Szaniszló Hajnalka | 2019.12.05. 17:00
A veszprémi régió programjai és látnivalói az adventben
A veszprémi régió a Balaton kulturális és szórakoztató életének egyik legpezsgőbb és legszínesebb pontja. Nincs ez másképp decemberben sem, amikor egymást érik az adventi rendezvények, a karácsonyi kirakodóvásárok és ünnepi koncertek. Ugyanakkor a környék látnivalóit is érdemes felfedezni, mielőtt még kora este egy finom forralt borral a kezünkben belevetjük magunkat az illatos karácsonyi forgatagba, vagy csúszunk egyet a kivilágított műjégen.

Összeállítottunk egy ötös listát, amely igazából sokkal több, mint öt program és látnivaló, de mégiscsak egyfajta toplista, amelyet szubjektív módon raktunk össze a likeBalaton.hu olvasóinak.

Tettük mindezt úgy, számos alternatívát is kínálunk számotokra, ha a december egyrészét a veszprémi régióban szeretnétek tölteni: adventi vásárok, műjég, történelmi városrészek, villák, vár és persze zene, fények, illatok és a Balaton utánozhatatlan téli hangulata vár benneteket.

A fotó után mutatjuk az ötös listát.

Fotó: Balatonfüred, BL Yacht Club, adventi vásár / Fotó: Krausz Andrea

 

5. A LEGNAGYOBB MŰJÉGPÁLYA A BALATONNÁL – VESZPRÉM

Az Óváros téren nyílt meg a napokban a legnagyobb korcsolyapálya. A korcsolyázás szerelmesei 350 négyzetméteren hódolhatnak szenvedélyüknek, egészen február 2-ig. A szervezők forralt borral, frissen készült finom falatokkal, bérelhető korcsolyákkal és az Óváros tér, semmivel össze nem téveszthető, ünnepi hangulatával várják a kicsiket és a nagyokat.

A Balatonon egyébként ismét begyújtották a turisztikai rakétákat. Idén már 7 helyen korizhatunk a tó körül, szerdán negyedik alkalommal nyit meg a műjégpálya Balatonlellén, és eljött a téli gasztrofesztiválok ideje is. Mindent a balatoni korcsolyázásról ide kattintva!

Idén minden eddiginél több a korcsolyapálya a Balatonnál. Láttad már a nagy összeállítást arról, hogy hol találod őket?

Fotó: Pixabay

 

4. REFORMKORI VÁROSRÉSZ, VILLÁK ÉS ADVENTI PROGRAMOK – BALATONFÜRED

Balatonfüred a Balaton egyik legnépszerűbb települése, de az északi parton egyértelműen a legkedveltebb turistaparadicsom. Ugyanakkor nem csak a strandolási lehetőségek miatt szerethető. Ilyenkor, télen is remek programokat és látnivalókat kínál a város.

Ilyen a Füredi Advent is, amely ugyan, egy klasszikus értelemben vett karácsonyi vásár, de a programkínálata és a hozzá kapcsolódó helyszínek mindenképpen megérdemlik, hogy rászánjunk legalább 1-2 napot a felfedezésére. Füred ugyanis annak ellenére, hogy kisváros, állandóan csak 14 000 lakosa van, de olyan aktív turizmust bonyolít, hogy a település a százezres nagyvárosok életét éli.

Hogy csak a patinás épületek közül említsünk párat: a Vaszary Villa, ahol európai szintű kiállításoknak helyet adó galéria és képtár található, a Jókai Mór emlékház, a Városi Múzeumot és a balatoni vitorlázás első klubházának emeletén megnyílt Vitorlázeum (ahol vitorlástörténeti kiállítás látható).

Egész decemberben pedig vár a Füredi Advent rendezvénysorozat, amely a város több helyszínén kerül megrendezésre, december 22-ig és fellép többek között Zséda is, aki egy gyerekkórussal ad karácsonyi koncertet.

 

3. A VESZPRÉMI VÁR

Veszprémet és a várat a Bakony öleli, ami nem csak díszletként szép, és remek közeli kirándulóhely.

Nem érdemes kihagyni a várat, ha már a városban járunk, e egy különálló, szervezett túrát is megér még télen is, hiszen az adventi forgatagból sem marad ki ez a történelmi helyszín. A veszprémi vár, nem egy hagyományos kastély, hanem a Vár-hegyre épült fallal kerített épületegyüttes.

A váron a Vár utca vezet végig, ahol a műemlék épületekben sok múzeum, galéria és látogatóhely működik. Érdekesség, hogy a börtön is itt, a várban volt, egészen 2003-ig, ekkora készült el Veszprémen kívül a korszerű, új épület.

Az elborzasztó viszonyokat meg lehet nézni, hiszen a korábbi börtön ma múzeumként üzemel.

 

2. TIHANYI BENCÉS APÁTSÁG ÉS APÁTSÁGI MÚZEUM

A Tihanyi Apátság egy bencés apátság, amelyet a Tihanyi-félsziget hegyláncának kelet felé meredeken leszakadó szélén alapított I. András király 1055-ben, Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére. Jelenleg önálló monostor a Magyar Bencés Kongregáció részeként; a 10 fős közösséget Mihályi Jeromos perjel vezeti.

Amellett, hogy érdemes a történelmi falak között eltölteni egy kis időt és így hangolódni az ünnepre, az adventi időszakban az apátság is rengeteg programot kínál a látogatóknak. Az egyik legkülönlegesebb az orgonahangverseny a karácsonyi misztériumjáték.

Mihályi Jeromos atya, tihanyi perjel gondolatait advent első vasárnapjára itt olvashatjátok.

A Tihanyi Bencés Apátság hivatalos fotója

1. ILLATOS ADVENT PROGRAMSOROZAT – VESZPRÉM

Veszprém egyértelműen legnagyobb és leglátványosabb ünnepségsorozata 2019 decemberében az Illatos Advent, amely egészen december 22-ig vár bennünket, számos hangulatos, színes-szagos, zenés és ízletes programmal.

Különlegességekkel, újításokkal lesz meghittebb és sokszínűbb a 2019-es advent Veszprémben. Összefogásnak köszönhetően újul meg a veszprémi várakozás időszaka, ahol az eddigi megszokott Illatos Advent új programokkal, élőbb adventi hangulattal, jégpályával, termelők portékáival egészül ki.

Hét közben is, minden nap kínálnak programokat a szervezők: lesz például jászolkiállítás, látványos megnyitóval, mézeskalácsdíszítés, miközben klasszikus karácsonyi dallamok csengenek a fülünkbe a hangszórókból és jön a lappföldi rénszarvas és manói is.

Néptánc, gyertyagyújtás és adventi hangverseny, karácsonyfadíszítő-verseny és tűzgyújtás is várja a látogatókat.

Ellátogatnak Veszprémbe a tihanyi bencés szerzetesek is, akikkel közös zsoltáréneklésben is részt vehetünk majd. Számtalan koncert is várja a látogatókat, fellép többek között a Góbé zenekar is.

Még több adventi programra és karácsonyi vásárra vágysz? Itt tudsz böngészni!

Szeretnél másik balaton-parti településen is szétnézni? Keresgélj nálunk!

Nyitókép: Pixabay

Összeállította: Dezslik Magdolna, Krausz Andrea, Mihály Szilvia, Szaniszló Hajnalka

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva