Szaniszló Hajnalka | 2019.08.17. 22:20
"A balatoni életérzés" – Mi a titka, hogy mindenkit elvarázsol?
Egy csokorra való impresszió a Balatonról, amelytől úgy érezhetjük: azonnal indulnunk kell.

Nem kell túlgondolni a nyaralást: a pihenés van a középpontban, s ez a fajta feltöltődés nem csak a semmitevésről, hanem az emberi kapcsolataink minőségről, a természetközeliségről, a lelassulásról is szól. Erre a Balaton tökéletesen alkalmas és a helyi kistelepülések lakóinak vendégszeretete, a nagyvárosinál békésebb tempója, amellyel az élethez és a hétköznapokhoz állnak, ránk is átragadhat és nagyon jót fog tenni.

Megmutatjuk a termelői piacok és a helyi értékek felfedezésének varázsát, a helyiek vendégszeretetének lélekmelengető hatását, a várak, a pincék, a kastélyok titokzatos világát, a kalandparkok és múzeumok, kiállítások és vidámparkok izgalmait is.

Adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy milyen közlekedési eszközt válassz ezekhez a programokhoz és megmutatjuk, hogy a hidegebb napok közeledtével, de még télen is érdemes ide látogatni, és átélni a zúzmarás Balaton varázslatos atmoszféráját.

Olvasói fotó: Kiss-Bödör Mónika

HELYI LAKOSOK, KEDVES TÖRTÉNETEK, TITKOS HELYEK, MELYEKET CSAK ŐK ISMERNEK

Érdemes a – főleg kisebb – településeken járva odafigyelni a helyeikre és teljes nyitottsággal állni hozzájuk. Saját szülőföldem tapasztalataiból kiindulva a helyiek szeretnek beszélgetni, a nénik és bácsik nagyon örülnek, ha megszólítjuk őket, mondunk pár kedves szót, vagy csak kérdezünk valamit a helyi szokásokról – hálásak lesznek, és örömmel mesélnek.

Mi pedig gazdagabbak leszünk pár szép, semmilyen információs kiadványban nem megtalálható történettel vagy épp azzal az információval, hogy melyik a legjobb étterem a településen, mert hát nem mindig az, amelyiknek a “legnagyobb a füstje”. A legkirályabb helyeket, a legjobb borospincéket és a legfinomabb sajtot árusító termelőt mindig a helyiek ismerik, érdemes figyelni rájuk. S nem utolsósorban az adott környék kulturális értékeinek is leginkább ők vannak birtokában.

Ezt például tudtad? Egy egész arborétumot hozott létre a saját kertjében Hoffmann Judit, tagyoni őstermelő.

Ha épp nincs kedvünk beszélgetni, akkor pedig csak üljünk le egy padra és nézzünk szét. A sétáló embereket, a balatoni szél fútta fákat vagy a környező szoborcsoportot, a szökőkút morajlását…, egyáltalán magunk körül az életet. Ezek a dolgok segítenek kicsit lelassulni, kikapcsolni, feltöltődni. Végül is erről szól a nyaralás, nem igaz?

Park a Móló sétánynál (Fotó: Krausz Andrea)

Kávézók, ahová a helyiek is szívesen járnak, itt!

Helyi sajtkészítő és az ő boldog tehenei – interjú a link alatt.

Itt például a Tagyon Birtok vezetője beszél arról, hogy ők már 70-%-ban mindent megtermelnek maguknak. A maradék 30%-ot is helyi termelőktől szerzik be és céljuk teljesen önfenntartóvá változtatni a birtokot.

Készítettünk egy anyagot a gyenesdiási termelői piac bbq szentélyének vezetőjével is, a szakállás séffel készült beszélgetést itt tudod elolvasni.

Fotó: Németh Tamás

TERMELŐI PIACOK

Érdemes legalább a pihenés ideje alatt nem a nagy bevásárlóközpontokat és szupermarketeket választani, hanem a helyi termelőket felkeresni. Helyi finomságokat is kóstolhatsz, ehhez mutatunk irányt, ha ide kattintasz.

Sok helyen pici termelői piacok is rendelkezésünkre állnak, ahol garantáltan a balatoni régió ízei várnak ránk. Ilyen például a káptalantóti piac is, ahol nem csak őstermelőkkel találkozhatunk, de közösség is épül a családias kis helyen.

Egy jó halászlevet, esetleg haltepetrőt ennél, ahogyan csak a Balcsinál készítik? Itt megteheted!

Ha még egy hamisítatlan termelői piacra vágysz, a fenyvesi lesz a te helyed.

Itt mindent megtudhatsz a balatoni termelői piacokról.

Fotó: Krizmanits József

VÁRAK, PINCÉK, KÁPOLNÁK ÉS KASTÉLYOK

Várak, pincék, kápolnák és templomok – letűnt korok ma is látogatható lenyomatai, amelyek körül még az illatok is mások. Mintha megállt volna az idő. Sokszor hangsúlyozzuk, hogy a mai felgyorsult világban érdemes picit megállni és elmerengeni. Ezek a helyi, történelmi nevezetességek tökéletesen alkalmasak erre.

A várak és a kastélyok is remek kirándulóhelyek lehetnek a szieszta idején. Érdemes ellátogatni a Szigligeti várba, ahol egyébként rendszeresen koncertekkel is egyéb szórakoztató programokkal is várják az érdeklődőket. A Sümegi vár is méltán kedvelt helyszín, hiszen a kilátás és a történelmi szeleket őrző helyszín mellett itt is folyamatosan színes rendezvényeken vehetünk részt. Itt mutatjuk, hogy milyen egy séta a Veszprémi várban. A nagyvázsonyi Kinizsi várat is érdemes beiktatni. hiszen a középkori várnak épp a lakótornyát tudjuk megcsodálni – természetesen a csodás panoráma sem elhanyagolható. Ne hagyjuk ki a Cseszneki várat sem, amely ráadásul Via Ferrata helyszín is, a bátrabbaknak ajánljuk.

Kriptavilla és remetelak? A Balatonnál ilyenek is vannak! Alább a kriptavilla egyik lakójáról van szó:

BÁNATOSABB IDŐ ESETÉN SEM KELL BENT RAGADNUNK A SZOBÁBAN

Ha esetleg kicsit szomorkásabb az idő, vagy épp úgy érezzük, hogy közeledik az ősz, akkor sem érdemes az apartmanban ülni, hiszen a Balatonnál mind a négy évszakban bőven találunk izgalmas elfoglaltságokat.

Kastélyok, kiállítások, múzeumok, hullámvasút, de akár még kalandparkok is bőven beleférnek a késő nyári sziesztába, de például ez a lellei vidámpark is simán ideális hétvégi programnak!

Próbáltad már például a vonyarcvashegyi elektromos vízidodzsemet? Hát fűzfői Serpa Kalandparkot?

KÖZLEKEDÉS: BRINGA VAGY KISVASÚT IS SZÁMÍTÁSBA JÖHET

Ha kirándulunk, és igazán fel akarjuk fedezni a választott települést és annak szűkebb vagy tágabb környezetét, érdemes sétálni, túrázni, hosszabb táv esetén pedig beiktatni a kerékpározást vagy a kisvasutak használatát, melyek szintén egyedülálló élménnyel gazdagítják a nyaralásunkat.

Nagy balatoni bringatérkép ide kattintva érhető el. Összegyűjtöttük, hogy hol tudsz bérelni, szerelni, pihenni, ha bringa van nálad, de még a kerékpárbarát strandról is írtunk.

Izgalmas kirándulás kisvasúton a Balatonnál – itt mutatjuk.

MINDJÁRT VÉGE A NYÁRNAK? SEBAJ, ŐSSZEL ÉS TÉLEN IS ÉRDEMES MEGLÁTOGATNI A BALATONT

Ha már az ősz közeledtéről beszéltünk, azt sem érdemes elfelejteni, hogy a Balaton télen is gyönyörű. Tudjuk, hogy augusztusban még senki nem akar a hóval foglalkozni, de érdemes a leghidegebb évszakban is kimerészkedni a Balatonhoz.

Itt például a zúzmarás Balatonról nézegethetsz képeket, de inkább nézd meg élőben! Olyan, mint egy festmény! Itt pedig egy drónfelvételt mutatunk a jeges Balatonról, további részletek a cikkben.

Érdemes ezeket a helyi sajátosságokat, különleges, sehol máshol nem kóstolható balatoni ízeket, illatokat magunkba szívni, ha arra járunk. Megtapasztalhatjuk azt a fajta életérzést, melyet a balatoni atmoszféra teremt, és amely az ott élők mindennapjait is áthatja, ugyanakkor mindannyiunk számára otthonossá válhat, s picit talán a lelkünk is megnyugszik, ha a Balaton vizére pillantva pihenjük ki a dolgos hétköznapok fáradalmait.

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Olvasói fotó / Dévényi Rózsa

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva