Az Év Bejglije 2022. verseny díjazottjai között van ez a balatoni bejgli
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára és így lett aranyérmes az alábbi balatoni bejgli is. Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.
A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben védett termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.
Hagyományos diós, mákos és ínyenc kategóriában lehetett nevezni a versenyre
Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé műkedvelő zsűritagok is csatlakoztak.
A zsűri tagjai voltak
- Bergmann Gabriella cukrászmester – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
- Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
- Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
- Auguszt József cukrászmester – Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca
- Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
- Karl Zsolt cukrászmester – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
- Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
- Szervánszky László cukrászmester – Szent Korona Cukrászda, SoltvadkertSzőke Zoltán cukrászmester – Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely
Az ínyenc kategóriában volt pisztácia és rozmaring ízű bejgli is
Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.
Tudod, hogyan kell igazán jó balatoni bejglit sütni? Mutatjuk!
Íme a versenyeredmények
Hagyományos diós kategóriában
- Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc
- Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
- Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
Hagyományos mákos kategóriában
- Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged
- Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
- Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
Ínyenc kategóriában nyert a balatoni bejgli
- Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK, Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
- Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli – Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest
- Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli – Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök. Az Év Ínyenc Bejglije, a MENNYEI AJÁNDÉK fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került. |
Nyitókép: illusztráció/Shutterstock