Szaniszló Hajnalka | 2019.08.16. 07:00
Gyerekkel a Balatonnál – Gigakörkép a legjobb helyekről!
Számtalanszor hangsúlyoztuk már, hogy van élet a Balatonnál a strandon túl is: ez egy gyerekes nyaralás esetén kiemelten fontos tényező. Mutatunk egy összeállítást, hogy hová menjetek a gyerkőcökkel.

Sokan, sokféleképpen felhívták már a figyelmet arra, hogy érdemes a Balatonnál kicsit túllátni a strandon, a vízparton is, hiszen rengeteg izgalmas programmal találkozhatunk. Mi is minden héten közlünk válogatásokat azzal kapcsolatban, hogy hová menjenek a felnőttek, ha már elegük van a borfesztiválokból vagy a zenei rendezvényekből, amelyeken a hazai zenei élet java vonul fel, és ad koncerteket évről évre.

Ám kevesebbet beszélünk arról, hogy a Balatonnál a gyerekeket is tengernyi program várja. Mivel a gyerkőc kíváncsi természet, érdemes vele részletesebben is megismertetni a tó természeti környezetét, állatvilágát, történelmét, de akár a gasztronómiai különlegességekre is kitérhetünk. Melyik gyerek tudna ellenállni egy finom fagyinak vagy az ország tortájának?

Fotó: Csajtai Kristóf

Ha pedig sikerül kiválasztani a megfelelő játszóteret, tanösvényt, kalandparkot, mesehajót, bábszínházat, szabadtéri mozit vagy állatkertet, máris egy újabb felejthetetlen közös élménnyel gazdagodhatunk és akár minden napra találhatunk a fentiekhez hasonló, gyerekeknek szóló programokat a tónál.

 

SZÍNHÁZ, MOZI, BÁBELŐADÁS

Ha szeretnéd elvinni a gyermekedet egy jó bábszínházi előadásra, s megismertetni vele ezt a múlt századi, ugyanakkor nagyon is békebeli hangulatot, érdemes böngészned nálunk, mert a programok között mindig találsz aktuális előadás-ajánlót, ebben a cikkben pedig összegyűjtöttük a legjobb bábszínházakat a Balatonnál.

Ha inkább moziba vinnéd a gyerkőcöt vagy épp normál színházi előadást néznél vele, akkor érdemes körülnézni itt, mert rengeteg gyerekeknek szóló előadást találsz a Balaton körül.

Itt mutatunk egy nagyon bájos, a dombok között megbúvó kertmozit, amely az Örvényes egyik rejtett szegletében várja a csodára vágyó – nem csak – gyerekeket. Irtó izgalmas, hogy ebben a moziban még dámszarvast is etethetünk, hiszen az erdő mellett, biztonságos távolságban, de elérhető közelségben falatozhatnak a kezünkből a szarvasok.

Fotó: Pálos Resort

Tihanyban körpanorámás filmszínházat nyitottak, azt is érdemes a gyerekekkel beiktatni, hiszen ez Európa egyetlen körpanorámás filmszínháza.

Külön kiemelésre méltó a Kultkikötő, ahol folyamatosan várnak kicsiket és nagyokat színes-szagos előadásokkal, ráadásul idén számos izgalmas újítást is bevezettek, nem csak a gyerekek legnagyobb örömére.

Itt olvashatsz még többet a balatoni kertmozikról, és arról, hogy mikor hová érdemes ellátogatni.

 

ÁLLATOK MINDEN MENNYISÉGBEN, TESTKÖZELBŐL

Ha a gyerkőcöt jobban érdeklik az állatok, élőben, s nem csak dámszarvast szeretne etetni, hanem mondjuk mindenféle madarak röptét figyelné, bivalyokat lesne (a zalavári bivalyrezervátumban van egy albínó bivaly is) vagy a dínók érdeklik, akkor sem fogtok unatkozni. A Balaton környékén egyébként érdemes beiktatni a Veszprémi Állatkertet is, hiszen itt már kis pandát, alpakát és lámabébit is láthatunk, de akár örökbe is fogadhatunk különböző állatokat.

A fenyvespusztai állatsimogatóban egészen testközelből ismerkedhetünk meg a kisállatokkal, ennél gyerek-kompatibilisebb program kevés van!

Salföldön is van állatsimogató, ahol emellett folyamatosan megújuló fűszer-és gyógynövénykert is van, amely illatos élményeket kínál az ide látogatónak. A gépkiállítás hagyományos mezőgazdasági eszközöket sorakoztat fel és van játszótér is.

Ha ritkaságszámba menő magyar állatfajokat szeretnétek megnézni, a keszthelyi Festetics Imre Állatpark a ti helyetek.

Készítettünk egy összefoglalót is. Itt megtalálod a legjobb állatos helyeket a Balaton körül.

 

KALANDPARKOK, HULLÁMVASÚT ÉS BOBPÁLYA

Vannak gyerkőcök, akiknek nem elég egy állatsimogató, nem nyugszanak meg egy jó mozitól vagy bábszínháztól, sokkal több izgalomra vágynak ennél. Nekik lehetnek tökéletes programok a kalandparkok, amelyeknek nagy része a Balcsinál is gyerekbarát.

Ilyen például a Csopakon található Balaton Élménypark, amely az egyik legjobb a tó körül. Extrém és szórakoztató játékokkal várnak mindenkit, szóval ha egy kis adrenalinra vágytok, itt biztosan megkapjátok.

Balatonfüreden a Kalandpark egyben bringapark is! Ez azt jelenti, hogy 18 méteres mászótoronnyal, 68 állomásos 144 akadályból álló pályával, trambulinnal, 340 méteres Csúszó pályával, bringaparkkal (Bóbringa suli, dirt, triál, Pump-Trackel, erdei ügyességi pályával, kerékpár szervvízzel, kerékpárbérléssel és büfével is kedveskedik a látogatóknak.

Gyerkőcöknek különösen nagyon izgalmas lesz a Sobri Kalandpark, mely a teljes családnak egész napra programot biztosít.

Ha inkább boboznátok a gyerekekkel, a Balatonnál arra is van lehetőség, Balatonfűzfőn egy egész park vár.

Emlékeztek még gyerekkorotokban mekkora izgalom keretezte a vidámparkot és a hullámvasutat? Zalaszabarban a kalandparkban van az ország egyetlen hullámvasútja, amely az egész családnak felejthetetlen élményt nyújt. Szuri és Kengu, a park kabalafigurái ülnek az első kocsiban, gyerekek ülnek mögöttük, semmi ok a félelemre.

Balatoni Hullámvasút

BALATONI HULLÁMVASÚT – TUDTAD HOGY CSAK NÁLUNK VAN AZ ORSZÁGBAN? ?#balatonihullámvasút #hullámvasút #zoborihullámvasút #no1hullámvasút #elsőhullámvasút✔️családi hullámvasút- így a kicsik is élvezhetik- a szülőkkel együtt? ?✔️?‍?‍?‍?garantáltan családokon tesztelve, így szinte tuti, hogy félelem nélkül száguldhatsz ✔️30 km / h sebességgel tekereg – kanyarog, miközben élvezheted a Kis-Balaton csodás panorámáját ?… és pár érdekes adat apukáknak, fiúknak:✔️Legnagyobb G erő: ~3,15 G ami azt jelenti, hogy egy 80 kg-os ember 251 kg-osnak érzi magát✔️Legnagyobb lineáris gyorsulás: ~ 21 m / s2. A SpaceX űrhajó legnagyobb gyorsulása 30-40 m / s2 volt a csúcson… SZÓVAL? … JÖTTÖK TI IS? NYITVA MINDEN HÉTVÉGÉN SZOMBATON ÉS VASÁRNAP! www.zobori.hu

Közzétette: Zobori Élmény PARK / Holnapocska Tábor – 2019. május 17., péntek

 

VÁRAK, TÖRTÉNELMI LÁTNIVALÓK

Ha szeretnétek, hogy a gyermek némi tudást is magába szívjon a nyaralás alatt úgy, hogy azt még élvezi is, érdemes ellátogatni a történelmi nevezetességekhez is, így a várak és a kastélyok is remek kirándulóhelyek lehetnek a szieszta idején.

Érdemes ellátogatni a Szigligeti várba, ahol egyébként rendszeresen koncertekkel is egyéb szórakoztató programokkal is várják az érdeklődőket.

A Sümegi vár is méltán kedvelt helyszín, hiszen a kilátás és a történelmi szeleket őrző helyszín mellett itt is folyamatosan színes rendezvényeken vehetünk részt.

Itt mutatjuk, hogy milyen egy séta a Veszprémi várban.

A nagyvázsonyi Kinizsi várat is érdemes beiktatni. hiszen a középkori várnak épp a lakótornyát tudjuk megcsodálni – természetesen a csodás panoráma sem elhanyagolható. Ne hagyjuk ki a Cseszneki várat sem, amely ráadásul Via Ferrata helyszín is, a bátrabbaknak ajánljuk.

Fotó: Mihály Szilvia

 

MÚZEUMOK ÉS KIÁLLÍTÁSOK

Ha még mindig maradunk a történelemnél és az izgalmas múltbéli helyszíneknél, akkor a múzeumok és a kiállítások sem elhanyagolhatók, hiszen szép számmal megtalálhatóak a Balatonnál.

Keszthelyen hintómúzeumot nézhetünk, Füreden a Vitorlázeum varázsolja el a műfaj iránt érdeklődőket, a Csavargőzösben kialakított kiállítás pedig biztosan mindenki kedvence lesz, Bogláron ugyanis 1000 kishajót állítottak ki a Csavargőzös Múzeumban.

Mindenféle érdekességgel találkozhatunk a Balatonföldvári Hajózástörténeti Múzeumban, de ha lányos a program, akkor sem reménytelen a helyzet: Babamúzeum is vár ránk Keszthelyen, ahol valódi időutazásban lehet részünk. Ugyanitt Játékmúzeum is található!

 

JÁTSZÓTEREK

Akkor sem kell messzire menni, ha csak egy jót „játszóznátok”, hiszen a Balatonnál számtalan izgalmas és kalandos játszótér várja a gyerekeket. Keszthelyen például vízi játszótér vár, Veszprémben az afrikai szavannát idézik meg, Balatonkenesén igazi Mesetérrel találkozhatunk. Paloznakon pedig kipróbálhatjuk az erdei játszóteret. Siófokon a Süllyedő Hajó játszóteret ajánljuk, nagyon izgi!

Van azonban a fentieken túl is opció!

Jöhet egy jó fagyi?

Egy szuper süti?

A világ legjobb lángosát szeretnéd megkóstolni? Katt!

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Pixabay

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva