Szaniszló Hajnalka | 2019.12.13. 06:00
A badacsonyi régió programjai és látnivalói az adventben
A badacsonyi régió a Balaton gasztronómiai és szadtéri mozgásformákkal teli, valamint aktív és relaxációs kikapcsolódást nyújtó területe is egyben. Decemberben egymást érik az adventi rendezvények, de a környék látnivalóit is érdemes felfedezni, mielőtt még kora este egy finom forralt borral a kezünkben belevetjük magunkat az illatos karácsonyi forgatagba, vagy csobbanunk egy jót a télen is meleg vízben.

Összeállítottunk egy ötös listát, amely igazából sokkal több, mint öt program és látnivaló, de mégiscsak egyfajta toplista, amelyet szubjektív módon raktunk össze a likeBalaton.hu olvasóinak.

Tettük mindezt úgy, számos alternatívát is kínálunk számotokra, ha a december egy részét a badacsonyi régióban szeretnétek tölteni: adventi vásárok, műjég, történelmi városrészek, villák, vár és persze zene, fények, illatok és a Balaton utánozhatatlan téli hangulata vár benneteket.

A fotó után mutatjuk az ötös listát.

Fotó: Orbán Péter

5. A BADACSONYI RÉGIÓ GASZTRONÓMIÁJA

Enni jó, badacsonyi borokat kortyolgatni nagyon jó, és valljuk be, utazni is jó. Ha ezt a három dolgot egyszerre szeretnénk kipróbálni, akkor irány Badacsony, ahol a 24 hétvégén tartó Borbarangolás mellett a hűvösebb napokon is számos programmal várnak bennünket. A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesületnél megtudtuk, mikor érdemes téli balatoni csobbanásra jönnünk, hol lesz disznóvágás vagy épp kocsonya szépségverseny, de forralt bor, kirándulások, jégpálya, szauna és persze gasztronómiai kalandok is színesítik a térség kínálatát. Érdemes már most bejegyeznünk a naptárunkba az időpontokat.

A Balatoni Kör Gasztropikniken ezernyi balatoni élmény ér bennünket! Legutóbb kóstoltunk bort a tó közepén, ettünk kakastaréjt és békacombot, leteszteltük a legjobb balatoni pezsgőket, és körbesétáltuk Badacsonyt! Három állomás még hátra van, érdemes tájékozódni. Január 25-én irány Zamárdi, február 29-én Balatonfüred, március 21-én pedig Köveskál, hiszen az egész Balaton körül érdemes keresni azt a fajta kulináris sokszínűséget, amely ugyan, a badacsonyi régióból indult, mára már az egész tavat lefedi.

4. ÓRIÁSKERÉK KESZTHELYEN

Idén a keszthelyi advent legnagyobb attrakciója a 21 méteres óriáskerék. A helyiek az elmúlt években számos alkalommal jelezték: szeretnének egy ilyet a karácsonyi vásárban, s egyedisége révén a szerkezet vendégeket is vonzhat a településre, indokolja a döntést Nagy Bálint, hozzátéve: lányával biztosan felülnek majd rá.
A 18 kabinos, 72 férőhelyes óráskerék advent első vasárnapjától (december 1.) a vízkereszt előtti vasárnapig (január 5.) mindennap 16 és 20 óra között üzemel (kivéve december 24., 25., 26.), sőt, ha igény mutatkozik rá, akkor tovább is nyitva tart. Egy menet 3 kör, azaz körülbelül 6–12 perc. A keszthelyiek lakcímkártya felmutatásával kedvezményes, 1000 forintos áron emelkedhetnek városuk fölé. Az idei ünnepváró keszthelyi programsorozat keresztény lelkülettel, színvonalas eseményekkel és nívós gasztronómiai kínálattal várja a családokat a díszbe öltözött belvárosban.A Fő téren már ott áll a város 3000 izzóval és 250 dísszel ékesített karácsonyfája, a 13 méteres ezüstfenyő egy gyenesdiási család felajánlása.

Fotó: Légifotó Keszthely

3. A VÖRSI ÓRIÁSBETLEHEM

Az idei évtől nem csak a templomban levő csodaszép betlehemmel várnak bennünket Vörsön. A Kis-Balaton melletti település elkészítette kültéri betlehemét is, és adventi gasztrofalut is építettek az ideérkező turistáknak. A kis településen található Európa legnagyobb épített beltéri betleheme, ami évtizedek óta kirándulók tízezreit vonzza az adventi időszakban a Balaton közeli falucskába. A címre kattintva megmutatjuk nektek, hogyan készül a látványosság, és eláruljuk, mi minden vár még az idei adventi időszakban Vörsön!

2. HOLDFÉNYTÚRA A BADACSONYON

Az erdő holdfényben is varázslatos, nézzen le a a badacsonyi Kisfaludy-kilátóból a környékre. A túra során megismerkedünk a hegy természeti és kultúrtörténeti értékeivel, miközben hallgatjuk a macskabagoly kísérteties hangját. A kilátóból pazar kilátás nyílik a csillagok és Hold fényében szikrázó Balatonra és a Káli-medence gyöngyfüzérként világító falvaira. Van még három állomás a közeljövőben, amelyhez lehet csatlakozni, itt találod a dátumokat és a további részleteket!

Gasztrohegy-Badacsony szárnyal – Fotó: Varga Norbert

1. A ZALAKAROSI SÓS VÍZ ÉS A GYÓGYÍTÓ HÉVÍZ

A gyógyvíz mellé Zalakaroson egy sós vizű medencét is kialakítottak idén ősszel, amely azóta komoly díjazásban is részesült. Ez egy különleges wellness élmény, ugyanis a gyógyvízből átsétálhatunk egy sós medencébe, ahol lebeghetnek, mint a tengerben. Imádni fogod!

Hévíz legfőbb látványossága, a Hévízi-tó már az ókorban ismert volt gyógyhatásáról. Az üdülőváros egész évben várja a gyógyulni, pihenni vágyókat, télen-nyáron úszhatunk a tavirózsák között.Hévíz néhány kilométerre található a Balatontól, ideális pihenési célpont a gyógyulni vágyóknak, de a nyugodt pihenés kedvelőinek is. Bár a városban gyakran rendeznek fesztiválokat, mégis nyugodt, csendes település. A vizet borító tündérrózsák, a tóban lakó kisvöcsök, a tóra épített fürdőház látványa a közeli erdősávval megnyugtató, energiával feltöltő élmény. A gyógyvíz hatásait fokozza a tavat körülölelő mikroklíma, a növények és a víz színeinek játéka. A tó körüli erdőben sétálva is aktívan pihenhetünk, gyógyulhatunk.

Semmi különlegesre nem vágysz az adventi időszakban, csak egy kis lazítása? Egy jó forralt borra és néhány kedves dallamra? Akkor a Balaton körüli karácsonyi vásárokat neked találták ki!

Itt megtalálod a teljes listát!

Ha inkább mozgalmasan töltenél el egy délutánt és imádsz csúszkálni, itt megtalálod a minden eddiginél bőségesebb balatoni jégpálya-kínálatot is.

Még több adventi programra és karácsonyi vásárra vágysz? Itt tudsz böngészni!

Szeretnél másik balaton-parti településen is szétnézni? Keresgélj nálunk!

Nyitókép: Pixabay

Összeállította: Mihály Szilvia, Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva