Szücs Ildikó | 2021.06.04. 08:00
Borozás és csavargás Csopakon - kétnapos ajánló
A csopaki olaszrizling nem hiába lehet kedvenc borunk, zamatos ízét nem csupán a napfényes szőlőhegy talaja adhatja, a borászok talán belecsempészték a hegyi ösvények varázslatosan békés hangulatát is. A település utcáin való barangolás közben pedig apró csodákra is bukkanhatunk, így egy élményben gazdag hétvégét tölthetünk el itt.

Csopakon választhatunk egy remek kirándulós bortúrát, amin végigjárhatjuk a csopaki dombokat és bekukkanthatunk a különböző borászatokba egy kóstolóra, majd másnap a település nevezetességeit látogathatjuk meg, ami a gyerekeknek is élményben gazdag programot kínál.

Kirándulós bortúra – 4 km + 3,2 km

Ha autóval érkezünk, a Csonkatorony környékét érdemes megcélozni, itt parkolót is találunk, de ha busszal érkeznénk, a busz egyik megállója is itt van. Innen indulhatunk el felfelé a Kishegyi utcán. Az útnak az eleje kaptató, kényelmesebbek akár autóval is bejárhatják a Csákány-hegy lábának egy részét. Nagyjából 500 méter séta után az út jobb oldalán szemügyre vehetjük a Ranolder kastélyt, továbbhaladva és követve a Kishegyi utcát egy jobb kanyarral belebotlunk a Jásdi borteraszba. Csodás panorámát élvezve kóstolhatunk a pincészet boraiból, és ha szerencsénk van, itt még pincelátogatásra is van lehetőségünk.

Szőlőhegyi béke Csopakon
Fotó: Szücs Ildikó

Ezután felfrissülve érdemes visszamenni a Kishegyi útra és folytatni a túrát az enyhe emelkedőn. Ha újabb borokra vágynánk, akkor kissé kacskaringós utakon eljuthatunk akár a Homola pincészethez is, bár földrajzilag ez már Paloznakhoz tartozik. Ám mi inkább egy kellemes hegymászást javasolnánk, aminek célállomása a Csákány-hegyi kilátó. Ha autóval jöttünk eddig, akkor meglátjuk a kilátóhoz vezető ösvény elején a táblát, ahonnan gyalog tehetjük meg felfelé az utat. A tábla szerint ez 800 méter, de inkább többre számítsunk, és kövessük a kék nyilakat, és ha egy nagyobb elágazáshoz érkezünk, mindenképpen balra forduljunk a kilátó felé.

Innen indul a hegyi ösvény a kilátóhoz
Fotó: Szücs Ildikó

Ha megérkeztünk, ott akár piknikezhetünk is, miközben fantasztikus kilátás nyílik a Balatonra és a Veszprém felé elterülő dimbes-dombos fennsíkra. Kis pihenő után érdemes a másik úton visszamenni a faluba, jó hír, hogy itt már lefelé bandukolunk. A temetőnél fogunk kilyukadni, és onnan pár lépésre a Csonkatoronynál lévő kiindulási pontunkhoz.

Ha még van bennünk szufla, akkor átkelve a 73-as úton menjünk át a település másik felére további boros sétára. Először a Kisfaludy utcán induljunk el, majd rátérünk a Homokbánya utcára, és szintén csodás panoráma mellett megközelíthetjük a Szent Donát Borkúriát, ahol nagyon jól fog esni egy kis frissítő. Innen a Petrányi Pincét is felkereshetjük új ízekért, vagy akár a vacsoránkat is elfogyaszthatjuk a domboldalról gyönyörködve a lassú naplementében.

Csopak „másik”, Füred felőli oldala
Fotó: Szücs Ildikó

Utcai és Balaton-parti csavargások – 3,5 km

Hétvégénk második napjára kevesebb gyaloglás jut, és itt is van olyan szakasz, ahová autóval is elgurulhatunk. Szintén a Csonkatorony környékéről indulunk, és átkelve a 73-as úton elsétálunk a Kisfaludy utcában lévő Plul Malomhoz. A több mint 700 éves vízimalom ma látogatható műemlék, amelynek ép berendezése és helytörténeti gyűjteménye számos érdekességet rejt.

Innen pár száz méteres sétával átmegyünk a posta irányába a Kossuth utcára, ahol egyszercsak rálelünk az egykori Kövesdi Szent Miklós templom romjaira, amelynek kis kertjében erőt gyűjthetünk a további sétához.

Fotó: Szücs Ildikó

Ugyanis pár lépésnyire innen található a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, amelynek érdekessége, hogy az épület az egykori angolkisasszonyok nyaralója volt, kertjében pedig a Balaton környékének élővilágát bemutató tanösvényt találunk.

Az angolkisasszonyok nyaralója és a parkban található tanösvény
Fotó: Szücs Ildikó

A pihenő után jöhet a Balaton part! Sétával vagy autóval is megközelíthető a Csopaki Strand, mellette pedig a Mezítlábas ösvény, amit kicsik és nagyok végigjárhatnak megmasszírozva a kavicsokon, tobozokon a fáradt talpakat. A védett nádas melletti ösvénynél egy szabadtéri edzőpark, néhány lépésre pedig játszótér is található a sok energiafelesleggel rendelkező lurkók számára.

A strandon szintén van játszótér, és egyre több büfé nyitja meg teraszát, kapuit, ahol ehetünk is egy jót.
Nézd meg galériánkat:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva