2020.03.04. 06:00
Balatoni nyaralót szeretnél? Mutatjuk az olcsóbb településeket
Bár a balatoni nyaralók iránt mindig nagy az érdeklődés, főként a jelentősebb városok és azok szűkebb vonzáskörzetei keresettek. A romantikus, eldugott vidékek kedvelői számára jó hír, hogy a Balaton környékén vannak kevésbé keresett, mégis hangulatos és kedves települések, ahol az árak is kedvezőbbek.

Kezdődik a nyaralódömping

A balatoni ingatlanárakat 2019-ben is az erőteljes emelkedés jellemezte, év végén azért behúzta a kéziféket a piac. Nem is olyan meglepő ez, a megszokott téli kereslet-visszaesés is okozza, no, meg az országos tendencia. Azonban Máhl József, a Balaton Ingatlanpont Kft. ügyvezető-tulajdonosa szerint tavasszal egyértelmű emelkedés várható mind a kereslet, mind az árak vonatkozásában.

Balatonfüred, Siófok, Keszthely a legnépszerűbb települések, és jellemzően az árak is ebben a sorrendben csökkennek. Az imént említett városoktól távolabb eső települések, mint például Szentkirályszabadja, Felsőörs, Alsóörs, Lovas, Balatonszabadi, Ádánd, Hévíz, Alsópáhok, Cserszegtomaj, Gyenesdiás. Érdemes az ingatlanbazar.hu oldalán ezekben a falvakban is keresgélni.

Egy nyaraló értékesítési ideje nem elsősorban az erre szánt időtartam hosszától függ, hanem az adottságoktól, az elhelyezkedéstől és természetesen az ártól. A téli hónapok kevésbé alkalmasak a gyors értékesítésre. Ki akar ködben panorámás ingatlanokat nézegetni? De a tavasz közeledtével, az első napsugarakkal nemcsak a fecskék, hanem a keresgélő vevők is megérkeznek.

Fotó: Pixabay

Nyaraló saját részre

A tavalyi évhez hasonlóan 2020-ban is magas értékesítési darabszámot várunk, az árak várhatóan nem fognak csökkenni, de az ingatlanok tulajdonságai és adottságai közötti különbségek jobban előtérbe kerülnek. Például a roppant közkedvelt Balatonfüred látványosan elhúzott az átlagtól a több, új építésű ingatlan miatt: a Duna House friss statisztikája szerint mintegy 50 százalékkal emelkedtek a füredi árak 2019-ben 2018-hoz képest, Siófokon „csupán” 16%-os drágulás volt tapasztalható. Az északi parton a füredi kistérség a legdrágább, ezt követi az almádi, majd holtversenyben a keszthelyi és a tapolcai kistérség.

A 2018-ról 2019-re történő drágulás mértéke is ebben a sorrendben a legnagyobb: Füred 68%-kal vezeti a sort, az ottani négyzetméterár 587 735 forint volt 2019-ben. Almádiban 2019-ben átlagár 376 793 forint volt az átlagár, Keszthelyen és Tapolcán 353 412 forinttal számoltak a piac résztvevői.
A déli parton természetesen a siófoki kistérségben a legborsosabbak az árak 390 365 forintos átlaggal, ezt követi Balatonföldvár (352 369 Ft), Fonyód (248 873 Ft) és Marcali (157 514 Ft) kistérsége.

Fotó: Mihály Szilvia

A kereslet elsősorban a jobb állapotú balatoni ingatlanok iránt növekszik. A szakemberek leterheltsége a felújításra váró ingatlanok keresletének csökkenéséhez vezetett. A legkeresettebb ingatlanoknak továbbra is balatoni panorámával vagy saját vízparttal kell rendelkezniük. Az elmúlt évben a saját használatra, illetve a csupán befektetési szándékkal vásárolni akarók csoportja is megjelent a tó partján. A szakember idén a magánjellegű vásárlások növekedését várja 70:30 százalék arányban. A befektetői érdeklődés csökkenése miatt az ingatlanok árai 2020-ban várhatóan jobban igazodnak a kínált ingatlan sajátosságaihoz.

Mit kínál a magyar tenger?

A tavaszi-nyári programkínálat óriási, csak szemezgetni lehet belőle! Míg északon a füredi hal- és borünnep, a Kékszalag vitorlásverseny, az Anna-bál, a borhetek, a gasztrofesztivál, Balatonalmádiban az Almádi Napok, Keszthelyen a KeszthelyFest és a retró fesztivál bír a legnagyobb vonzerővel, Tapolca legismertebb rendezvénye a májusi Tapolca Tavasz fesztivál.

Délen még mindig Siófok tarol: az elmúlt 10–20 évben egyértelműen Siófok volt a Balaton sztárja, és hiába jött fel a második helyre Balatonfüred, a dobogó felső fokáról még mindig nem taszította le az aranypartos települést.
Siófok infrastruktúrája, jó megközelíthetősége miatt ma is közkedvelt, Pestről egy óra alatt ide érhet a turista. Zamárdiról se feledkezzünk meg, e két település kéz a kézben élvezi a népszerűséget, és keresettek az itteni ingatlanok. Itt szinte egész nyáron nagy a pörgés, amit a fiatalok imádnak. Ne feledkezzünk a Balaton Soundról, a STRAND Fesztiválról, a Rosé Fesztiválról.

A déli part második legnépszerűbb települései Balatonboglár és a vele szomszédos Balatonlelle. Főleg a családosok, kisgyerekesek imádják hosszú, nyugalmat árasztó strandjaik miatt. Nemcsak a rengeteg vendéglátóhely, a büfék sokasága nyom sokat a latba, hanem például a lellei szabadstrand és a Balatonlelle egész területén ingyenes parkolás is. Kikötője miatt Balatonföldvár is dobogós: a vitorlások, a hajósok fontos települése, amely impozáns villasorával, nagy fejlesztéseken, felújításokon átesett városközpontjával kedvelt turistacélpont.

Egyre népszerűbb időtöltés a divatsportnak számító vitorlázás, a vitorláshelyekért sorban állás van a kikötőkben. A jogosítvány nélkül is vezethető, elektromos hajók iránt óriási az érdeklődés, egyre több van belőlük. Ezek nem rontják a víz minőségét sem, ráadásul folyamatosan fenntartják az érdeklődést: sok hajótulajdonos cégek, családi rendezvények, legénybúcsúk számára adja bérbe arra alkalmas vízi járművét. Ezért is egyre sürgetőbb az újabb kikötő kialakítása a déli parton.

Fotó: Balatoni Hajózási Zrt.

Se szeri, se száma a nyári rendezvényeknek, de az is cél, hogy ne csak jó időben legyen népszerű és aktív a tó körüli élet. A Balatoni KÖR például télen-nyáron, van, hogy havi rendszerességgel kínál rendezvényeket, ilyen májusban az évadzáró balatoni GasztroPiknik a kompon vagy éppen előtte, márciusban Köveskálon.

Olvass tovább a témában:

Így kell a Balatonnál jó áron nyaralót venni, de mutatjuk az eladási trükköket is

816 millióért kastélyod lehet a Balaton partján

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva