Szaniszló Hajnalka | 2023.03.31. 08:00
Zelcsényi Miklós: belül óriási az érzelmi vihar, de nyugodt maradok
Zelcsényi Miklós Muki, az Ultrabalaton főszervezője döbbenetes adatokat és emlékezetes pillanatokat oszt meg az UB-ről.
Zelcsényi Miklós Muki az Ultrabalaton és számos más balatoni és fővárosi futóverseny főszervezője, de az ország városainak legnagyobb tömegeket megmozgató futóversenyei is az ő és a Balatonman csapatának nevéhez fűződnek. Muki elképzelése, hogy pár éven belül Európa legnépesebb futóversenye lehet az UB. Mesél arról, hogy hogyan készül az idei versenyre, melyet ő is teljesít majd. Elárulja, hogy mennyi szemét gyűlt össze korábban az UB-n és beavat a kulisszatitkokba a Balatont megkerülő megmérettetéssel kapcsolatban. Vérmérsékletéről, a joghurtospohárról, a sérüléseiről, de még arról is beszél, hogy mi az, ami igazán megható számára az Ultrabalatoni pillanatok között.

 

– Idén Zelcsényi Miklós páros futja le az UltraBalatont. Hol tart a felkészülésed?
– A hivatalos verseny után futjuk le, mert a verseny ideje alatt helyszíni teendőim vannak. A múlt hónapban nagyon legyengített a megfázás, így ez a pár hét teljesen kimaradt és visszavetette az edzésmunkát. Készülünk, de az esélyeink nem túl jók.

– Hogyan készültök?
Az UB-re való felkészülés teljesen személyspecifikus. Vannak olyan elemek, amelyekre mindenkinek érdemes odafigyelni: az étkezés, a pihenés/alvás és a stresszmentes életmód a legfontosabbak közé tartoznak.

– Ez nagyon egyszerűen hangzik.
Dehogy! Nagyon nehéz. Mindenki azt gondolja, hogy alapvetően attól függ a sikeres felkészülés, hogy mennyit futsz. Azonban az ideális, ha a fenti három pillér megvan és akkor már nagy szerepet kap a megtett kilométerek száma is. Én általában 50-60 km között futok hetente.

Zelcsényi Miklós Muki, az Ultrabalaton főszervezője döbbenetes adatokat és emlékezetes pillanatokat oszt meg az UB-ről.

Fotó: Zelcsényi Miklós hivatalos

 

– Hogyan frissítesz és táplálkozol a hosszabb futások alkalmával?
A hosszabb, azaz egy 60-90 perc feletti futásoknál már érdemes kalóriát bevinni. Mindig van nálam gél vagy energiaszelet és fontos az izotóniás ital is. Eléggé izzadós vagyok, ezért nagyon fontos, hogy pótoljam a folyadékot, különben nem tudnám tovább folytatni az edzést. Mindig viszek magammal futós hátizsákot, többféle folyadékkal. Az egyik palackba vizet, a másikba izotóniás italt töltök és ezekkel felváltva frissítek.

– Merre futsz, hol készülsz az UB-re?
Többnyire Érden, ahol lakom, de a hosszabb futások alkalmával Óbudára is kimegyek, szeretek futni a Római-parton. A helyszínnél azonban sokkal a visszafogott tempó. Nem az a lényeg, hogy gyorsan fussunk, hanem hogy hosszabb távon tudjunk teljesíteni.

– Mi okozhatja a legnagyobb nehézséget az UB-futásod közben?
Nagyon fontos, hogy mentálisan jó állapotban álljak rajthoz: túl kell lépnem a saját korlátaimon. Jelenleg azt tartanám sikernek, ha körbeérnénk, de maradjunk a realitásnál: ez egy nagyon hosszú táv, annak ellenére, hogy mindketten jól ismerjük ezt a versenyt. Nagy vállalás számunkra.

– Merre szeretsz futni a Balatonnál?
A Tagore-sétány Balatonfüreden az egyik abszolút kedvenc. Szeretem a Zamárdi szabadstrandot is, mert az olyan szakasz, ahol a Balaton-parton futhatok és gyönyörű látványban lehet részem. De ilyen a balatonakarattyai magaspart is.

– Mit csinálsz a Balatonnál amikor kikapcsolódsz?
A feleségemmel a biciklizést preferáljuk. Gyakran körbebiciklizzük a tavat. A keleti medencét mindenképp: 80 km-t teszünk meg bringával, majd átmegyünk komppal. De a Balatonnál ezen túl is millió jó programot lehet találni, a Balaton-felvidéken például számos jó gasztronómiai élményben lehet részünk.

Zelcsényi Miklós Muki, az Ultrabalaton főszervezője döbbenetes adatokat és emlékezetes pillanatokat oszt meg az UB-ről.

Fotó: Zelcsényi Miklós hivatalos

 

– A vendéglátásból érkeztél a sportrendezvények világába. Milyennek látod a Balaton gasztronómiáját?
Rettenetesen dinamikusan fejlődik. Ilyen szempontból olyan a Balaton gasztronómiája, mint egy világváros. Rengeteg csodálatos kulináris élményt megtapasztalhatunk.

– Milyen kedvenc gasztro-helyeid vannak a Balatonnál?
Szeretjük a Kistücsök Éttermet, de van jó olasz pizzéria is, és a keszthelyi Halászcsárda is nagyon kedvenc.

Zelcsényi Miklós Muki, az Ultrabalaton főszervezője döbbenetes adatokat és emlékezetes pillanatokat oszt meg az UB-ről.

Fotó: Zelcsényi Miklós hivatalos

 

– Az Utrabalaton gigantikus méretűre dagadt az elmúlt években. Az ideire már most rekordszámú nevezés érkezett.
Tavaly tizenhétezren voltak, idén huszonkétezren leszünk. Már nem fogadunk csapatnevezést. Egyéniben korlátozott számban még lehet nevezni. Évről évre többen vagyunk, de még mindig van lehetőség ennél nagyobb létszámú verseny lebonyolítására is, mert ez egy szakaszosan rajtoló verseny. A logisztikának hatalmas jelentősége van, hiszen több mint ötven váltópontot üzemeltetünk, a kollégák két műszakban dolgoznak és rengeteg az önkéntes is.

– Hányan szervezitek az UB-t?
Tizennégyen vagyunk a főszervező-csapatban, a helyszínen pedig több mint négyszázan dolgoznak.

Zelcsényi Miklós Muki, az Ultrabalaton főszervezője döbbenetes adatokat és emlékezetes pillanatokat oszt meg az UB-ről.

Fotó: Zelcsényi Miklós hivatalos

 

– Milyen arányban vannak a külföldi versenyzők?
A fele külföldi, a csapatoknál azonban nem engedélyezünk külföldi nevezést, mert a hazai igényeket sem tudjuk teljesen kielégíteni.

– Hogyan látod az esemény jövőjét néhány év múlva?
Európa legnépesebb versenyét látom. De ez főként azon múlik, hogy milyen a lebonyolítás. S természetesen azon, hogy merünk nagyot álmodni.

Fotó: Ultrabalaton hivatalos

 

– Kardinális kérdés napjainkban a klímaválság, amely a Balatont is érinti. Hogyan kapcsolódtok a környezetvédelemhez?
Minden versenyünket környezetbarát szemléletben szervezzük. Három éve nem adunk sem műanyag-, sem papírpoharat. Amikor négy évvel ezelőtt megláttam az UB szemétszállítási számláját, szembesültem azzal, hogy mekkora mennyiségű szemét keletkezik. Ekkor vezettük ki a műanyag- és a papírpoharakat. A következő években a szemét mennyisége 5,2 tonnáról 2 tonnára csökkent.

– Mi a legfontosabb üzenete mindennek?
A zöldebb jövő érdekében kompromisszumot kell kötni. Ha kilépsz a komfortzónádból, tehetsz a tisztább környezetért, a bolygóért. Szervezőként erre kell felhívnunk a figyelmet. Európában mi voltunk az elsők, akik ilyen létszámú aszfaltos versenyen ezt meg merték lépni és nagyon büszke vagyok rá.

– Fontos, hogy milyen gondolatot adsz tovább a jövő generációjának?
Könnyű like-olni egy zöld posztot. De a lényeg, hogy a hétköznapokban milyen apró dolgokat teszel a környezet védelme érdekében. Kimosom a joghurtos poharat és úgy dobom a szelektívbe – ha elfelejtem, a feleségem rám szól. (mosolyog)

Főszervezőként hogy kezeled ezeket a feszült helyzeteket?
– Eléggé temperamentumos vagyok. De tudom, hogy vezetőként nagyon fontos, hogy akkor is nyugodt maradjak, amikor belül óriási érzelmi vihar van. Ha a csapatom ezt látja, könnyebben megoldja a felmerülő problémákat.

Zelcsényi Miklós Muki, az Ultrabalaton főszervezője döbbenetes adatokat és emlékezetes pillanatokat oszt meg az UB-ről.

Fotó: Zelcsényi Miklós hivatalos

 

– Mitől annyira népszerű az Ultrabalaton?
– Tizenhét év alatt az UB Magyarország legnépszerűbb versenye lett. A koronavírus-járvány ellenére – Európában egyedülálló módon – létszámban is fejlődött. Fontos tényező a verseny hangulata is, hiszen nagyon klassz buli is egyben. Nem csak a nevezések mennyisége számít, hanem az is, hogy hányan távoznak elégedetten és szereznek olyan élményeket, amelyekre örömmel gondolnak vissza és a hétköznapokban is tudnak belőle építkezni.

 

Legek az Ultrabalatonról

Vicces UB-pillanat?
– Fontos, hogy ne az előtted lévő futót kövesd a versenyen, hanem jelöléseket. Volt egy nagyobb társaság, akik azért tévedtek el, mert követtek valakit, aki versenyen kívül futott. Szigligetig mentek utána, s legalább hatvan kilométert futottak a távon kívül. Most már mosolyogva emlegetjük, de akkor, az ő mosolyuk nem volt őszinte.

– Könnyfakasztó UB-pillanat?
Az egyéni rajtok mindig nagyon megérintenek. Amikor a záróceremónia zajlik, akkor is gyakran elérzékenyülök, mert tudom, hogy óriási erőfeszítés és energia, amelyet az egyéniben futók beletesznek.

– Legnagyobb nehézség az UB-n?
Négy évvel ezelőtt az egyik, a logisztikában résztvevő sofőrről kiderült, hogy alkoholista. Kopogtunk a kamion ablakán, a férfi pedig hulla részegen kiesett a sofőrfülkéből. Éjfélkor, egy órán belül kerestünk egy sofőrt, aki végigvitte a kamiont.

– Extrém időjárási körülmény az Ultrabalaton során?
Öt évvel ezelőtt borzalmasan viharos szél nehezítette a versenyt, amely a teljes, a déli parton futó mezőnyön végigsöpört. Folyamatosan kapcsolatban voltam a katasztrófavédelemmel, mert 90 km/h széllökésnél le kellett volna lefújni a versenyt. 86 km/h volt a legmagasabb mérés. Egyetlen csapat sem adta fel és ez katartikus élmény volt mindannyiunk számára.

 

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Zelcsényi Miklós hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva