Szaniszló Hajnalka | 2020.02.09. 06:00
Koncertek a balatoni naplementében - Klassz a pARTon! 2020-ban is
Nyáresti koncertek július-augusztusban a Balaton partján, a tó több pontján. Komolyzene balatoni panorámával, hangulatos helyszínekkel, gyerekprogramokkal és nemzetközi művészekkel, 2020-ban is.

– Hatodszor indul a Klassz a pARTon! fesztivál. Tavaly a Tihanyi Apátság kapcsolódott egy egész hetes programmal a fesztiválhoz, lesz az idén is új, különleges helyszín?
– Ilyenkor még óvatos vagyok a válaszokkal, mert a tervezés, az álmodozás kezdetén vagyunk. Az már biztos, hogy 2020-ban is lesz KLASSZ a pARTon! fesztivál, mert a támogatóink közül néhányan már felsorakoztak mögénk, de a végleges összeg, amelyből a fesztivál megvalósulhat, ilyenkor még kérdéses. Tervezünk két-három új helyszínt, de minden a pénzügyi lehetőségektől függ. Egy különleges koncertről boldogan számolok be, mert Badacsonytomajon Udvardi Erzsébet házát gyönyörűséges kiállítóteremmé alakították, és mi fogjuk megnyitni. Ezáltal Badacsonytomaj új helyszín lesz. Érdi Tamás a Szent Efrém Férfikar néhány tagjával lép fel itt – hangsúlyozta Érdi Márta, a Klassz a pARTon! producere.

Lanner Kvartet Almádiban, és a két archoz, Ayyub Guliyev karmester és Érdi Tamás

Lannert kvartett Almádiban / Fotó: Klassz a pARTon hivatalos sajtófotó / Fotó: Érdi-Harmos Réka

– Az elmúlt években mely programok voltak a legnépszerűbbek?
– Erre nehéz válaszolni, mivel kivétel nélkül minden programunkat szereti a közönség, és mind közel áll a szívemhez, hisz alapos gonddal válogatunk. Öt év alatt 43 zenekar és kamaraegyüttes, 107 szólista volt velünk és legalább 500 kiváló muzsikus szerepelt a Balaton északi partján. Almádiban a vízparton, Hold fényében egy hétig koncertezünk, előfordult, hogy néhányan székekkel érkeztek, mivel a Balaton látványában gyönyörködni is különleges élmény. Füreden pedig már a délutáni próbáknak is van közönsége.

Tavaly vízen úszó hatalmas békafigura bukkant fel a gyenesdiási strandon, úszott, énekelt, és várta a királylányt! Nézd meg, mi történt!

 

 

– Volt olyan produkció, ami a közönség reakciója miatt emlékezetes?
– Igen, Keszthelyen a Tükörterem befogadó képessége véges, körülbelül százhúsz ember fér el, és a Szent Efrém Férfikar koncertjére legalább kétszázan esőben álltak sorba. Emiatt nagyon dühös leveleket kaptunk azoktól, akik nem jutottak be. Következő évben aztán újra visszahívtuk őket, s akkor már a vízpartra szerveztük a koncertet. A másik ilyen emlékezetes esemény tavaly Füreden volt, ahol a szél miatt Balog József és Érdi Tamás zongoraművészek koncertjét az Anna Grand Hotel nagytermébe kellett bevinni, és ahogy hirtelen betódult az a hatalmas tömeg, ahogy beözönlött a Kisfaludy Színpad közönsége, szinte ijesztő volt a látvány, sokan csak álltak, volt, aki a földön ült, és még az előtér ajtóit is nyitva kellett hagyni olyan tömeg gyűlt össze a folyosón is. Végül be kellett zárni a bejárati ajtót, mert egyszerűen nem jöhetett be több ember a biztonsági előírások miatt.

Tudj meg még többet a kastélyról és a Tükörteremről itt és itt.

 

 

– Mi az, ami vonzóvá teszi az eseményt nem csak a balatoni lakosok, hanem a turisták számára is?
– Mindenekelőtt a színvonal, mert ki ne állna meg, aki csak úgy sétál esti holdfényben és meghallja Mozart vagy Chopin műveinek egy-egy dallamát? Gyakran megállok a nézőtéren, hogy a közönség reakcióit figyeljem, és már hallottam fiatal párok sustorgását: – Ez a komolyzene? Hát nem is rossz! – Úgy érzem, nemcsak keressük, de meg is találjuk a jövő koncertlátogató közönségét, és főként a fiatalokat. Nemcsak a közönség soraiban, hanem a fellépők között is évek óta velünk vannak a MOL Tehetségtámogató programjának nyertesei, valamint a Balaton Sax mesterkurzusának tagjai. Idén pedig ismét velünk lesznek a huszonéves Kamarakörösök is.

Lanner Kvartet Almádiban, és a két archoz, Ayyub Guliyev karmester és Érdi Tamás

Ayyub Guliyev karmester és Érdi Tamás / Fotó: Klassz a pARTon hivatalos sajtófotó / Fotó: Érdi-Harmos Réka

– Tavaly arról is szó volt, hogy nyitnak a nemzetközi zenei élet felé. Idén ez megvalósul?
– Eddig is volt néhány külföldi fellépőnk, a legemlékezetesebb a lengyel Lutoslawski Quartet, és a francia Hermes Quartet. A Klassz a PARTon! is vendégszerepelt már Pozsonyban és Rijekában, de igazi fordulatot az elmúlt év jelenti. Palermo, London és Katowice is várja ezen a nyáron -, Chopin koncertjével -, fesztiválunk művészeti vezetőjét, Érdi Tamást és az olaszországi Imolába is meghívást kaptunk jövő tavaszra. Mint az EKF – a Balaton Régió nyertes résztvevői, úgy érezzük, 2023-as európai eseményhez nekünk is nagyszerű programokkal kell felzárkózni, ehhez is keressük a külföldi kapcsolatokat.

Nézd meg itt, hogy milyen volt a tavalyi Klassz a pARTon!

Fotó: Klassz a pARTon hivatalos sajtófotó/ Érdi-Harmos Réka

– Mikor lesz az idei esemény és kik fognak fellépni?
– Június 29-től augusztus végéig szól a klasszikus zene a Balaton északi partján, de szokásainkhoz híven Budapesten a Vigadóban, a Beethoven Év tiszteletére Beethoven programmal indítunk a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, Kovács János karmesterrel és Érdi Tamás zongoraművésszel. Vendégünk lesz még a Szlovák Nemzeti Filharmonikusok Kamaraegyüttese
Ayyub Guliyev karmesterrel, valamint a Budapesti Vonósok Kamarazenekara. Balatonalmádiban Bálint János fuvolaművész, Szentpáli Roland tubaművész, Simon Izabella zongoraművész lesz a vendégünk, Tóth-Vajna Zsombor és Gergely Keszthelyen koncertezik, Karosi Bálint orgonakoncertje, és Balog József szólókoncertje a Tihanyi templomban lesz, Dinyés Dániel operabeavatója Balatonfüreden ezúttal Mozart Don Giovanni-járól szól, testvére, Dinyés Soma pedig a barokk világába viszi el rajongóit a tihanyi templomba. Velünk lesz még Pusker Julianna, Korcsolán Orsolya hegedűművészek és a felét sem soroltam fel tervezett programjainknak.

 

Nyitókép: Shutterstock

Készítette: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva