likeBalaton.hu | 2021.02.12. 13:30
Ilyen a jeges, szeles, szikrázó Balaton – nem mindennapi fotók, videók
Ha nem is tűnik olyan hidegnek a mínusz hat-nyolc fok, a Balaton-parton gyakorlatilag három perc alatt fagyási sérüléseket szereztünk fotózás, videózás közben. A viharos szél ugyanis csontig hatoló volt pénteken is, pedig már sokat csillapodott a csütörtökhöz képest. Viharos hullámok, jeges képződmények és szikrázó napsütés a szibériai hidegben, körben a Balatonon.

A Balaton déli partján mérték a legerősebb szelet február 11-én, a szibériai hideg megérkezésekor. Csütörtökön Balatonőszödön 90 km/h-s volt a legerősebb széllökés. Péntek délelőtt a déli parton 50 km/h-t mutattak a siófoki meteorológiai obszervatórium mérőműszerei, de a hidegben ez is csontig hatoló volt. A siófoki mólón magasra csaptak a hullámok, úgyhogy kaptunk némi zuhanyt a nyakunkba, ami elsőre viccesnek tűnt, otthon viszont fagyáshoz hasonló foltok keletkeztek. Nem javasoljuk a Balaton-parti zuhanyt most senkinek.

A hatalmas hullámok kicsaptak a partra, a víz ráfagyott a kövekre, növényekre, tárgyakra. Ráadásul a napsütésben most még csillogóbbak a fagyott képződmények. Nincs befagyva a tó, csak a szélén hullámzik a törmelékjég a parton.

Kattints a videóra!

További fotók Siófokról. Kattints a képre!

 

 

A Fűzfői-öbölnél is csupán a nádas tövében találunk hártyás jeget, és kis helyen befagyott vizet. A metsző szélben kevesen indulnak sétára, bár akadnak kutyafuttató hősök, akiket nem riaszt vissza a mínusz 8 fok sem. A nap viszont olyan szikrázóan süt, hogy gyönyörű fehérarany-hidat ver a víztükörre.

Balatonfüreden az erős szél ellenére a víz nyugodt, csupán a nádas tövében jeges, így az arra úszkáló kacsák békésen ringatóznak a tóban. Őket nem zavarja a hideg. A mínuszok ellenére ragyogó napsütésben hallgathatjuk a szomszéd kikötőben lévő vitorlások kolompjait, na meg a szél zúgását.

Kattints a videóra!

Csak a nád tövében látható némi jegesedés Balatonfűzfőn
Fotó: Szücs Ildikó

A badacsonyi mólóról ugyan most nem hajózhatunk át a déli partra, de egy séta kedvéért megéri jó melegen felöltözni. Csodálatos, megnyugtató a hullámzó víz és a madarak látványa.

Havas badacsonyi szőlősorok, alattunk a jéghideg Balaton, felettünk a jégbe zárt bazaltorgonák. Szerintünk nincs ennél szebb látvány.

Kattints a videóra!

A szigligeti kikötőben nyoma sincs a jégnek, pedig mínusz 4 fok van napközben is. A vitorlások helyén néhány vadkacsa és sirály úszkál, a viharos szél ellenére az öböl vize nyugodt.

A balatonedericsi strand télen sem üres. Több száz vízimadár telel a közeli nádasokban. Az öböl nyugati felén már hártyásodik a jég, a háttérben kedvenc hegyeink keretezik a látóhatárt.

A mindig csodás balatongyöröki Szépkilátóról most pompásan beláthatjuk a környéket. A tanúhegyek hósipkái, a fodrozódó Balaton lenyűgöző látványt nyújt!

A balatongyöröki mólónál az igazi vacogtató téllel találkozhatsz! Jég takaró alatt megbúvó kövek, jégcsap tengerré vált nádas. Az élmény leírhatatlan, minket teljesen magával ragadott ez a dermedt világ!

Keszthelyen kora reggel csendes még a part, a hideg szél egyre erősödik, vékony jéghártya libeg a vízfelszínen.

 

A Hévíz-patak meleg gőzét a jeges szél sodorja, órákig tudnánk nézni ezt a látványt!

További csodás fotók a fagyott balatoni világról. Kattints bele!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva