Szaniszló Hajnalka | 2020.03.26. 06:00
1000 dolgot csinálhatsz otthon - tippek, hogy NE őrülj meg
Mentálisan, szellemileg, érzelmileg és fizikálisan is tehetünk azért akár a négy fal között is, hogy átvészeljük ezt a nehéz időszakot. A likeBalaton.hu igyekszik minél színesebb skáláját felvonultatni azoknak a tevékenységeknek és lehetőségeknek, amelyek segítenek ebben. Szeretnénk bővíteni a listát, illetve rendszeresen friss ötletekkel előállni, ezért érdemes figyelni az oldalt!

Nehéz most otthon ülni. Nehéz nem kimozdulni, kávézni a barátokkal, meglátogatni a nagyszülőket, elutazni egy wellness-hétvégére, lemenni az uszodába, beülni a moziba, színházba és pláne kiülni a napra…

Jelenleg a Magyar Kormány #maradjotthon kampánya minden fronton ezt erősíti, és próbálja megértetni az emberekkel, hogy azzal tehetünk a legtöbbet önmagunk és mások egészségéért és a járvány megfékezéséért, ha otthon maradunk és betartjuk a szükséges higiénés előírásokat.

Ennek érdekében…

 

Színház, koncert, opera, kiállítás, egyéb előadások, filmek online, a közösségi médiában, s még megannyit platformon

A kultúra világa nincs könnyű helyzetben napjainkban, azonban világszerte és hazánkban is nagyon pozitív lépésekkel reagál a körülményekre. Operaházak, színházak, kiállítótermek és zenészek tartanak koncerteket és előadásokat zárt ajtók mögött, s közvetítik azokat számunkra. Real time, bárki számára elérhető formában, a XXI. századi digitális világ előnyeit kihasználva, az internet segítségével. Számos példa van arra, hogy múzeumok vagy épp képtárak teszik elérhetővé tárlataikat, archívumaikat. Virtuális látogatóik számára! Talán évtizedekkel ezelőtt sci-fibe illő lett volna az elképzelés, hogy a Magyar Állami Operaház előadását otthonról tekintsük meg vagy hogy cirkuszba menjünk a Faceboook segítségével (tekintve, hogy akkoriban még nem is létezett ez a közösségi oldal, nem hogy “live stream”).

Az online közvetítésekkel már foglalkoztunk a napokban, itt találod az összefoglaló anyagot, a stream lehetőségeiről.

Tudtad, hogy a Magyar Nemzeti Cirkusz előadásait most a közösségi oldalukon keresztül nézheted? Rendszeresen közvetíitenek élőben a zárt kapuk mögül, de archív anyagokat is közzé tesznek, mint például ezt a jubileumi műsort is. Itt találod a részleteket a nyaranta Balatonlellén állomásozó cirkuszról.

A Nemzeti Cirkusz története

Több meglepetéssel is készülünk a kényszerhelyzetben, amivel egy kicsit feledtetni próbáljuk a gondokat.Az első ilyen rögtön most kezdődik, ahol levetítjük Nektek a 25 éves jubileumi gálaműsorunkra készített riportfilmet a Magyar Nemzeti Cirkusz történetéről, valamint a Richter-családról.Osszátok meg ezt a posztot, hogy minél többen együtt mozizzunk, és láthassák, hogyan született meg 26 éve cirkuszunk! #maradjotthon

Közzétette: Magyar Nemzeti Cirkusz Hivatalos Oldala – Hungarian National Circus – 2020. március 17., kedd

 

Szuper családi program a társasjáték – ha nincs töltsd le és nyomtasd ki

Itt az ideje elővenni a több éve a polcon porosodó társasjátékokat, soha ki nem rakott puzzle-t és nekiállni. Gyerekkel vagy felnőttel, mindenkinek kell egy kis játékosság, kikapcsolódás, felhőtlen szórakozás és a jelen helyzetben mindez úgy fog hatni, mint egy-egy kisebb adag boldogságbonbon. Jobb kedvünk lesz tőle és könnyebben telik az idő, könnyebben viseljük a bezártságot. Nyomtass társasjátékot a netről és hajrá!

Barátok, rég nem látott rokonok felhívása

Van az a nagynéni, régi osztálytárs, unokatesó vagy barát, akit mindig tervezel meglátogatni vagy felhívni? Mindenkinek van ilyen. Most elő a telefont, a videóhívást, s beszélgess elfeledett szeretteitekkel. Feltöltődik a lelked és máris újult erővel folytatod a napodat. Nincs korlátlan neted? A legtöbb szolgáltató korlátlan netet, de minimum megnövelt adatcsomagokat ad a koronavírus idejére. Érdemes élni a lehetőséggel és aktiválni ezeket, aztán már indulhat is a rokonok, barátok, ismerősök régóta halogatott „felkeresése” egy jóleső, virtuális találkozás erejéig.

 

Főzőcskézzetek, sütögessetek, kísérletezzetek a konyhában

A rohanó világ hétköznapjaiban sokszor nincs idő főzni, rendeljük a kaját vagy gyorskaján, szendvicsen élünk, a gyerek eszik a suliban, amit eszik, este már jó akármi.. Most van idő arra, hogy akár közösen a családdal, a pároddal kényelmesen és ráérősen főzzetek és süssetek. Természetesen ésszel, hiszen senki nem szeretne a nyárra úszógumit gyártani. (Erről még később beszélünk, s hozzuk a tanácsokat mozgásra, egészséges táplálkozásra is.) A finom, pénztárcabarát és kísérletezős receptek kimeríthetetlen tárházát hozza a Mindmegette.hu, ahol több ezer recept közül válogathatsz.

Kertrendezés közösen

Aki kertes házban lakik, aki leköltözött a balatoni nyaralóba vagy vidékre száműzte magát önkéntes karanténba, remek időtöltéat találhat a kertben, ahol mindig akad valami tennivaló, különösen, ha gyerkek is vannak a közelben: ők is nagyon fogják élvezni a napsütést, a jó levegőt, a vidámságot és ha elfáradnak, este sokkal könnyebb lesz őket ágyba dugni. Gilisztáék (azaz Lombos Marci zenész/zeneszerző/szövegíró és családja) is elvonultak fővárosi otthonukból – és kihasználják a vidék nyújtotta lehetségeket úgy, hogy vidáman, tartalmasan töltik a napjaikat.

Gilisztáék III. (Önkéntes elvonulás, vagyis nem mennek emberek közé… inkább rendberakják a kertet, találnak ezt-azt, és kiderül, hogy már mikádóban is elverik a gyerekek a fatert.) #gilisztáék

Közzétette: Márton Lombos – 2020. március 16., hétfő

 

Digitális tankönyvek és tanulás a gyerkőcökkel

Ha tanulni szeretnénk a gyerekekkel és ehhez szükségünk van plusz tananyagokra, ezek beszerzésére is van lehetőségünk. Rengeteg digitális tankönyv érhető el ingyenesen. A Mozaik Kiadó pédául közzétette a közösségi oldalán, hogy most bárki ingyenesen regisztrálhat oldalukon, és letöltheti a tanuláshoz szükséges tankönyveket. Miután országosan is elrendelték, hogy a tanulók nem látogathatják az iskolákat, de a tanítást digitális formában folytatni kell, ez a lehetőség nagyban megkönnyíti az otthon tanulást mindenki számára. A honlapon könnyű eligazodni, és az általános iskola alsó és felső tagozatának minden tantárgyához kapcsolódó tankönyv és segédanyag megtalálható.

Kötelező olvasmányok videóblog formájában – szuper Youtube csatorna indult

Az Alapművek-Extrákkal egy videoblog, amelyben a magyar-és világirodalom nagy klasszikusait mutatják be. A videókban a tartalmi összefoglaláson kívül a szereplők motivációjáról, a művek hátteréről, a világra gyakorolt hatásukról is beszélnek. Röviden, érthetően, a hallgatósághoz közel hozva, és – remélhetőleg – megszerettetve velük az írott szó világát. Az “Extra” videókban pedig az olvasást, műelemzést segítő tippekkel, tanácsokkal látják el a diákokat. Az a cél, hogy a gyerekek ne kötelességnek éljék meg az irodalomtanulást, hanem találjanak örömet, lelki támaszt a könyvekben, és találják meg a saját ízlésüknek és lelki alkatuknak megfelelő olvasmányokat.

 

 

Ha az analóg megoldások híve (is) vagy: mesekönyvek, ráadásul balatoni mesékkel és mesehősökkel

Kedvünkre válogathatunk gyermekeinknek, ugyanis a balatoni gyermek- és ifjúsági irodalomnak nagy múltra visszatekintő hagyománya van. Ezt vesszük most végig írásunkban, egy-egy idézettel tarkítva irodalmi összegzésünket. Itt találod összeállításunkat a témában.

Te magad is szívesen tanulnál? E-learning ingyen

Mindig is érdekelt az informatika világa? Szeretnél megtanulni horgolni? Érdekelnek a számok és könyvelőként képzeled el a jövődet? Remek lehetőség, hogy képezd és átképezd magad és mindezt ingyenesen, a fotelben ülve is megteheted. Szakíts egy kis időt arra, ami érdekel, s amikor újra helyreáll a rend a világunkban, talán már az új, álomszekmádban helyezkedhetsz el, vagy be tudod indítani a saját start-up vállalkozásodat. Rengeteg magyar nyelvű képzését találsz a neten, például itt is tudsz böngészni. A legtöbb esetben az oktatás Skype-on (hasznos például a Skypesuli oldala), valós időben zajlik, megkapod a tananyagokat és persze, vizsgázni is kell. Ezek nagy része hivatalos képzés, amely után a végzetsséget igazoló dokumentumot kapsz. A Videótanárban hazai celebek is beállnak tanítani, de ettől függetlenül is egy csomó izgalmas dolgot rejt a platform ahhoz, hogy bővítsd a tudásodat azzal kapcsolatban, ami igazán érdekel. Itt az ideje kihasználni az otthon töltött időt, tanuljatok valami újat! Ha pedig beszélsz angolul, a lehetőségek korlátlan tárházába nyerhetsz betekintést, hiszen angol nyelven bármit, de tényleg bármit megtanulhatsz online, keresgélj például itt.

Kirándulás, ha van rá lehetőséged a szabályok betartása mellett (a Balatonnál is)

Tudjuk, hogy a koronavírus miatt sok programot törölnek, de a rendezvényeken túl is van élet a Balaton körül. Csodás kilátók, tanösvények és könnyű fokozatú túrák várnak, ahová gyerkőcökkel is bátran mehettek, s közben friss levegőn, a természetben tudtok töltődni. Mutatjuk, hogyan kapcsolódjatok ki, szívjátok magatokba a természet éltető erejét úgy, hogy közben ne kelljen aggódnotok a tömeg vagy a vírus miatt.

A Forrás-hegy a Balaton-felvidék felsőörsi lejtőjén található, és gyakorlatilag egy egykori kőnyerő hely, amely nemzetközi jelentőségű földtani, őslénytani, és rétegtani érdekességeket vonultat fel. De ennél hétköznapibb, mégis varázslatos funkciója is van: nagyszerű kirándulóhely a rövid, csendes és szép túrákat kedvelők számára.

 

Horgássz a Balatonnál, ez most most a legvidámabb karantén – vallják a balatoni horgászok

A világ legjobb karanténjának nevezik viccesen a horgászok a vízpartot, ahol most a szokottnál is nagyobb nyugalomban és csendben hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek. A tavaszi horgászszezon a Balatonnál is beindult, a koronavírus kapcsán azonban a pecások is fontosnak tartják a távolságtartást és a megfelelő higiéniát.

 

& AZ EGYIK LEGFONTOSABB DOLOG…

Beszélgessetek – egymással

Számos mém és poszt terjed a közösségi oldalakon, amely azzal foglalkozik, hogy a vírus végeztével a válások vagy a gyerekszületések száma lesz-e magasabb. Annak érdekében, hogy minden a lehető leginkább pozitívan alakuljon, beszélgessetek egymással. Gyakorlatilag be vagyunk zárva, össze vagyunk zárva egymással, ha akarjuk, ha nem.
Most van lehetőség meghallgatni a másikat.
Meghallgatni a másikat és megoldani a problémákat.
Rendezni a feszültségeket.
Ha nincs már közös út, higgadtan és időt szánva a másikra eldönteni, merre tovább.
Megismerni önmagunkat.
Megismerni a gyermekeinket és családtagjainkat – mert bár megdöbbentő, de sokszor nem ismerjük őket igazán jól.
Odafigyelni testvéreinkre.
Újra felfedezni a közösen eltöltött idő szépségét.
Türelmet tanulni, amely mentálisan, szellemileg és idővel fizikálisan is meghozza pozitív hatásait.
Szerelmünkkel, párunkkal még közelebbi, még inkább szoros, intim viszonyt alakíthatunk ki és nem csak fizikai szinten.
A belső erő, a mélyebb lelki kapcsolódás megerőstheti a párkapcsolatunkat, s általánosságban az emberi kapcsolatainkat.

& persze, megtanulni hallgatni és csendben, békességben, egymást támogatva és erősítve.
Jól érezni magunkat az otthonunkban, együtt és minden szempontból győztesen kikerülni ebből a helyzetből.

Vagy csinálhatod az alábbiak valamelyikét is. Rád bízzuk, csak igyekezz a legjobbat kihozni a a jelenből.

Quarantine day 7!

Közzétette: Interesant sau NU ? – 2020. március 17., kedd

 

Aztán reméljük, hogy augusztusban már itt bulizhatunk majd a Balaton partján… tegyünk ezért mindannyian!

 

Nyitókép: Shutterstock

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva