Szaniszló Hajnalka | 2019.10.17. 14:00
A Balaton ezernyi kincset kínál, minden évszakban vár!
Ősszel is rengeteg élmény, gasztronómiai, kiránduló- és kulturális program, látnivaló vár benneteket.

A Balaton nem csupán a nyári üdülési szezonban, hanem ősszel és télen is kínál számos kincset, az aktív kikapcsolódáshoz, a kultúrához, a borhoz, a gasztronómiához kapcsolódó élménylehetőségeket.

Szeretnéd tudni, mely éttermekbe járnak szívesen a helyiek a Balatonnál? Ők tudják igazán a tutit! Itt és itt is isteni finomságok várnak.

Fotó: Szilágyi cukrászda

Programok a gasztronómiában, természetben és kastélyokban

A Balaton környékén ebben az időszakban is rengeteg program közül válogathatunk: a történelem iránt érdeklődők felkereshetnek várakat, kastélyokat, míg a természetkedvelők gyalog– vagy biciklistúrákat tehetnek, és megannyi kilátóról csodálhatják a tájat. A gyermekes családokat aktív élménylehetőségek várják, míg a pihenni vágyókat több gyógyfürdő és wellnessek lehetősége csábítja a térségbe. Mivel a Balaton hazánk egyik legszínesebb borrégiója, a környéken gasztronómiai programokból sincs hiány az ősszel.

Mi a Balaton titka, hogy egész évben képes elvarázsolni? Kattints, hogy megtudd!

– Ez évben is gazdagítják a helyi attrakciók kínálatát a Nyitott Balaton elnevezésű programsorozat rendezvényei. Tavasszal 267 szálláshely és 133 vendéglátóegység csatlakozott a szezonhosszabbító akcióhoz, a most zajló és november 10-ig tartó őszi szakaszban pedig 234 szálláshely és 140 étterem, bisztró, pincészet várja az utazókat az évszakhoz illő élménykínálattal – hívta fel a figyelmet Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Hogyan pakolj bele minél több programot két napba a Balatonnál? Mutatjuk, mi hogyan csináltuk!

Bor, halak, mámor, Badacsony

Az északi parti Balatoni Kör csapata többállomásos, őszi és téli gasztrotúra során kíván kedvet ébreszteni a helyi különlegességek fogyasztása iránt. Az októberben kezdődő és a jövő év februárjában záruló, hét tematikus hétvégéből álló kulináris programsorozat szervezői bérlet vásárlását javasolják az érdeklődőknek, hogy ne csak egy, hanem több vendéglátóhelyen ismerkedhessenek a jellegzetes badacsonyi és környékbeli ételekkel és borokkal.

Ahogy a múlt évben, az idei főszezont követően is csúcsra járatják a szőlőhegyi gasztronómiát. – A Laposa Bence mellett felsorakozó hét badacsonyi borász október 26–27-én mutatja be azt, „amit a víz ad és ami a tányérra kerülhet – tudtuk meg Kardos Gábortól, a Balatoni KÖR szóvivőjétől. December végén például a nagymamák receptjei szerint készült ételekkel „házalnak” a szakemberek, február közepén pedig disznótorossal zárják az egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyek részvételével zajló, második alkalommal meghirdetett kulináris túrát.

Közzétette: Gasztrohegy Badacsony – 2019. szeptember 24., kedd

 

Tudtad, hogy a Budapest Bár hegedűse, Farkas Roland is nagy balatoni bor rajongó? Itt tudod elolvasni a vele készült interjúnkat, melyben a balatoni kötődéséről és élményeiről is mesél.

Azoknak, akik mindezek után még megéheznek, megszomjaznak, a Balatoni KÖR alelnöke, Tóth Balázs gasztropiknikjeit ajánljuk. A múlt hét végén Sümegről elrajtolt, ízlelőbimbókat kényeztető programban Balatonlelle és Balatonboglár tizenegy, egész évben nyitva tartó, jó nevű vendéglőse, borásza, pálinkafőzője és cukrásza mutatja be különböző helyszíneken, hogy mik azok az ételek, italok, amelyekért ősszel, télen és tavasszal is érdemes felkeresni a déli parti vendéglátóhelyeket – mondta a szóvivő.

Olvasói fotó: Bognár Adrienn

Vitorlások szelik a tavat ősszel és akár még télen is – élet a kikötőben

A balatonlellei BL YachtClub ősszel is várja az elmúlt években egyre szélesebb körben jellemzővé vált vitorlázás amatőr vagy profi kedvelőit, míg a versenyek lelkes drukkereit a Mikulás-, a szilveszteri és a farsangi regattára invitálják szélesebb körben.

– Az év végi ünnepi időszak egyébként is élénkebb a Balatonnál, sokakat vonz például a tó egyik legszebb árbócos-kikötőjében rendezett hagyományos karácsonyi vásár, amely gazdag árukínálattal, az ünnepi asztalra való helyi alapanyagok és különlegességek felvonultatásával csábítja a környékre az utazókat. Az utóbbi években egyre több magyar család, vitorlázó baráti kör szilveszterezik a Fa Nándor világvitorlázó által tervezett balatonlellei kikötőben horgonyzó jachtokon – hangsúlyozta Tóth Balázs.

Mindent és még annál is többet megtudhatsz a balatoni hajózásról, ha itt keresgélsz.

Olvasói fotó: Garcsalyiné Takács Ágnes

A balatoni közösségi hajózásban ősszel sem állt meg az élet

A késő nyári hajózási idény már véget ért, de október 5-től már csak a hétvégi napokon és a nagyobb kikötőkből indulnak a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. menetrendi hajói, míg a kompok november 3-ig negyvenpercenként hagyják el a szántódi, illetve a tihanyi révet. Októberben több alkalommal naponta kétszer indul személyhajó Siófokról Füredre és Tihanyba, valamint vissza, Fonyód és Badacsony között pedig a hévégi napokon 4-4 menetrendi járattal utazhatnak a kirándulók. A Bahart egyelőre még a sétahajókat sem vonja vissza téli állomáshelyükre, a siófoki sólyatérbe: október 20-ig a hétvégi napokon, illetve október 23-án Badacsonyból, Füredről, Keszthelyről és Siófokról is indulnak kirándulóhajók.

Közzétette: Balatoni Hajózási Zrt. – 2019. július 22., hétfő

Gasztronómia és vendéglátóhelyek a Balatonnál

– Miért kellene meghosszabbítani a szezont? Hiszen már meghosszabbodott – vetette fel kérdésünkre a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) Veszprém megyei elnöke. – Jöjjön át az északi partra, és látni fogja: magyar, német, cseh és lengyel nyugdíjasok töltik itt a derűs napokat. Jó a vendéglátóhelyek forgalma, van olyan település a tó körül, ahol még a nyári ajándékbolt is nyitva van – érvelt Vágó Péter. Nem kell hosszasan keresgélni október elején, közepén nyitva tartó balatoni vendéglőt, cukrászdát, és bár még javában tart a dolgos szüreti időszak, a pincészetek is felkészülten várják az őszi turistákat.

Balatoni szüreti programokat itt találsz.

Bringázz a Balatonnál, ősszel is menő!

A BalatonBike365 elnevezésű átfogó fejlesztéssorozat legfőbb célja, hogy az év minden napján vonzóvá tegye a térséget a túra-kerékpározók számára, akiket 2020 őszén már telefonos applikáció is segít a tó körüli élmények felkutatásában – hangzott el a keszthelyi projektindítón.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros-szövetség elnöke ismertette: a legfontosabb, hogy ez a projekt egységként tekint a Balatonra, és azt teljesen új turisztikai desztinációként akarja bemutatni a kerékpárosok számára, beleértve a tó és környéke természeti szépségeit, épített örökségét, a kerékpárút által érintett települések turisztikai attrakcióit vagy éppen a vendéglátást. – Az 1,2 milliárd forintból megvalósuló uniós fejlesztés a térség 800 kilométer hosszú túraútvonalán hoz létre többek közt szervizes pihenőket, szolgáltatópontokat – vázolta a biciklis turizmus közeljövőjét az elnök. Ezzel párhuzamosan idén májusban megkezdődött egy másik, 670 millió forintos balatoni fejlesztés is, amellyel Almádi és Lelle között 14 településen, együttesen 42 kilométer hosszan újul meg a bringaút. A balatoni túrabiciklisek közössége egyébként elsősorban azt szorgalmazza, hogy legyen nyolc hónapos a bringás szezon, és hogy ez idő alatt minden érintett településen legyen elérhető kerékpáros szolgáltatás.

Mindent megtudhatsz a balatoni bringázásról (kölcsönzők, szervizek, bringás strandok és pihenők, programok), ha megnézed az összeállításunkat.

Fotó: Művészetek Völgye

+ 1 érdekesség:

Most is zajlik a tíznapos Balaton Camino

Múlt szombaton újra felhúzta futócipőjét Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna, hogy napi 20-25 kilométer gyaloglással tíz nap alatt körbejárják a Balatont.

során felkeresik a nyitva tartó vendéglőket, beszélgetnek a helyiekkel és a turistákkal. Emellett fotókkal, tévéfelvételekkel üzennék meg a világnak, hogy minden évszakban vonzó úti cél a magyar tenger. A tókerülő sétához egy-egy szakaszon bárki csatlakozhat.

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva