likeBalaton.hu | 2020.12.14. 07:01
Betlehemek a Balatonnál
Bár a legnagyobb balatoni betlehem Vörsön a templomban idén nem épült meg, a szabadtéri betlehemek miatt érdemes egy sétát tenni. Egy-két kisebb templomban bájos, apró betlehemek várják a látogatókat.

Hévíz

A Balaton közeli üdülővárosban, Hévízen egy nagyobb sétával két betlehemet is felkereshetünk. A nagy városi karácsonyfa mellett a kórház főbejáratával szemben található szabadtéri betlehem évek óta kedvelt fotózási helyszíne a járókelőknek. Bár idén nem lengi be forralt bor és kürtőskalács-illat a környéket, érdemes erre sétálni, sőt, a Schulhof-sétányt is járjuk majd körbe.

A hévízi szabadtéri betlehem
Fotó: Mihály Szilvia

Az aprólékosan kidolgozott figurákat hosszú percekig nézhetjük.

A hévízi szabadtéri betlehem apró figurái
Fotó: Mihály Szilvia

 

Egregy

Ha szeretünk sokat sétálni, akkor nagyjából húsz perc alatt érünk el a közeli Egregyre, ahol az Árpád-kori templomban egy valódi csodát láthatunk. Ez az aprócska beltéri betlehem január elejéig 9 és 18 óra között mindennap nyitva áll. A Festetics György Művelődési Központ munkatársai már harmadik éve rendezik be a Szent Család barlangját advent kezdetére a török időkben megrongálódott, majd később felújított szentélyben, és kizárólag hagyományos figurákat használnak.

Részletgazdag az egregyi betlehem
Fotó: Mihály Szilvia

Az aprócska Árpád-kori templom beltéri betleheme
Fotó: Mihály Szilvia

 

Keszthely

Keszthelyen a Fő téren láthatjuk a városi szabadtéri betlehemet, ami este, kivilágítva is is csodaszép. A Szent Család 150 cm magas szobrai egy látványos, ledes háttérmegvilágítással hangolnak az ünnepekre. Keszthely új betlehemét minden nap 10.00 és 19.00 óra között lehet látogatni.

A keszthelyi betlehem új figurái
Fotó: Mihály Szilvia

 

A keszthelyi Karmelita Bazilikában (Kis Szent Terét-bazilika) épített beltéri betlehemen nem csak az istállót jelenítették meg, és az abban hajlékra talált Szent Családot, hanem azt a környezetet is elkészítették, amelyben a Kisjézus megszületett. Így a jászol mellett egy terepasztal is helyet kapott, ahol függőhidat, kutat és számos más épületet készítettek el, de láthatjuk a három királyok tevéjét és az istállóban levő állatokat is.

A Szent Család a Karmelita Bazilikában
Fotó: Mihály Szilvia

 

Érkeznek a Három királyok
Fotó: Mihály Szilvia

 

Gyenesdiás

Gyenesdiáson a Pásztor ház előtt állították fel a betlehemet. Bár idén elmarad a szokásos adventi Gesztenyesütés és vásár, a Nyugat-Balaton Családbarát települése az online térben várja velünk közösen az ünnepeket. A természetes alapanyagokból készített betlehemi figurák megtekintése után sétálhatunk a Balaton-parton vagy a közeli Keszthelyi-hegységben is.

A gyenesdiási betlehem különleges figurái
Fotó: Mihály Szilvia

 

Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegyen a Művelődési ház udvarán csodálhatjuk meg az adventi betlehemi jászolt, a színes figurák mindenkinek örömet okoznak. Nincs túl messze a strand, ha erre járunk, sétáljunk le a partra is.

Színes és részletgazdag a vonyarcvashegyi betlehem
Fotó: Mihály Szilvia

Az északi part középső részén sorakozó településeken szabadtéri betlehemekhez tehetünk sétát és megpihenve, megnyugodva gyönyörködhetünk a szobrok alkotta jelenetekben.

 

Balatonalmádi

Balatonalmádiban életnagyságú, fából faragott szobrok várják a nézelődőket. A központban a szökőkút mellett felállított betlehemi szoborkompozíciót Nagy András népi fafaragó iparművész készítette, több mint fél évig dolgozott rajtuk nagy gonddal. Az alakokban testet öltött finomság, gondosság és szeretet teszi széppé ezt a munkát, amelyet 2011-ben adományozott a városnak András bácsi. Minden évben méltó dísze a városnak ebben az adventi várakozásban.

Életnagyságú faragott szobrok Balatonalmádiban
Fotó: Szücs Ildikó

Az arcok csodálatos részletességgel és gondossággal vannak megmunkálva, igazi művészi munkája a néhai András bácsinak:

A három királyok egyike közelről, mellette másik társa
Fotó: Szücs Ildikó

Alsóörs

Alsóörsön az Endrődi Sándor utcán lévő téren, az élelmiszerbolt mellett állították fel a szent család színes kis szobrait, amelyben a bölcső még üresen áll, várva a Megváltó megszületését. Esti fényben minden betlehem csodásan ragyog, a korai sötétedés miatt akár több település állóképeit is végignézhetjük egy kora esti séta alkalmával.

Alsóörsi betlehemi jelenet
Fotó: Szücs Ildikó

 

 

Lovas

Lovas édes kis településén barangolva a katolikus templom kertjében bukkanhatunk a betlehemre, amelyet a legjobban a kerítésen kívülről szemlélhetünk meg a legjobban. A három király, a kis Jézus megszületését váró szülők, egy teve, egy ökör és egy bárány teszik teljessé a képet, amin egy pásztor is megjelenik.

Lovas kicsike betleheme a katolikus templom kertjében
Fotó: Szücs Ildikó

 

Paloznak

Ha ellátogatunk Paloznakra, nem nehéz megtalálni a Fő téren lévő pizzéria melletti kis betlehemet, amit szeretettel és gondoskodással állított a falu az advent ünnepére.

Paloznak betleheme a csillaggal
Fotó: Szücs Ildikó

 

Csopak

Csopakon a Csonkatorony környéke csodálatos adventi fényekbe öltözött, amelyek sötétedéskor felgyúlnak és meghitten világítanak az éjszakában, akár a betlehemi csillag. Az itteni betlehemi jelent egyszerű, csupán Mária, József és a csecsemő Jézus szerepelnek benne, csendes, családi meghittséget tükrözve a fények közepette.

A csopaki betlehem egyszerű, körülötte azonban éjszaka fényárban úszik minden
Fotó: Szücs Ildikó

 

Felsőörs

Felsőörsön egy ici-pici betlehemet állítottak az ismert Árpád kori templom, a Bűnbánó Magdolna templom mellett. Egy sétával a templomkertben összeköthetjük az ünnepre való ráhangolódást és megnézhetjük a falu gondos kis betlehemi képét.

A felsőörsi templom mellett mini-betlehem áll
Fotó: Szücs Ildikó

 

Balatonfüred

Balatonfüreden is minden évben felállítják a betlehemi képet a Krisztus király plébániatemplom mellett, amit mindenki csak “piros templomnak” nevez. Itt szintén fénybe öltözik estére a templom és a környező fák, még meghittebb és ünnepibb hangulatod adva az adventi várakozásnak.

A füredi betlehem mellett van az adventi koszorú is
Fotó: Szücs Ildikó

 

Balatonboglár

Új betlehemet állítottak 2020-ban Balatonbogláron, az 56-osok terén. A hangulatosan megvilágított életképen egyedi, textilből készített figurák kaptak helyet. A családok szívesen sétálnak el a belvárosban lévő betlehemhez, hiszen a téren hatalmas karácsonyfa és díszkivilágítás emeli az ünnepvárás hangulatát.

2020-ban készült el az új betlehem Balatonbogláron
Fotó: Krausz Andrea

 

Balatonlelle

Balatonlellén a helyi vállalkozók összefogásának köszönhetően egy varázslatos karácsonyi park létesült a művelődési ház mellett. Más településekről is sok család elzarándokol a déli parti településre, ahol a helyiek részletgazdag és látványos mesevilágot varázsoltak a főút melletti területre. A mézeskalácsháztól a hatalmas adventi koszorúig sokféle dolgot megnézhetnek a gyerekek, a park ékessége pedig a faragott betlehem. Pár éve a Lölle Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére a város adott otthont egy fafaragó tábornak, az önkormányzati támogatásért cserébe az alkotók felajánlották a saját maguk által faragott figurákat a városnak.

Fafaragó művészek készítették a balatonlellei betlehemet
Fotó: Krausz Andrea

 

Szántód

Szántódon a bevásárlóközpontnál, a 7-es főútról látszik a legjobban a betlehem. Olyan élethű az alkotás, hogy első pillantásra azt hihetnénk, hogy élő emberek ültek be a hatás kedvéért. A Szent Kristóf szobor tőszomszédságában álló karácsonyi életkép embernagyságú alakokból áll, még a szereplők ruhája is részletgazdag, szépen kidolgozott. Igazi jászolban fekszik a kis Jézus.

Igazán élethű a szántódi betlehem
Fotó: Krausz Andrea

 

Siófok

Siófok-Szabadifürdőn, a Szabadifürdő és Sóstóért Alapítvány jóvoltából újult meg a 7-es út melletti betlehem. Az új sziluettfigurák az esti fényekben mutatnak a legjobban, mellette pedig hatalmas karácsonyfa hirdeti a helyiek összefogását.

Siófok-Szabadifürdő betleheme
Fotó: Krausz Andrea

 

Vörs

A Somogy-megyei Vörsön a pandémia miatt 2020-ban nem látogatható a világon is egyedülálló templomi betlehem, holott korábban 30 ezer ember is elzarádokolt a csodálatos látványért a Kis-Balaton fővárosába. Azonban a településnek 2019 óta van egy kültéri betleheme is, ami s községházától nem messze létesült. Nagyon különleges építmény, formája a vörsi talpas házakat idézi, belseje egy pajtához hasonlít, a stilizált betlehemi alakokat rengeteg ledlámpa varázsolja sötétedéskor misztikussá.

Modern , életnagyságú betlehem Vörsön
Fotó: Krausz Andrea

 

Fonyód

Fonyódon 2006 decemberében állították fel az első betlehemet. 2018-ban lengyel testvérvárosuk, Krotoszyn közbenjárásával létrehoztak egy nagyobb, impozánsabb karácsonyi életképet a Dísz terén, ahol ünnepi fényekben sétálgathatnak az arra járó.

Impozáns bibliai életkép Fonyód belvárosában
Fotó: Facebook/ Fonyód Média

Nézd végig a képgalériánkat:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva