Mihály Szilvia | 2022.08.21. 10:00
A tűzijátékkal nem ér véget a balatoni nyár
Szerencsére az elmúlt évtizedekre jellemző augusztus huszadika utáni zárás már a múlté, egyre több balatoni vendéglátóhely és szállás várja egész évben a nyaralókat, kirándulni, bicajozni pedig hűvösebb időben is lehet.

Az iskolakezdés miatt sokan időzítik a pihenésüket úgy, hogy legyen idejük felkészülni a szeptemberre, de ha te augusztus végén indulnál a Balcsihoz, több jó hírünk is van. Az időjárás többnyire a hónap utolsó hetében is szikrázó volt az elmúlt években, a strandok nyitva lesznek, van, ahol már kedvezményes belépővel várják a víz szerelmeseit.

A hattyúk és a flamingók is szeretik a keszthelyi Városi Strandot
Fotó: Mihály Szilvia

Főszezon a tömegközlekedésben

A vonatok és a távolsági buszjáratok augusztus 28-ig főszezoni menetrend szerint közlekednek a Balatonhoz, és a Bahart sem ritkítja addig a hajó- és kompjáratait.
A déli part óránként elérhető InterCity vonattal, vasárnap esténként az alap vonattípusokon felül mentesítő vonat is közlekedik. Balatonfüredig óránként, a Balatonfüreden túl utazóknak kétóránként van InterCity járata Budapestről.
A vasúti közlekedés éjszaka sem áll le, a Bagolyvonatokkal a nap 24 órájában lehetséges a part mentén, illetve a Budapest és Balaton közötti utazás.
Napközben a kompok a forgalom függvényében folyamatosan járnak a két part között.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Egész évben Balaton

– A Balatoni kör 2014. óta hirdeti, hogy a Balaton négy évszakos. Egész évben várjuk a vendégeket, és mára már nemcsak a tagjaink, hanem számos más vendéglátóhely is így működik. A Balaton nekünk az életterünk, télen és nyáron is. Igyekszünk kihasználni és megmutatni minden arcát, a négy évszak szépségét. Az elmúlt évtizedek sztereotípiáját, ami a Balaton augusztus 20-i bezárásáról beszélt, azt hiszem, sikerül felülírni – mondja Nagy-Golyán Nikoletta, a Balatoni kör elnökségi tagja, aki a Kalóz strandbisztrót is vezeti Fövenyesen.

Őszi színekben a strandbisztró
Fotó: Keszey Ágnes

– Évek óta azt tapasztaljuk, hogy augusztus utolsó hetében szinte nagyobb a forgalom, mint előtte, az iskolakezdés előtti hétvégék a legerősebb nyári napok közé tartoznak, ha a forgalmat nézem.
A szeptember évek óta több vendéget vonz a tóhoz, mint a június. Az idő még ilyenkor is csodaszép, lehet strandolni is. Nekünk annyira természetes, hogy egész évben nyitva vagyunk a strandon, hogy nem kérdés, augusztus 20. után is van élet a tónál.

Indul a túraszezon

Augusztus végén eltolódnak már a hangsúlyok, a vizes programok mellé egyre több szárazföldi kaland kapcsolódik be a Balaton környékén pihenőknek, túrák, gasztroélmények és szüretek várják a vendégeket. A Balaton környéki borvidékeken szó szerint felpezsdül az élet, akár élményszüreteken is részt vehesz, de csak ha buliznál, akkor a szüreti felvonulásokon és bálokon a helyed. A szeptember 11-i Badacsonyi szüreti felvonulást mindenképp írd fel a bakancslistádra.

Ha a kánikulában nem volt erőd megmászni a tó körüli hegyeket, akkor ideje elővenni a túracipőket. Már lágyabbak a színek, hosszabbak kicsit a naplementék, ismerd meg a Csobánc forró csókját, vagy borzongj egy kicsit a Szent György-hegyi jégbarlang szájánál. Vegyél részt szakvezetéses túrán és vezetett bortúrán is, fedezd fel a titkos ösvényeket és a népszerű kilátóhelyek is. A déli parton akár még hintázhatsz is a tó felett, ha felmászol a balatonlellei Kishegyre.

Ahol túrázni tudsz, ott futni is, egyre népszerűbb időtöltés a Balaton körül vagy a környékbeli erdők terepein nyargalni. A nyári harsányzöld színek után ismerd meg a kissé rozsdásabb, őszi hangulatot is.

Kilátás a Csobáncról
Fotó: Mihály Szilvia

Tekerd körbe a Balatont

Ha eddig a kánikula volt a kifogásod arra, miért nem tekered körbe a tavat bringával, a nyárutó ideális időpont lesz terved megvalósítására. A reggelek és az esték már hűvösebbek, célszerű akkor haladni, napközben pedig egy strandon ejtőzve készülhetsz fel a következő etapra.
Nyár végén már használhatod a Budapest-Balaton kerékpárutat is, ha csak kisebb távokat tekernél, akár vonatra is szállhatsz a bringáddal, de a komppal is rövidíthetsz a teljes körön. Útközben még nyitva találod a pihenőhelyeket, a népszerű biciklis büféket is, szerintünk ne hagyd ki a fagyizókat sem, egy-egy hűsítő gombóc több kilométerre elegendő energiát biztosít.

A bicajozás nyár végén a legnépszerűbb
Fotó: Krausz Andrea

Vizes kalandok

Vízibicikli, SUP, kajak kenu? Nem kérdés, hogy augusztus 20. után is lehet evezni. A badacsonylábdihegyi strandról szakképzett túravezetővel is elindulhatsz felfedezni egy elektromos motorcsónakon a nádi széli tanösvényeket, de egyedül is bátran indulj el, és csak csodáld a part közelében keringő költöző madarakat.
Ha a nyáron nem próbáltál ki semmilyen extrém vízi sportot, ne aggódj, wingezni, kite-ozni és elektromos jetbord-ozni is lehet. Ha hűvösebb a víz, neoprén ruhában nem fogsz fázni. Mentőmellény nélkül ne indulj el, tudod, ez a legfontosabb eszköz, ha vízre szállsz.

Lenyűgöző a látványuk
Fotó: Mihály Szilvia

A kicsik sem unatkoznak

A gyerekekkel irány a számtalan egész évben nyitva tartó játszótér vagy kalandpark egyike, de az állatparkok is várják a kicsiket. Játszva tanulhatják meg az állattartás szabályait, fedezhetik fel az őshonos vagy éppen az egzotikus fajok sokszínűségét. Ezt a tudást később környezet vagy biológia órán is használhatják. A gyenesdiási Festetics Imre Élménypark, a keszthelyi Múzeum Zoo, a Balatoni Madárkert, a Bodorka Vízivilág központ és a Veszprémi Állatkert is rátok vár.

Ha stresszes, megváltoztatja a színét
Fotó: Mészáros Annarózsa

Nyitókép: Shutterstock



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva