Szücs Ildikó | 2020.12.11. 09:00
A Balaton északi partjának ékszerdobozai
A Balaton északi partjának sok kis ékszerdoboza van, mindegyik varázslatos és egyedi hangulattal. Csopak, Lovas, Paloznak, Alsóörs és Felsőörs - Szendi Péter, művelődésszervező és kommunikációs szakember ennek az öt balatoni település értékének megőrzését viseli a szívén, és ahol teheti, azon munkálkodik, hogy amit lehet, azt még jobbá és színesebbé tegye.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy aki a Balatonnak ezen a táján született, annak a szíve mindig is vissza fog húzni ide, bármerre jár. Van egyfajta csendes, mégis színes varázsa ennek a környéknek, amit a csopaki szőlőtőkékkel teli domboldal ad, vagy Lovas kacskaringós utcái, Felsőörs rejtett geológiai kincsei, Paloznak tóra néző lankái vagy Alsóörs partmenti sétánya. Annyi kincs és apró felfedeznivaló található itt, amivel nem lehet eltelni, és nem lehet megunni.

Szendi Péter sokat tud mind az öt településről, vagy a munkájából kifolyólag, de inkább az ide kötődő gyökerek és mély szeretet miatt, amit a környék iránt érez. Sokmindenről beszélgettünk, de főleg az egyes településekhez fűződő kapcsolatáról kérdeztem.

Szendi Péter, egy igazi balatoni értékőrző
Fotó: családi

Paloznak, az otthon

Hova valósi vagy?
– Tősgyökeres paloznaki vagyok, ez az otthonom, a szívem csücske, a minden. Paloznakot a Balaton ékszerdobozának tartom. Bárhol is járok, bármilyen helyeket járok be, ide hazatérni nagy ajándék, a szívem mindig paloznaki marad. Az is hozzájárul ehhez, hogy nagyapám itt volt tanító 1971-ig, aki egy csodálatos ember, nagyon felnéznek rá az itteniek, engem pedig büszkeséggel tölt el, hogy az unokája lehetek.

Milyen kötődésed van a többi településhez, és miért éppen ennek az ötnek a sorsát viseled a szíveden?
– Itt van ez a mikrorégió, ez az öt község csodálatos helyen van, nekem az egész térség a szívem csücske. Úgy gondoltam megérdemlik a figyelmet és talán még ennél jobban is össze lehetne őket fogni. Körülbelül 3-4 éve csináltam egy facebook csoportot, ahol megosztok minden olyan programot, érdekességet, cikket és olvasnivalót, ami az öt település valamelyikét érinti. Az előzmény talán az, hogy Lovason és Csopakon is dolgoztam a kulturális élet fellendítésén.

Paloznaki panoráma
Fotó: Szücs Ildikó

Lovas értékei

Péter 2011-ben került Lovasra Ferenczy Gáborné polgármesterasszony felkérésére. Ahogy elmondta, közös elképzelések valósultak meg, mindenben össze tudtak dolgozni és hálás szívvel gondol vissza arra a hat évre, amit ott töltött. Két különleges programot honosított meg a településen, az egyik ilyen a Lovasi Esték. Ennek a célja a téli esték kitöltése volt, olyan programok létrehozása, ami értéket ad az embereknek. Ezekre az estékre előadókat hívtak az élet különböző területeiről, és arra figyeltek, hogy ha nem is annyira ismert az előadó, mindenképpen értéket adjanak.

– Erre a programra méltán vagyok büszke, mert mindig sokan jöttek el, szerették, és nem csak a helyi lakosok, hanem a környékről is érkeztek. Vendégünk volt Pál Feri atya, Böjte Csaba, Zacher Gábor, Győrfi Pál, amikor még kevésbé volt ismert. Nálunk adta utolsó előadását Erős Zsolt hegymászó – Isten nyugosztalja. De itt volt Litkey Farkas vitorlázó, vagy Ladányi Tamás fotós is. Előfordult, hogy olyan sokan jöttek el, hogy a kisteremben kivetítőn nézték, akik nem fértek be az előadásra, és polgárőrök segítettek a forgalmat és parkolást irányítani. Ezek az esték közel tíz éve mennek, januártól márciusig nagyjából kéthetente van egy előadás, de azért idén a járvány ezt is felülírta.

Az őszi Balaton Lovas domboldalából
Fotó: Szücs Ildikó

Lovas másik nagyszerű programját, a Lovasi Napokat nyáron rendezik meg a Millenium parkban, amely egy csodaszép terület és érdemes kihasználni, nem nagy fesztiváloknak, de kisebb rendezvényekhez tökéletes. A Lovasi Napok egy 6-700 emberes kis fesztivál július első hétvégéjén, gyerekprogramokkal, főzőversennyel, lovasporgramokkal és kisebb-nagyobb fellépőkkel. Mindig van kézműves vásár, biopiac, ahol szintén fontos, hogy értéket képviseljen minden, ami kapható. A főzőversenyt például úgy találták ki, hogy annyi megkötést adtak: kondérban főtt vagy tárcsán sült ételek versenyezzenek, így nem csak pörkölt vagy paprikáskrumpli készülhetett, hanem a résztvevők fantáziájára volt bízva. Sok sztárvendég is eljött fellépni, többek között Szűcs Judith, Kovács Kati, a Dolly Roll, Rakonczai Imre vagy Wolf Kati. Ebbe a rendezvénybe szintén került egy különlegesség is.

– Kis Áron a Lovas Egyesület elnökének találmánya volt úgy 6-7 évvel ezelőtt, hogy indítsák el a polgármesterek és alpolgármesterek fogathajtó versenyét. Először csak az öt településre gondolt, de én javasoltam neki, hogy bővítsük a kört, hiszen ez egyedülálló kezdeményezés itthon. És amikor híre ment, jöttek is lelkesen a környékbeli polgármesterek, nem csak a Balaton partról.

Van egy akadálypálya, amin hintóval kell végigmenni bójákat kerülgetve, ezeken teniszlabdák vannak, amik ha leesnek, az pontlevonással jár. Fontos a pontosság és az idő is számít. Általában persze olyan nyeri, akinek van lovas múltja, és érdekes, de eddig még senki nem tudta megvédeni az előző évi címét. A nagy lovasok között van egyfajta barátságos rivalizálás, de mindenki nagyon élvezi, nézők és résztvevők egyaránt.

Lovasi csendélet – igazi varázs lakik itt
Fotó: Szücs Ildikó

Csopaki beszélgetések

Lovasról 2017-ben jött el Szendi Péter, és került át Csopakra, ahol hasonló feladatokat látott el. Itt a helyi újság szerkesztésébe is besegített, bornapokat, pálinkanapokat szervezett, amikre élő zenészeket hívtak, és itt hozta létre a Filmklubot, aminek szintén híre ment a környéken és nagy népszerűségnek örvendett. Ugyanis nem egyszerű filmvetítést szervezett, hanem a levetített film egyik színészével volt egy beszélgetés is.

Csopaknál a háborgó Balaton olyan, akár egy festmény
Fotó: Szücs Ildikó

– Erre a programra szintén nagyon büszke vagyok, és hogy interjút készíthettem nagy színészóriásokkal. Tíz vendégünk volt ezeken a klubokon: Eperjes Károly, Molnár Piroska, Haumann Péter, Gáspár Sándor, Csuja Imre, Koltai Róbert, Pindroch Csaba, Gubás Gabi, Scherer Péter, Csuja Imre és Reviczki Gábor.

Nagyon jó élmény volt, fantasztikus emberek, akik lelkesen jöttek, kérdezhettek tőlük, volt aki verset adott elő, nagyon szerették a nézők. Ez szintén téli program volt, hogy a kultúrház estéit kitöltsük, és szintén a környékről mindenhonnan jöttek, Füredről, Tihanyból, Almádiból, Veszprémből is.

Csopak szőlői között csend és nyugalom honol
Fotó: Szücs Ildikó

 

Ez a program azóta nincs, de idén például Balatonfűzfőn volt pár ilyen beszélgetős filmvetítés, mert 2019 tavasza óta Péter itt tevékenykedik művelődésszervezőként. Elárulta, hogy Veszprémen kívül a Vágfalvi Ottó Művelődésházban van egyedül színházterem, ami bár felújításra szorul, de remek az akusztikája, 350 férőhely van benne, és ezt nagyszerűen ki lehetne használni. Idén másfél hónap alatt 12 rendezvényt sikerült szervezni 5 helyszínen és 6 sztárvendéggel. Voltak színházi előadások a veszprémi Petőfi Színház jóvoltából, strandmozis beszélgetések filmevetítéssel egybekötve, romkerti esték a Mámai templomromnál és komolyzenei koncertek.

Alsóörs és Felsőörs őrzői

Lehet, hogy ezek a települések kicsik és csendesebbek, mint a Balaton központibb helyei, de olyan kulturális értékeket igyekeznek közvetíteni, amire igenis van igény és eljönnek rá akár Balatonfüredről is, ahol szintén nincs hiány programokban. Megvan a varázsa ezeknek a programoknak, és ebben nagy szerepet játszik maga a hely miliője is. És még valami.

Alsóörs szelfipontja a kikötőnél
Fotó: Szücs Ildikó

– Azt szeretném kiemelni, hogy mindenhol nagyszerű csapatmunkával értünk el sikereket – mondta Péter. – Egy jó csapat nélkül nem tudtam volna semmit csinálni, és ezért nagyon hálás vagyok, mert kiváló emberekkel dolgozhattam és dolgozhatok együtt. A Facebookon az öt település csoportja mellett én csinálom az Alsóörsért közösen oldalt, amire Hebling Zsolt polgármester kért fel. Ez egy elég népszerű oldal, ahol a pozitív értékeket erősítjük, a tagok fotókat oszthatnak meg, amelyek mind kiemelik a település szépségét, és ezen a felületetn lehet kérdezni az önkormányzattól bármit, ami Alsóörssel kapcsolatos, és a szervezet nyíltan válaszol mindenre. Ezek mellett létrehoztam az Együtt Paloznakért csoportot, amivel szintén a helység szépségeire és értékeire szeretnénk felhívni a figyelmet. Itt is sok mindent lehetne tenni a kulturális élet fellendítéséért, és talán hamarosan ez meg is valósulhat.

Kilátás az alsóörsi Somlyó-hegyi kilátóból Felsőörs felé
Fotó: Szücs Ildikó

Ha mindegyik települést egy mondatban összefoglalhatnád, hogy neked mit jelent, akkor melyikről mit mondanál? Kezdjük Paloznakkal!
– Paloznak szerintem a Balaton ékszerdoboza, ez mindig is a szívem csücske marad. Ha szlogen kellene, azt mondanám, hogy Paloznak, mert itt otthon vagyok. Lovas mindig is egy meghatározó emlék marad, mert onnan indult el a pályafutásom, sokat köszönhetek a polgármesterasszonynak, az embereknek, és fantasztikus értékek vannak ott is. Csopak újabb lépcsőfok volt az életemben, és persze a bort említeném, de oda szoktuk dörgölni a csopakiak orra alá, hogy a legjobb csopaki bor Paloznakon terem. Ugyanakkor nagyon hálás vagyok Ambrus Tibornak, a polgármesternek, aki egy olyan időszakomban adott lehetőséget nekem, amikor mélyponton voltam. Ezért mindig is hálás leszek. Alsóörs szlogenjénél nem tudok jobbat: Alsóörs vár, marasztal és visszavár. És nem tudom nem megemlíteni Hebling Zsoltot, aki csodálatos ember, apa és polgármester, nagyon szívén viseli a település sorsát, aminek páratlan értékei vannak. Felsőörsön szintén az embereket tudom megemlíteni, akik ott munkálkodnak azért, hogy fellendüljön a község. Kevés az ilyen ember, és nagyon meg kell becsülni őket.

Az alsóörsi sétány ősszel is gyönyörű
Fotó: Szücs Ildikó

A végszó, hogy mindegyik település igazi természeti kincse a Balaton partnak, de a legnagyobb értéke a benne élő emberekben rejlik, akik odaadóan szépítik, egyengetik és őrzik mindazt, amit a csodaszép földrajzi környezet mellett egy közösség is nyújthat. Különleges rendezvényeket apró helyeken is meg lehet valósítani, csak olyan emberek kellenek hozzá, akiknek fontos, hogy értéket teremtsenek és ezt megosszák másokkal. Fontos vigyázni a kincsekre, akár egy meseszép tájról vagy annak egy elkötelezett emberéről legyen szó.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva