likeBalaton.hu | 2022.02.23. 08:00
Állatsimogató, vadaspark, a legállatibb helyek a Balatonnál
Valljuk be, az állatkertek, állatparkok nemcsak a gyerekek kedvencei, felnőttként is szívesen kirándulunk állatos helyekre. Gyere, mutatjuk, hol tudsz a Balatonnál különleges állatokkal ismerkedni.

Északi part

Veszprémi Állatkert

Egész napos programnak is beválik a Veszprémi Állatkert, vagy rendes nevén a Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark. Hogy miért? Ebből a cikkből megtudod, mi minden vár a család minden tagjára: a gyerekektől kezdve a kamaszokon át a szülőkig, sőt nagyszülőkig minden korosztály talál itt élménydús lehetőségeket.

Szerelmes pingvinek intim pillanatában is szemtanúi lehetünk Fotó: Mészáros Annarózsa

Az állatok itt igazán otthonosan érezhetik magukat: nagy, világos kifutók, mindenhol tisztaság, rend a jellemző.

Fotó: Veszprémi Állatkert/Kovács Bálint

A Koloska-völgy és a vadaspark

A Koloska-völgy nem csak a természetbarátok, túrázók és a nordic walking kedvelői, hanem az állatbarátok kedvenc helye is. A kirándulóhely felé vezető út mentén ugyanis egy vadaspark is található. Közelebbről és magaslesről is megfigyelhetjük az állatokat: többek között gím-és dámszarvasokat és muflonokat is.

Békésen pihenő muflonok
Fotó: Szücs Ildikó

Salföldi major és állatsimogató

A Salföldi major a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában a Nemzeti Park szívében helyezkedik el. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága alakította ki 1997-ben, hogy bemutassák egy működő gazdaság életét és az őshonos magyar háziállatfajtákat.

Szóval nincs kaja? Árpi, az emberszerető tehén
Fotó: Szücs Ildikó

Közelről láthatunk itt rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, lovakat, baromfikat, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat. Az állatsimogatókban kisállatok várják a gyerekeket. A major folyamatosan megújuló fűszer-és gyógynövénykertje illatos élményeket kínál az ide látogatóknak. Kedvező idő esetén lovaglásra és lovaskocsizásra is lehetőség nyílik.

Afrikai szafari a Balatonnál

A balatonedericsi Afrika múzeum szabadtéri állatkertjében a magyar állatfajok mellett afrikai állatokkal is találkozunk. Melyik ismerősödnek van szafari képe a Balatonról? Neked lesz!
Itt karnyújtásnyira tőled él a vaddisznó család, a bivalycsorda, a zebra és a tevék. A páva és a gólya otthonosan mozog a legelésző dámvadak között. A múzeum és az állatkert mellett maszáj kunyhók találhatók, eredeti beduin ruhában tevegelhetünk. A kisebbeket pónilovaglás, légvár és játszótér és minidzsungel várja, bátrabb vendégek kipróbálhatják a rodeó bikát is.

Fotó: Keszey Ágnes

Festetics Állatpark

Keszthely és Gyenesdiás határán a 4,2 hektáros Festetics Imre Állatparkban egyedi és különleges magyar háziállatokat és vadfajokat ismerhetünk meg. Őshonos szarvasmarhák, bivalyok, rackajuhok, kecskék, mangalicák, lovak, gyöngytyúkok és pásztorkutyák élnek az állatparkban. Gyerekek részére kisállat simogató, homokozó és egy játszótér épült. A pihenést padok, kiülők teszik lehetővé, és még magaslesekről is figyelhetjük az állatokat.

Fotó: Keszey Ágnes

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

A Zalakaros közelében található rezervátumban hazánkban a legnagyobbnak számító, látogatható bivalyállomány látható. Tudtad, hogy ezek az állatok legalább annyira szeretnek strandolni, mint mi?
A sárban dagonyázó hatalmas bivalyok mellett fürge ürgék, gyurgyalagok, parti fecskék és cuki kecskék is várnak Kápolnapusztán. Az egy kilométeres tanösvényt bejárva, bár a távolság nem nagy, de több órát, akár fél napot is elidőzhetünk a friss levegőn.
Tényleg csak egy villanypásztor választ el bennünket a békésen legelésző hatalmas testű bivalyoktól, és ha szerencsések vagyunk, még ürgét is láthatunk. Nemrég adták át a terület kilátóját, innét az egész vidéket beláthatjuk.

Fotó: Mihály Szilvia

Itt elolvashatsz mindent ezekről a komótos nagy állatokról!

Déli part

Rádpusztai Élménybirtok

A Balatonlelle-Rádpuszta Gasztro Élménybirtok lovardájában játékos formában ismerkedhetnek meg a gyermekek és a fiatalok lovakkal, pónikkal, a lótartás feladataival és szabályaival, a ló körüli munkálatokkal. Az állatsimogatóban nyuszik, csacsik, tehenek, szárnyasok, birkák és kutyák várják a lurkókat. A városi gyerekek természetes környezetükben láthatják a falusi élet jószágait.

Bella Állatpark

Siófok központjától mindössze 5 km-re, a város keleti részén, Bella-pusztán található a hatalmas területen fekvő Bella Állatpark, ahol rengeteg élmény várja a látogatókat. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt lehetőség nyílik lovaglásra, tevegelésre és különböző játékokra. A legfelkapottabb program az állatsimogató, itt ugyanis olyan szelídek az állatok, hogy valóban meg lehet őket érinteni.

Rengeteg állat van: kétpúpú tevék, lovak, zebuk, dámszarvasok, alpakák, lámák, kenguruk, szurikáták, mini-pónik, szamarak, ormányos medvék, macskafélék, törpe kecskék és birkák, pávák, struccok, emuk, díszmadarak, papagájok, nyulak és sok más háziállat várja a vendégeket. Ráadásul az év minden napján, így hétvégéken és ünnepnapokon is nyitva tartanak.

Balatoni Madárkert – díszmadár és kisállatpark

Papagájok, fácánok, pávák, díszbaromfik, fürjek, gyöngytyúkok, emuk, galambok mellett Bennett kenguru, japán mókus, csincsilla, töpenyúl és még afrikai fehérhasú törpesün is látható a Balaton-parttól 6 km-re, erdős dombok között fekvő, Kereki községben. A kisgyermekeket játszósarokkal, az érdeklődőket szakvezetéssel várják.

Balatoni Madárkert Kerekiben (Fotó: Krausz Andrea)

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva