Szaniszló Hajnalka | 2023.02.14. 10:00
A Balaton illata Zólyomi Zsolt balatoni parfümőr szerint
A Balatonnál élő parfümőr mesél arról, hogy milyen a Balaton illata.
Zsólyomi Zsoltot régóta foglalkoztatja az egyes helyek, környezeti egységek – köztük a vizek, tavak egyedi illata is. Az egyetlen magyar orr, avagy parfümőr. Jean-Paul Guerlain Versailles-i iskoláját végezte el. Évtizedek óta az egyedüli magyarként. Mindemellett vízimentő, balatonlellei hajós.

A Balaton illata és annak titka is szóba került az előadáson

– Milyen a Balaton illata? Mennyire fontos az életünkben a parfüm? A szaglás az, nade a parfümőr, mint szakma? Van értelme egyáltalán? Parfüm nélkül túl lehet élni az életet – ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal kezdte előadását Zólyomi Zsolt.

A szaglás már más kérdés. Mit jelent a szaglás az ember életében és milyen jelentősége van a Balatonnál?

A parfümőr korábban megmérettette magát nyomozókutyákkal és sokáig versenyben tudott maradni.

Meg tudta állapítani egy kesztyű alapján, hogy három hónappal azelőtt azt viselte a betörő és hogy milyen szagok vannak az adott tárgyon. Önmaga számára is megdöbbentő volt a felismerés.

– Ki evett az előadás előtt túró rudit a büfében? Könnyen megállapítom, mert sokkal kifinomultabb a szaglásom az átlagemberénél

– mondta Zólyomi Zsolt.

Gyerekkora óta tudatosan szagol és remek az illat-memóriája

Többször felszúrták a fülét és sok negatív élménye van ezzel kapcsolatban, mégis mindent megszagol. (A múzeumban megfogta a szobrokat és szagolgatta, hogy a különböző köveknek mennyire más az illata.) Tízéves korában Líbiába költözött a családjával és amikor leszállt a gépről, azonnal megcsapta az új kontinens illata. Az emberek, a levegő, a piac aromája óriási izgalommal töltötte el. A fülgyulladását pedig meggyógyította a sós tengervíz. Ma már Balatonlellén él. Imádja a vizet, hajózik és vízimentő is.

Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Izgalmas feladatok a parfümőrtől

  • Mindenki szagolja meg az ujja hegyét. Gondoljátok végig, hogy mit éreztek rajta. Egyrészt a ti saját illatotokat. Másrészt mindent, amit megfogtatok az előadás előtt.
  • Mindenki szagolja meg a könyökhajlatát. Itt csak a jól megszokott illatunkat érezzük. Ez a test illata.
  • Mindenki szagolja meg a szomszédja könyékhajlatát és gondolkodjon el, hogy mit érez: mit evett vagy milyen lelkiállapotban van a mellette ülő.

 

– Ha én szagollak meg, sok szexológus és pszichológus elbújhat az információhalmaz mögött, amit én megtudok rólad az illatod alapján

– mosolyog a parfümőr.

Neked mit jelent a Balaton illata? Mit éreztél, amikor az utazás során először érezted a tó illatát?

 

 

A bőr illata biometrikus azonosító, olyan mint az ujjlenyomat

Ezt a tényt a kriminológusok is alátámasztják. Ez a testillat tökéletesen azonosít bennünket. Tartalmazza, hogy mit ettél, mit ittál vagy épp sportoltál-e valamit. A szaglásunk a legősibb érzékelésünk, hiszen életünk során először ezt használjuk az érzékelésre. Ösztönös hatással van ránk. Erős érzelmeket kelt bennünk egy-egy illat vagy szag.

Nagyapáink megszagolták a piacon a zöldséget és rengeteg minden megállapítottak belőle. A természeti népek ma is így élnek. A nagyvárosi, modern ember a szennyezett levegőjű környezetben leszokott erről.

 

 

A covid miatt az emberek elvesztették a szaglásukat

A poszt-covid tünetesek 50-70 %-a elvesztette a szaglását, de sokan közülük ezt észre sem vették, mert már egyébként is annyira rossz volt a szaglásuk.

Akinek megszűnik a szaglása, elveszíti azokat a biztonságos szociális kapcsolatokat, amelyek a hétköznapi életének fontos részei: az anya, a párja vagy épp az otthon illata. Ha ezt nem érzi, komoly pszichés problémák is kialakulhatnak.

 

 

Mit adott a parfümőrnek a Balaton?

– Azért élek a Balatonnál, mert számomra olyan a tó, mint a festőnek a fehér vászon. Egyedi parfüm-szaga van: egyszerre sós és édes. Különleges elegyet alkot az iszap, a nád gyökérzete, a vízben oldott ionok illata. Más, mint az összes többi tó. Rendkívül jó inspiráció a munkámhoz – zárta mosolyogva és lelkesen előadását a parfümőr.

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: TEDxBalaton Youtube
Nyitókép: A parti sétány csodás nyugalma Balatonfűzfőn
Fotó: Szücs Ildikó

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva