likeBalaton.hu | 2020.05.16. 06:00
#nyaraljitthon, a Balatonon minden van #1- Állati jó helyek
A Balaton körül számos olyan állati jó hely van, ahol állatokkal találkozhatunk közelről, állatpark, akvárium, rezervátum - mindent egy helyre gyűjtöttünk.

Veszprémi Állatkert

Egész napos programnak is beválik a Veszprémi Állatkert, vagy rendes nevén a Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark. Nagy, világos kifutók, mindenhol tisztaság, rend. Itt mindig találni egy kulturált mellékhelyiséget, és az állatok mellett több játszótér, étterem, büfé, ajándékbolt is várja a látogatókat.

Fotó: Veszprémi Állatkert/Kovács Bálint

Itt található Magyarország legnagyobb 5 főből álló orrszarvú csapata, akik zebrákkal, zsiráfokkal, antilopokkal együtt élnek a szavannán, ahová kiváló kilátás nyílik egy felső kilátóból. Itt valóban úgy érezhetjük magunkat, mintha egy szafarin lennénk. Ebben segít a közel egy hektáros Szavanna játszótér is, ahol homokdűnék között lehet felfedezni Afrika különleges állatvilágát, és a tanzániai Serengeti Nemzeti Parkot. A Dinópark csak hétvégeken látogatható, a Kölyökdzsungel jelenleg nem üzemel.

Salföldi major és állatsimogató

A Salföldi major a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában a Nemzeti Park szívében helyezkedik el. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága alakította ki 1997-ben, hogy bemutassák egy működő gazdaság életét és az őshonos magyar háziállatfajtákat.

Közelről láthatunk itt rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, lovakat, baromfikat, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat. Az állatsimogatókban kisállatok várják a gyerekeket. A major folyamatosan megújuló fűszer-és gyógynövénykertje illatos élményeket kínál az ide látogatóknak.

Afrikai szafari a Balatonnál

A balatonedericsi Afrika múzeum szabadtéri állatkertjében a magyar állatfajok mellett afrikai állatokkal is találkozunk. Melyik ismerősödnek van szafari képe a balatoni nyaralásról? Neked lesz!
Itt karnyújtásnyira tőled él a vaddisznó család, a bivalycsorda, a zebra és a tevék. A páva és a gólya otthonosan mozog a legelésző dámvadak között. A múzeum és az állatkert mellett maszáj kunyhók találhatók, eredeti beduin ruhában tevegelhetünk. A kisebbeket pónilovaglás, légvár és játszótér és minidzsungel várja, bátrabb vendégek kipróbálhatják a rodeó bikát is.

Fotó: Keszey Ágnes

Festetics Állatpark

Keszthely és Gyenesdiás határán a 4,2 hektáros Festetics Imre Állatparkban egyedi és különleges magyar háziállatokat és vadfajokat ismerhetünk meg. Őshonos szarvasmarhák, bivalyok, rackajuhok, kecskék, mangalicák, lovak, gyöngytyúkok és pásztorkutyák élnek az állatparkban. Gyerekek részére kisállat simogató, homokozó és egy játszótér épült. A pihenést padok, kiülők teszik lehetővé, a park területén büfé is üzemel.

Fotó: Keszey Ágnes

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

A Zalakaros közelében található rezervátumban hazánkban a legnagyobbnak számító, látogatható bivalyállomány látható. Tudtad, hogy ezek az állatok legalább annyira szeretnek strandolni, mint mi? A sárban dagonyázó hatalmas bivalyok mellett fürge ürgék, gyurgyalagok, parti fecskék és cuki kecskék is várnak Kápolnapusztán. Az egy kilométeres tanösvényt bejárva, bár a távolság nem nagy, de több órát, akár fél napot is elidőzhetünk a friss levegőn. Tényleg csak egy villanypásztor választ el bennünket a békésen legelésző hatalmas testű bivalyoktól, és ha szerencsések vagyunk, még ürgét is láthatunk.

Fotó: Mihály Szilvia

Itt elolvashatsz mindent ezekről a komótos nagy állatokról!

Fenyvespusztai állatsimogató

A Kis-Balaton közelében fekvő állatparkban testközelből ismerhetjük meg a nyuszikat, kecskegidát, csacsit, törpemalacot, bárányt, pónilovat és bivalyt. Lovagolhatsz szelíd pónin, és részt vehetsz kalandokkal teli családi hintókiránduláson is. Fedett állatsimogatóval is rendelkeznek, ezért a major esőben is látogatható.

Rádpusztai Élménybirtok

A Balatonlelle-Rádpuszta Gasztro Élménybirtok lovardájában játékos formában ismerkedhetnek meg a gyermekek és a fiatalok lovakkal, pónikkal, a lótartás feladataival és szabályaival, a ló körüli munkálatokkal. Az állatsimogatóban nyuszik, csacsik, tehenek, szárnyasok, birkák és kutyák várják a lurkókat. A városi gyerekek természetes környezetükben láthatják a falusi élet jószágait.

Bella Állatpark

Siófok központjától mindössze 5 km-re, a város keleti részén, Bella-pusztán található a hatalmas területen fekvő Bella Állatpark, ahol rengeteg élmény várja a látogatókat. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt lehetőség nyílik lovaglásra, tevegelésre és különböző játékokra. A legfelkapottabb program az állatsimogató, itt ugyanis olyan szelídek az állatok, hogy valóban meg lehet őket érinteni.

Rengeteg állat van: kétpúpú tevék, lovak, zebuk, dámszarvasok, alpakák, lámák, kenguruk, szurikáták, mini-pónik, szamarak, ormányos medvék, macskafélék, törpe kecskék és birkák, pávák, struccok, emuk, díszmadarak, papagájok, nyulak és sok más háziállat várja a vendégeket. Ráadásul az év minden napján, így hétvégéken és ünnepnapokon is nyitva tartanak.

Balatoni Madárkert – díszmadár és kisállatpark

Papagájok, fácánok, pávák, díszbaromfik, fürjek, gyöngytyúkok, emuk, galambok mellett Bennett kenguru, japán mókus, csincsilla, töpenyúl és még afrikai fehérhasú törpesün is látható a Balaton-parttól 6 km-re, erdős dombok között fekvő, Kereki községben. A kisgyermekeket játszósarokkal, az érdeklődőket szakvezetéssel várják.

Balatoni Madárkert Kerekiben (Fotó: Krausz Andrea)

Bodorka Vízivilág Látogatóközpont

Balatonfüreden, a Tagore sétányon található a Balaton legnagyobb akváriuma. 15 édesvízi és 2 tengeri akvárium, 2 terrárium, és egy kerti tó várja a kicsiket és nagyokat. Megismerkedhetünk a balatoni halakkal, teknősökkel, és Füred testvérvárosának köszönhetően néhány adriai halfajtával is. A járványhelyzet miatt bizonytalan ideig nem üzemel.

Fotó: Bodorka/ Facebook

Összeállította: Krausz Andrea, Mihály Szilvia, Szücs Ildikó

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva