagy nagyobb tinivel.

Vízágyúzás a zalakarosi fürdőben

Zalakaros évtizedek óta az ország egyik kedvenc családbarát nyaralóhelye. Az őszi szünetben is várnak a beltéri vizes kalandok, a tökös játszóházak és a különleges szaunaprogramok. Sós vizű medence, élményfürdő, gyógyvíz is csalogat benneteket. A vizes játszótéren spriccelővel a szülőkkel együtt élvezhetik a gyerkőcök a kalandokat. A nagyobbak vízágyúkkal csatázhatnak, mászhatnak kötélhálón, versenyezhetnek a tekergő-kanyargó csúszdákon.
Ha szerettek legózni, akkor a kockakiállítást is nézzétek meg.

Zalakarosi fürdő
Fotó: hivatalos sajtófotó

Etetés a Festetics Madárparkban

A keszthelyi Festetics-kastély hatalmas kertjében található Madárparkban a legkisebbek is jól érzik magukat. Miután megnéztétek a főúri kiállítást, etessetek kézből vízimadarakat és csodáljátok meg az ezer színbe öltözött szárnyasokat. Ősszel a legszebb, legszínesebb a madárvilág, a hímek nászruhát öltenek. Fekete hattyúk, mandarin récék, hídon totyogó madarak várnak, még Totót, a mentett hattyút is megnézhetitek. Több mint 50 féle madárfaj 340 példányát csodálhatjuk meg testközelből.

Meg sem tudjuk számolni a madarakat
Fotó: Mészáros Annarózsa

Fáraszd le a srácokat a Szigligeti várban

Már messziről látszik, a nemrég megújult Szigligeti vár, az új várfalakról varázslatos kilátás tárul elétek. Gyerekekkel is könnyű megmászni a meredek emelkedőt, a vár területén megnézhetitek a régmúlt fegyvereit, ráülhettek a hatalmas ágyukra és felkapaszkodhattok a vártoronyba is. A lányok igazi hercegnőnek a fiúk pedig délceg várkapitányank érezhetik magukat. Nézzétek meg a kovácsműhelyt és a korabeli várkonyhát is.
Visszafelé a vár tövében ne hagyjátok ki a Várkávézó fagyiját sem.

Járjátok körbe a vár összes szintjét
Fotó: Mészáros Annarózsa

Szuper játszótér a Folly Arborétumban

A badacsonyörsi arborétumban több mint száz éves fenyők és cédrusok között sétálhattok, felmehettek a Toboz-kilátóba is.
A gyerekeknek az őszi szünetben vezetett kincskereső sétákat is tartanak, ne hagyjátok ki a lombcsúszdát és a fából készült játékok kipróbálását sem. A Folly cédrusai és ciprusai lenyűgöző méreteikkel, illataikkal, színeikkel egy másik világba kalauzolják a látogatókat. Az idő lelassul, a természet ereje érezhetővé válik, a gyerekek nyugodtan szaladgálhatnak, míg ti megisztok egy pohár bort.
Ha kedvetek van, még egy fát is örökbe fogadhattok.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Állatok a világ minden részéről – Veszprémi Állatkert

Talán nincs is olyan gyerek, aki nem szeretné az állatokat. A Balaton közelében, a veszprémi állatkertben akár az afrikai szavannákon is érezhetjük magunkat,.

+ 2 tipp

Ahol te is inkább gyerek lennél, hogy kipróbálhasd…

Ha gyerek -pláne, ha kicsi – és szabadidő, akkor mindenkinek a játszótér ugrik be először. Ha nem a megszokott helyre mennétek, hanem egy balatoni őszi kirándulással új játékokat is felfedeznétek, látogassatok el valamelyik igazán érdekes és izgalmas játszótérre

Bárhol, bárkinek: egy jó program a kirándulás, de több is lehet belőle

A Balaton bármelyik részén jártok vagy laktok, biztos, hogy viszonylag rövid időn belül találtok egy erdőt, ahol ilyenkor ősszel a látvány is lenyűgöző. Oldalunkon számtalan túrázási, kirándulási lehetőséget találtok, s itt is keresgélhettek az úticélok között. S ha színes faleveleket, s az erdő terméseit: makkot, tobozt, gesztenyét, bogyókat gyűjtögettek, hazaérve újabb program lehet a közös alkotás.

Apropó, gesztenye! Ismeritek a Balaton gyönyörű gesztenyefasorait?

És a legendás keszthelyi Fenyves-allét?

Mindegyik kellemes sétára hívogat, akár kisebb gyerkőcökkel is.

Hát nem gyönyörű? A Fenyves-allé naplemente idején
Fotó: Keszey Ágnes

Séta a szelíd és békés állatok között – Siófok

Teve, alpaka, kecskék, szamarak, szurikáták és még számos cuki állat várja ebben az időszakban is a látogatókat a Siófok központjától mindössze 5 km-re, a város keleti részén, Bella-pusztán található a hatalmas területen fekvő Bella Állatparkban. Nagyon jó program az állatsimogató, itt ugyanis olyan szelídek az állatok, hogy valóban meg lehet őket érinteni. Ősszel a hétfő szünnap, viszont a többi napokon 9.30-tól 18.30-ig is nyitva vannak.

Ilyen madarakat még nem láttál – Balatoni Madárkert

Az iskolai őszi szünet utolsó olyan hosszabb időszak 2021-ben, amikor még bejelentkezés nélkül látogatható a nyári tollazatokból átvedlett nászruhás madarak sokaságától pompázó Balatoni Madárkert. A Balatonföldvártól pár kilométerre fekvő Kerekiben korszerű röpdesorok között sétálva csodálhatjuk meg az elképesztően színpompás, különleges madarakat. Október 25-én 9.00-18.00 óra közt tartanak nyitva, október 26.szünnap, október 27-29-30-án 9.00-18.00 óra között, október 28-án 12.00-18.00 óra közti időszakokban vannak nyitva. Október 31-én és november 1-én már a téli időszámításnak megfelelően, 9.00-16.00 közt lehet őket látogatni. Érdemes szakvezetést kérni!

A fekete hattyú család is várja a látogatókat Kerekiben, a Balatoni Madárkertben
Fotó: Balatoni Madárpark – hivatalos

Bakancsos túra a kilátóhoz – Balatonlelle

Balatonlelle egyik nevezetessége a város határában fekvő Kishegy. Ez a környék egyik legszebb helye, tele pincékkel, vendégváróhelyekkel, valamint egy barokk kápolnával. A Majthényi Borozótól dél felé haladva elkirándulhatunk a Kishegyi Kilátóhoz, amit idén alakítottak ki. Mellette játszótér és szalonnasütögető is található.

Gyönyörű panoráma tárul a szemünk elé a kényelmes teraszról
Fotó: Krausz Andrea

S ha még mindig ötletekre vágysz, itt találod, milyen szervezett programok várnak rád és gyermekeidre az őszi szünetben

 

Nyitókép: freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva