Szaniszló Hajnalka | 2023.08.17. 10:00
Isten áldjon – zárta a beszélgetést Mező Misi
A Magna Cum Laude frontembere, Mező Misi a balatoni szakrális élményei mellett a nyaralással és a Mesélő előadásával kapcsolatban is megosztotta gondolatait.

– 2022-ben a Friss Teraszon, Badacsonytomajon léptél fel a Mesélő előadásod keretében. Ez a program folytatódik valamikor a Balatonnál?
– Az elmúlt két évben a Mesélő előadás szájról szájra terjedt, s anélkül érkeztek a megkeresések, hogy különösebb energiát fektettem volna a reklámba. A Magna Cum Laude is ilyen: nem szeretjük az erőszakos marketinget. Oda megyünk játszani, ahová hívnak, mert tudjuk, hogy ott biztosan érdekli az embereket a muzsikánk. Emberileg is hasonlóan gondolkodunk, nem szeretjük az erőltetett dolgokat.

– Sok zenész bújik a hangszere, a mikrofonja mögé, ugyanakkor a zene és a szöveg sokat el is árul róla. Számodra a Mesélő-est kitárulkozást jelent?
– Az ember valóban védtelennek érezheti magát egyedül egy színpadon. Más, mint amikor azokkal a zenésztársaim vesznek körül, akikkel már több mint húsz éve zenélek együtt. Engem mindig is vonzott ez a fajta előadás. Izgalmas, hiszen egészen más tapasztalás, amelyben átléphetem a komfortzónám határait. Vonzó számomra és kíváncsivá tesz, hogy hogyan tudom egyedül lekötni a közönség figyelmét.

– Milyen élményeid voltak a Mesélő-előadások közben?
– Ahogyan öregszem, egyre inkább vágyom arra, hogy leüljek, elcsendesedjem és finomabb muzsikát játsszam. Más a ritmus, más a belső megélés. Nagyon jól érzem magam. Egyedül kell megélnem a színpadot és a közönséggel való kapcsolatot is és ez motivál.

Fotó: Friss Terasz

 

– Ha már Mesélő: mit mesél neked a Balaton?
– Nem feltétlenül az vonz, hogy megmártózzam a Balatonban. A vizuális élmények, a megélések, az érzékelések sokkal fontosabbak. Néhány éve már, hogy Látrányba járunk nyaranta és van lehetőségünk a családdal kikapcsolódni a tónál. Idén a balatonlellei szabadstrandon jártunk. Amikor vízibicikliztünk, s körülvett a Balaton vize, akkor értettem meg, hogy mi vonzza oda az embereket.

Negyvennégy évet kellett várnom arra, hogy megtapasztaljam, hogy mitől lehet szerelmes az ember a Balatonba.

– Gyerekkori élményeid vannak a Balatonnal kapcsolatban?
– Életem során nagyon ritkán jutottam el a Balatonhoz kikapcsolódás-jelleggel. Édesanyám a Gyulai Húskombinátban dolgozott. A cégnek Balatonfüreden volt nyaralója, így volt lehetőségünk a balatoni nyaralásra. Kisgyerek voltam még, így csak foszlányokban emlékszem rá.

– Vallásos ember vagy. Balaton körül rengeteg szakrális hely található. Megérintenek ezek a helyszínek?
– Bármerre járok a világban, ha szakrális helyet látok – legyen az keresztény templom vagy egy meccset –, az engem mindig vonz. A napokban Erdélyben játszottunk és Erdélyben és megláttam az út szélén egy fából faragott, impozáns feszületet. Megálltam és elcsendesedtem pár percre. A templom is mérhetetlen nyugalommal tölt el, hiszen a jelenben vagyok, egyedül magammal, de mégis közösségben Istennel.

Fotó: Mező Misi hivatalos

 

– A hit tart egyensúlyban és tölt fel téged a mindennapokban?
– Igyekszem a jelenben lenni és eszerint megélni a az életet. Nem egyszerű manapság keresztényként élni. Úgy, ahogyan a Jóisten elvárná, hiszen nem vagyunk tökéletesek.

– Műsorvezetőként mutatkoztál be tavaly októberben a Duna új ismeretterjesztő műsorában. A Jézus és… produkcióban a nézők egy látványos és elgondolkodtató időutazásban követhettek végig, miközben különböző mesterségekben próbáltad ki magad. A Jézus és a halász című részt a Balatonnál forgattátok.
– Azt az epizódot részben Vonyarcvashegyen, a Szent Mihály-kápolnánál is forgattuk, de Tihanyban is vettünk fel részeket. Vonyarcon a Szent Mihály-dombról csodálatos a kilátás és a hely legendája, a Szent Mihály-domb története is varázslatos. (A Jézus és… epizódjai elérhetők a közmédia vallási tartalmainak fórumán, a Bizony, Isten! YouTube csatornán.)

– Zeneileg hogyan alakul ez az éved és mire készül a Magna Cum Laude?
– Jövőre lesz huszonöt éves a zenekar, s már nagyon várjuk az Arénás koncertet, illetve az őszi-téli Mesélőre is érkeztek már a felkérések.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Mező Misi hivatalos/Lajta István

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva