Szaniszló Hajnalka | 2021.02.23. 06:00
Virtuális valóság, gamerek, e-sportolók és Balaton
Varázslatos szereplők, fantáziavilágok. Hazánkban is sok rajongó van, de mi a helyzet a Balatonnál? Gamer fesztiválokat és IT bárokat mutatunk. A szakértők pedig elmondják a veszélyeket: fizikális és mentális síkon is problémákat okozhat a túlzásba vitt játék.

Statisztikák szerint a világon 2,7 milliárd ember játszik időnként vagy rendszeresen videojátékokkal, azaz a Föld 7,8 milliárd fős teljes lakosságának közel egyharmada gamer. Magyarországon 3,8 millió ember játszik számítógépen, konzolon vagy mobileszközökön, közülük több mint 540 ezren tekinthetők hardcore gamereknek. Ők azok, akik e-sport játékot játszanak, versenyzők vagy részt vettek már offline e-sport rendezvényen – közölte az adatokat az esport1.hu.

Amellett, hogy betekintünk a hazai gaming piacra, megmutatjuk, hogy milyen VR/gamer élet van a Balatonnál, milyen újdoságok várhatók hazánkban idén, milyen konzolokra van a legnagyobb igény, valamint hogy milyen versenyeket rendeznek ebben az évben. Ugyanakkor megkérdeztük a szakembereket is: virtuálpszichológus, személyi edző, táplálkozással kapcsolatos szakértő is elmondja a véleményét a gamerek világának veszélyeivel kapcsolatban.

A gamerek piaca: sokat költenek a játékok világára – Magyarországon is

Legyen szó akár amatőr, akár profi játékosokról, óriási piacot jelentenek, akik szívesen és egyre többet áldoznak a szenvedélyükre. Gyakorlatilag külön iparág épül rájuk, nekik. Rengeteg termék készül kifejezetten a gamereknek. Magyarországon az elmúlt egy évben 42 milliárd forintot költöttek az emberek e-sporthoz kapcsolható termékekre, és ennek egynegyede nem közvetlenül szoftver vagy hardver. A játékosoknak szánt termékek között játékok mellett és a játékosok logójával ellátott ruhadarabok, pólók, baseball sapkák, bögrék és nagyon népszerűek. Magyarországon az elmúlt egy évben 42 milliárd forintot költöttek az emberek e-sporthoz kapcsolható termékekre, és ennek egynegyede nem közvetlenül szoftver vagy hardver, hanem valamilyen egyéb termék volt.

A gamerek speciális eszközöket is használnak a játékokhoz

Például olyan szemüveget, amely kiszűri a monitor által kibocsájtott kék fényt. Ez azért is hasznos, mert a hardcore gamerek akár 3-4 órát is a gép előtt töltenek naponta, s ha a hétvégét tekintjük, akkor ez akár 6-7 óra is lehet, s akár egész éjszakákon át is a játékkal foglalkoznak, s olyankor semmi más nem létezik számukra. A Nike és a Puma is piacra dobott kifejezetten gamereknek tervezett cipőket, melyek egyrészt kényelmesek és jó tapadást biztosítanak, másrészt pedig ikonikus játékok színeiben, szimbólumaival készülnek. Az Axe és a Microsoft együttműködésének köszönhetően dezodorok, tusfürdők, samponok kerültek a boltok polcaira, igaz csak Ausztráliában és Új-Zélandon – írta a veol.hu.

Mit mond a virtuálpszichológus a veszélyekről?

– Milyen tünetei lehetnek a játékfüggőségnek és mikor alakul ki?
– Pszichológiai szempontból fontos az egyensúly, így abban a pillanatban amikor valaki valaki egy tevékenységet állít minden más elé, olyannyira hogy azért akármit hajlandó hanyagolni, munka, család, barátok, evés-alvás stb, és nem azért mert az a dolog számára öröm hanem egyre inkább kényszer, aminek hiányában akár úgynevezett elvonási tünetek is jelentkezhetnek az bizony azt jelzi, hogy az az ember úgynevezett problémás felhasználó, köznapi nevén függő. Nem fizikai értelemben vett elvonási tünetekről van szó. Kedvtelenség, levertség, ingerlékeség, felfokozott lelkiállapot is lehetséges. Például ha nincs net és nem tud játszani, szorongással jár. Ha nincs más szervi oka annak, hogy valakinél jelentkeznek például a dekoncentráltság tünetei, akkor könnyen lehet, hogy ezt is a játékfüggőség váltja ki. Ha valaki éjszakákon át játszik, nem pihen a szervezete, az alvásmegvonás komoly testi tünetekkel járhat – részletezte Tóth Dániel virtuálpszichológus.

– Mi a helyzet most 2021-ben, amikor be vagyunk zárva, bezárkózunk, menekülünk a világ elől, egy másik, virtuális valóságba? Elszigetelődik, aki játékfüggő lesz?
– A koronavírus-járvány a virtuális világban feltekerte a kakaót. Amíg korábban valaki megnézett egy-egy részt a sorozatából, ahhoz képest most a bezártság miatt egyszerre megnézett egy egész évadot. Aki korábban egy-két órát játszott naponta és egyensúly volt az élete és a játék között, most 6-8 órát játszik. Főleg a gyerekek. Nincs meg a napi ritmus, nem kell suliba menni, s így sokkal többet ült a játékok előtt – pláne, ha a szülőnek nem volt lehetősége figyelni a gyerekre a megváltozott munkakörülmények miatt. A gyerekek fokozottan ki vannak szolgáltatva ezeknek a veszélyeknek. De

a legveszélyeztetettebbek az újszülöttek, akik elé szintén odateszik a digitális eszközöket. Aztán ahogyan haladunk előre az időben, jönnek a videójátékok, a közösségi média, a digitális agresszió, a trollkodás, a cybertér és a digiszexualitás

– mondta a szakember.

–Mi lehet a megoldás?
– Sokakat felkészületlenül ért a jelen élethelyzet és az, hogy a digitális világ okozta veszélyekkel kiemelten kell foglalkozni. Nem vagyunk naprakészek ebben a világban, nem is igazán foglalkozunk vele, éppen ezért veszélyesebb, mint gondoljuk.

Főként a szülőknek, de mindenkinek nagyon észnél kell lennie és mértéket kell tartani.

Eckü (Hősök) épp a League of Legends-szel játszik a Megyék Csatája versenyindító megmérettetésén. A háttérben Diaz, a Wellhello-ból.
Fotó: Knap Zoltán/borsonline.hu

Számít, hogy mit eszel az e-sport közben? Koffeines és taurinos snack-ek

Az élelmiszeripar is potenciált lát abban, hogy a gamerek nagyon sokáig ülnek a gépnél, szinte fel sem állnak. Ma már olyan termékeket is árusítanak, amelyek lehetővé teszik, hogy koncentráltabban tudjanak játszani a fanatikusok, hosszabb ideig fenntartsák a figyelmet, s sikeresek legyen a játékban. Észak-Amerikában vannak már koffeinnel és taurinnal dúsított snackek, amelyeket könnyedén fogyaszthatnak játék közben is. Egyre több országban jelennek meg a kifejezetten gamereknek készülő, rendelhető menük a pizzázók is gyorséttermek kínálatában.

 

Egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód
– Az emberi test nem az ülésre lett tervezve. A legmegfelelőbb állapot a napi szintű, alacsonyabb intenzitású, hosszabb ideig tartó mozgás. Nagyon sok fiatalt látok kifejezhetetlenül borzalmas állapotban. Izomzatilag sokszor gyengék és merevek, görbe a hátuk, a borzalmasan táplálkozásnak (rendkívül sok szénhidrát/cukor) köszönhetően rossz az emésztésük és a vérnyomásuk is. S ha ehhez még szintetikus/gyorskajákat is lehet kapni, teljes gőzerővel megindulhatnak a lejtőn. A virtualitás könnyen eltávolíthatja az embereket a valóságtól. Szóval mindent csak mértékkel – mondja Váradi István, személyi edző.

 

és nem a chips a legjobb választás…
Fotó: Knap Zoltán/Bors

Fanatikus játékosok és gamer-fesztiválok a Balatonnál

Ahogyan az a világ minden részén természetes, hazánkban is rendeznek gamer fesziválokat, ahol összegyűlhetnek a fanatikusok. Ez természetesen a Balatonnál sem volt másképp. Kis balatoni e-sport történelem következik.

2016-ban rendezték az első versenyt Balatonlellén

Az egyik, talán még ma is a legnépszerűbb játék, a League of Legends volt a főszereplője a dél-balatoni eseménynek, amely a Balaton-Lan nevet viselte. Középiskolás srácok fejéből pattant ki az ötlet, hogy itt rendezzék meg az eseményt, mondván, hogy túlságosan főváros-központúak a programok, s ideje lenne a Balaton mellett is mozgósítani a gamer-világ rajongótáborát. A közönség figyelemmel kísérhette a döntős csapatok párharcait, de voltak amatőr meccsek is a Counter Strike: Global Offensive-ben, Call of Duty 2-ben és a Paladins játkokban. Volt retro sarok is, ami azért is nagyon izgalmas, mert a fiatalok találkozhattak a régi idők konzolaival, a PS3 és PS4, valamint régebbi Xbox gépekkel is, s ezeket ki is próbálhatták. Az a generáció pedig, aki ezeken nőtt fel, jóleső nosztalgiával gondolhatott vissza arra az időszakra, amikor még joystick-el lehetett játszani, s természetesen kirpóbálhatta az új, számára ismeretlen játékokat is.

Illés Fanni a Megyék Csatája budapesti megmérettetésén, ahol épp az volt a nehezítés a játékban, hogy keresztbe tett kézzel kellett játszani 30 másodpercig. Mellette a zenész Deego/Diggieman játszott. Fanni Zala megyét képviselte.
Fotó: Knap Zoltán/borsonline.hu

 

2018-ban Siófokon is volt nagyszabású gamer-találkozó

2018-ban kétnapos fesztivál tartottak a Balatonnál az e-sport szerelmeseinek. Siófokon került megrendezésre a PlayIT. Megdöbbent, de olyan sokan érdeklődtek az esemény iránt, hogy azt egy sportcsarnokban kellett megtartani. Voltak beszélgetések profi játékosokkal, nyereményjátékok, természetesen gamer-termékekért és ami a legfontosabb: profi körülmények között lehetett kipróbálni rengeteg izgalmas játékot, s természetesen versenyeket is rendeztek, hogy az érdeklődők összemérhessék a tudásukat. Olyan mértékűvé vált a játékosok fanatizmusa, hogy dedikálózónát és közönségtalálkozókat is szerveztek ezen két nap alatt, melyek keretében népszerű Youtuberekkel lehetett találkozni. A virtuális valóság szerelmesei VR és AR standokon próbálhatták ki a legújabb VR játékokat – tudtuk meg az esport1.hu-tól.

Az északi part sem szégyenkezik: A veszprémi E-sport Bár

Amint oldódnak a szigorítások, valószínűleg ez a hely is újra megtelik majd lelkes gamerekkel. 10 PC, xbox, Playstation, VR sisak, finom koktélok, kézműves sörök, balatoni borok és jó kaják is vannak a Pixel Barban, ha egyáltalán a fanatikus játékosok képesek szünetet tartani és felállni a szuper székekből, a full extrás monitorok bűvöletéből. FIFA parti, League of Legends, CS:GO és Valorant. Az átlag olvasó számára talán ismeretlen fogalmak ezek, de a hardcore gamerek számára ezek a legnépszerűbb és legizgalmasabb játékok közé tartoznak. Többek között ezeket is kipróbálhatod majd a Balaton partján.

Posted by Pixel Bar & E-sport on Thursday, September 17, 2020

 

Veszprémnek van e-sport versenycsapata is

Ők rendszeresen részt vesznek e-sportversenyeken is. A napokban például az angol Mega TVT februári bajnokságának második fordulójában versenyeztek. A csapat új tagja, Dankó Bence épp a napokban ért el szép eredményt a Race Online Hungary Porsche kupájának harmadik fordulójában, ahol a versenyzők a belgiumi Spa-Francorchamps verseny pályára látogattak el.

– Mindenképp örülök ennek a dobogós helyezésnek, bár nem titkolt célom volt versenyezni Norbi mellett az „A” Lobbyban. Igaz, négyezredre maradtam le a top 14-ről, de nem csüggedtem, mert Patrikkal tudtuk egymást segíteni. Az időmérőn én sem tudtam összetenni tökéletes kört. Több volt benne, mint a negyedik rajtrács. A lágy keverékeknek köszönhetően eltudtam lógni csapattársammal együtt a mezőnytől. Innentől kezdve már nem volt nehéz dolgom, második helyre hoztam be a Porschénkat. Már közösen készülünk a srácokkal a következő fordulóra – mondta a versenyző a Veszprém Futsal Esport közösségi oldalán.

Posted by Veszprém Futsal Esport – Players shop on Wednesday, February 17, 2021

Nők a virtuális világban?

Azt gondoljuk, hogy ezt a terepet a férfiak urallják, de ez korántsem teljesen igaz. Sok tehetséges nő is rajongásig szereti a virtuális világot és az e-sportot. Ez kiderül az alábbi videóból is, ahol igyekeznek is megszorongatni egy gamer lányt. Lássuk, hogy mekkora sikerrel! A League of Legends: Wild Rift nevű mobiljátékkal játszanak, melybe a magyar League of Legends European Championship (LEC) közvetítések műsorvezetője, Balogh „Rka” Réka kalauzol el.

A 2020-as év a hazai e-sportban

Megyék Csatája e-sport verseny hazai sztárokkal

Ahogy külföldön, úgy itthon sem voltak LAN-on e-sport versenyek tavaly, azonban a koronavírus ellenére is sikerült megmozgatni az egész országot, a Megyék Csatája Országos E-sport Versenyen. Ezen a megmérettetésen a versenyzők a világ legnépszerűbb játékában, a League of Legends-ben és a FIFA 21-ben mérhették össze ügyességüket és erejüket.

A Mediaworks főszervezésében zajló esemény versenyindító futamán több tucatnyi sztár és a legjobb gamerek csaptak össze egymással. A szervezők célja a sztárfutammal az volt, hogy felhívják a figyelmet a hazai e-sportra és közelebb hozzák ezt a világszeret óriási népszerűségnek örvendő játékos versengést a magyar emberekhez.

– Szeretnénk ha ebben a nehéz időszakban is lenne olyan sportesemény amit az egész család végigizgulhat, nekünk pedig az a célunk hogy a magyar szülők a saját gyermekükért szoríthassanak az otthon kényelméből – mondták a szevezők.

Az indító futamon többek között olyan sztárok is versengtek, mint Berki Krisztián, Majka, Eckü, Illés Fanni és Szvoboda Bence. A likeBalaton.hu-nak mindannyian meséltek az e-sportról, az élményeikről és persze a Balatonról is. Az interjúkat a nevekre kattintva olvashatjátok.

Majka és zenésztársa, Horváth Tamás, aki szintén részt vett a Megyék Csatájában
Fotó: Knap Zoltán/borsonline.hu

V4 Future Sports Festival: 21 ezer látogató és 2,5 millió néző

A hazai e-sport másik nagy dobása tavaly a V4 Future Sports Festival volt, amit akkor már második alkalommal rendeztek meg Budapesten. Akkor 21 ezer ember látogatott ki a rendezvényre, élőben pedig 2,5 millióan követték a közvetítéseket.

 

E-sport, gaming és VR 2021-ben Magyarországon és a világban

– A járványügyi intézkedések miatt az e-sportolás az online térre korlátozódott. Ennek következtében a tömegrendezvények, így az élő közönség előtti e-sport versenyek jelenleg nem bonyolíthatóak le. A gamereknek az otthon kényelmében fogyasztják a videójátékokkal kapcsolatos tartalmakat, a legújabb programokat, valamint ugyanebben a környezetben tudnak foglalkozni az e-sportolással is – hangsúlyozta Dienes Valentin esport1 munkatárs.

A trendek alapján hatalmas az igény a legújabb játékkonzolokra és hardverekre

– A piac hazánkban sem képes kiszolgálni a fogyasztói igényeket. A maximális gaming élményt a VR technológia jelenti, azonban ez még mindig gyerekcipőben jár hazánkban. A virtuális valóság kiegészítői nem olcsóak, stabil hardveres háttér nélkül élvezhetetlenek még a legjobban optimalizált játékok is. Aki mégis úgy dönt, hogy belevág a VR projektbe, annak alaposan a zsebébe kell nyúlnia, mivel a videokártyák árai az egekig emelkedtek – köszönhetően a korlátozott gyártói kapacitásnak és az elképesztően nagy keresletnek. Mivel a videójátékozás nagyban függ a technikai feltételektől, ezért kifejezetten drága mulatságnak számít. Aki mégis emellett dönt, annak jó hír lehet, hogy elindult a nevezés a K&H Magyar Nemzeti E-sport Bajnokságra, valamint 2021 megrendezik 2021-ben a Fortnite világbajnokságot 20 millió dolláros összdíjazással. Emellett egyre több versenyjátékban szerveznek kisebb-nagyobb tornákat Magyarországon, legyen szó a Hearthstone-ról, a Warzone-ról vagy a Rocket League-ről – összegezte az eposrt1 szakértője.

 

 

Nyitókép: Jakabos Zsuzsa és Berki Krisztián játszik a FIFA21-el a Megyék Csatája keretében
Fotó: Knap Zoltán/Bors

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva